Sosirea talibanilor la Kabul „a făcut încă şi mai urgentă asigurarea protecţiei” împotriva posibilelor represalii la adresa personalului afgan al Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al UE difuzat duminică.

Kabul, AfganistanFoto: Wakil Kohsar / AFP / Profimedia

„Situaţia este foarte urgentă, o luăm foarte în serios şi continuăm să lucrăm împreună, cu statele membre ale UE, pentru aplicarea unor soluţii rapide pentru personalul afgan şi pentru securitatea acestuia. Suntem în contact strâns cu statele membre pentru a maximiza posibilităţile pentru angajaţii noştri locali şi familiile lor pentru a-i reloca în siguranţă”, a declarat un purtător de cuvânt al UE, potrivit AFP și Agerpres.

„Înţelegem că negocieri sunt în curs în legătură cu un sistem de tranziţie şi vom reacţiona în funcţie” de rezultatul lor, a adăugat purtătorul de cuvânt al șefului diplomaţiei europene Josep Borrell, potrivit căruia „trebuie evitate alte masacre şi victime”.

Talibanii sunt pe punctul de a recuceri puterea după o ofensivă militară fulger care a măturat practic forţele armate afgane, în timp ce trupele străine - SUA şi NATO - îşi încheie retragerea din ţară.

Reprezentanţa UE în Afganistan nu poate elibera vize şi depinde de cele 27 de ţări ale blocului comunitar pentru a oferi primire personalului său afgan.