Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat duminică că NATO contribuie la securizarea aeroportului din Kabul, pentru a permite evacuarea cetățenilor occidentali, în contextul avansului talibanilor, care sunt pe care să preia puterea în Afganistan.

Jens StoltenbergFoto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

„Am discutat cu prim-ministrul britanic Boris Johnson și cu miniștrii de externe ai aliaților noștri canadieni, danezi și olandezi cu privire la situația din Afganistan. NATO ajută la menținerea aeroportului din Kabul deschis, pentru facilitarea și coordonarea evacuărilor”, a scris Jens Stoltenberg într-un mesaj pe Twitter, potrivit AFP.

De asemenea, potrivit Reuters, un oficial NATO a declarat că toate zborurile comerciale de pe aeroportul din Kabul au fost suspendate şi că în acest moment pot opera doar avioanele militare.

Președintele Ashraf Ghani a părăsit duminică Afganistanul, lăsând efectiv puterea în mâinile talibanilor, care au intrat în capitala Kabul - simbol al victoriei lor militare totale, în doar zece zile. Mişcarea islamistă radicală se pregătește să revină la putere în Afganistan, la 20 de ani după ce a fost alungată de o coaliție internațională condusă de Statele Unite.