​Ministrul sloven al Justiţiei Lilijana Kozlovic a demisionat, după ce Guvernul sloven a respins două candidaturi ale unor procurori la noul organism anticorupţie al Uniunii Europene (UE), relatează AFP citată de News.ro.

Laura Codruta KovesiFoto: Alexandros Michailidis / AFP / Profimedia

În total 22 dintre cele 27 de state membre UE participă la această instituţie - Biroul Procurorului European (EPPO) -, care urmează să intre în funcţiune începând din iunie şi care este însărcinată cu anchetarea fraudelor financiare care afectează bugetul european.

Două dintre aceste ţări, şi anume Slovenia - care urmează să preia în iulie preşedinţia semestrială a UE - şi Finlanda nu şi-au desemnat încă reprezentanţii.

Guvernul sloven a anunţat joi că se află în căutarea altor doi candidaţi la aceste posturi, după ce i-a respins pe cei doi precedenţi candidaţi - care au anchetat în trecut cu privire la acuzaţii de luare şi dare de mită vizându-l pe premierul sloven conservator Janez Jansa.

Decizia Guvernului sloven ”nu are un fundament legal”, a denunţat joi, într-un comunicat transmis AFP Lilijana Kozlovic, a cărei formaţiune politică - Partidul de Centru Modern (SMC) - este membrul minoritar al coaliţiei guvernamentale. Kozlovic subliniază că cei doi candidaţi au fost desemnaţi în conformitate cu legislaţia slovenă şi europeană şi îndeplinesc toate condiţiile necesare funcţiilor.

Şefa EPPO, Laura Kovesi, a deplâns joi, într-un comunicat faptul că o ”lipsă evidentă de cooperare sinceră a autorităţilor slovene cu EPPO subminează în mod grav încrederea în funcţionarea eficientă a sistemelor de gestionare şi control a finanţărilor UE în Slovenia”.

Procurorul general al acestei foste republici iugoslave Drago Sketa a apreciat, la rândul său, miercuri, că o căutare a unor noi candidaţi constituie ”o decizie arbitrară şi o intervenţie împotriva independenţei” Parchetului.

România va avea 15 procurori europeni delegați la Parchetul European (EPPO), însă doar 6 au fost acceptați până acum, astfel că pentru 9 posturi are loc o nouă procedură de selecție, anunțată joi de Ministerul Justiției.

Instituția condusă de Laura Codruța Kovesi ar urma să își înceapă activitatea în 1 iunie. Conform anunțului de selecție, persoanele care vor să ocupe un post de procuror european delegat în România își pot depune candidaturile până la data de 27 iunie 2021, inclusiv. Colegiul EPPO și-a dat acordul în de 10 februarie pentru 6 procurori europeni delegați propuși de Ministerul Justiției, din totalul de 15.

Dosarele depuse vor fi analizate de Comisia de selecție, iar rezultatele verificării vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiției. Interviul va avea loc în perioada 7-09 iulie 2021, perioadă care poate suferi modificări în funcție de numărul candidaților și de modalitatea de desfășurare a interviului, spune Ministerul Justiției.

Evaluarea candidaților se face pe baza aspectelor relevante rezultate din susținerea interviului, din analiza documentelor depuse de către candidat cu privire la experiența practică relevantă, precum și a altor aspecte verificabile rezultate din activitatea sa profesională, precizează Ministerul Justiției.