Alianţa Nord-Atlantică a estimat duminică că este „mai urgentă ca niciodată” găsirea unei soluții politice la conflictul din Afganistan, în contextul în care talibanii sunt la porțile Kabulului, relatează AFP.

Luptatori talibani in Herat, AfganistanFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Susținem eforturile afganilor pentru găsirea unei soluții politice la conflict, care este mai urgentă ca niciodată”, a declarat un responsabil NATO pentru AFP.

Talibanii au intrat duminică în capitala afgană Kabul, a anunțat un reprezentant al ministerului de interne, iar SUA au început evacuarea diplomaților săi din ambasadă cu elicopterele. Potrivit oficialului din ministerul de interne, talibanii vin „din toate părțile”.

Începând de săptămâna trecută, insurgenţii talibani au preluat controlul asupra unor oraşe afgane importante, precum Kandahar, Herat şi Lashkar Gah, în cele mai multe cazuri fără a întâmpina rezistenţă. Oraşul strategic Mazar-i-Sharif, din nordul ţării, a fost capturat sâmbătă.

Talibanii au transmis că se așteaptă la o tranziție pașnică a puterii în următoarele câteva zile, în condițiile în care islamiștii au ajuns în capitala afgană fără a întâmpina rezistență aproape deloc.