Slovenia „nu este un stat membru de mâna a doua” în Uniunea Europeană, a declarat vineri premierul sloven Janez Jansa, în urma unui incident cu Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, petrecut în ziua precedentă la lansarea preşedinţiei slovene a Consiliului UE, relatează AFP și Agerpres.

Janez JansaFoto: Wikimedia Commons

Situaţie rară la astfel de evenimente, Timmermans a refuzat joi să se alăture fotografiei de grup în care ceilalţi membri ai Comisiei Europene au apărut alături de premierul conservator sloven.

Prin gestul său, vicepreşedintele executivului comunitar (însărcinat cu Pactul Verde European) a dorit să protesteze împotriva „atacului inacceptabil şi calomnios” al lui Janez Jansa la adresa a doi procurori sloveni care urmau să fie delegaţi în noul Parchet European condus de Laura Codruţa Kovesi, dar care nu au mai ajuns în aceste funcţii din cauza opoziţiei guvernului sloven.

Janez Jansa a pus la îndoială imparţialitatea şi independenţa celor doi procurori, pe care i-a arătat apărând într-o fotografie împreună cu eurodeputaţi socialişti. „Au existat întrebări concrete despre statul de drept, iar noi le-am răspuns”, a spus vineri la o întâlnire cu jurnaliştii străini premierul sloven, care acuză frecvent partizanatul de stânga al presei şi al justiţiei din ţara sa.

Întrebat despre reacţia lui Frans Timmermans, Jansa a răspuns că nici nu a băgat de seamă că acesta lipsea din fotografia de grup.

„Nu avem nicio problemă ca cineva să verifice orice ar dori: statul de drept, libertatea presei, finanţarea mass-media”, dar „Slovenia nu este o colonie, nu este un stat de mâna a doua. Insistăm asupra unui tratament echitabil”, a subliniat premierul sloven.

La ultimul summit european el şi omologul său polonez Mateusz Morawiecki au fost singurii care l-au susţinut pe premierul ungar Viktor Orban în faţa criticilor altor lideri europeni asupra noii legi ungare menite să combată promovarea homosexualităţii în şcoli.

„Uniunea Europeană nu este o uniune fără Europa Centrală”, a mai spus Jansa vineri, avertizând împotriva unei politici „a standardelor duble” care ar putea duce la ''prăbuşirea'' Uniunii Europene.

Citește pe acest subiect:

Aflat în conflict cu Kovesi, un troll inspirat de Trump are ocazia să stabilească agenda UE (Bloomberg)

Slovenia preia președinția rotativă a UE / Ursula von der Leyen îi cere premierului sloven să garanteze libertatea presei

Kovesi: Slovenia reprezintă un „risc uriaș” pentru fondurile europene / Ljubljana a preluat președinția rotativă a UE de la 1 iulie

Ministrul sloven al Justiției demisionează după ce guvernul lui Janez Jansa respinge doi candidați la Biroul Procurorului European care l-au anchetat în trecut / Kovesi denunță o subminare a finanțărilor UE în Slovenia

Protest masiv în Slovenia pentru a cere demisia premierului Janez Jansa VIDEO

Slovenia se alătură Ungariei și Poloniei în disputa privind condiționarea fondurilor europene de statul de drept

Bruxellesul „condamnă” „observațiile jignitoare” ale premierului sloven față de o jurnalistă

Premierul Sloveniei îl felicită pe Donald Trump pentru „victoria destul de clară” la alegerile prezidențiale din SUA

Slovenia: conservatorul Janez Jansa, un apropiat al lui Viktor Orban, a fost desemnat premier