Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut premierului sloven Janez Jansa, a cărui țară a preluat președinția UE joi, să garanteze libertatea presei și să coopereze „urgent” cu noul Parchet European, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În aceeași zi, șeful executivului european a dat undă verde planului de redresare pentru această țară de două milioane de locuitori, din fosta Iugoslavie, care urmează să primească 2,5 miliarde de euro - 1, 8 miliarde sub formă de subvenții și 705 milioane de împrumuturi.

În timpul unei conferințe de presă la centrul de convenții Brdo, la aproximativ treizeci de kilometri de Ljubljana, oficialul german a subliniat importanța „presei libere, critice, care joacă un rol în monitorizarea activităților guvernamentale sau ale Comisiei, de exemplu”.

"Aceasta este esența democrației", a comentat ea alături de liderul conservator sloven, un aliat al suveranistului maghiar Viktor Orban.

„Preocupările noastre sunt bine cunoscute”, a amintit ea. Comisia, în raportul său cu privire la statul de drept publicat în septembrie

2020, a atras atenție Sloveniei pentru cazurile „frecvente” de hărțuire online și amenințări împotriva jurnaliștilor, „rar sancționate de sistemul judiciar”.

Executivul UE urmează să-și publice următorul raport pe 20 iulie, în timp ce ONG-urile acuză, de asemenea, guvernul că încearcă să reducă la tăcere presa.

”De urgență”

Ursula von der Leyen i-a cerut lui Janez Jansa, care a privat agenția de știri de stat STA de finanțare publică, să „găsească o soluție rapidă pentru deblocarea fondurilor”.

"Slovenia trebuie să garanteze independența și finanțarea adecvată a serviciului public furnizat de agenție", a spus ea, promițând că va "monitoriza" problema.

Premierul, care nu ezită să contrazică jurnaliști pe Twitter, a spus că „speră” să rezolve această problemă „în curând”, regretând „complicații complet inutile”.

Un alt subiect sensibil discutat în timpul ședinței: întârzierea în numirea procurorilor în cadrul noului parchet european, responsabil pentru asigurarea utilizării corespunzătoare a fondurilor planului de redresare și lupta împotriva fraudei care afectează bugetul „UE”.

Din cele 22 de țări ale UE care au semnat protocolul de înființare al EPPO, doar Finlanda nu mai are deocamdată un procuror în cadrul agenției dar a ajuns la un acord în acest sens.

"Este timpul ca Slovenia să numească un procuror și mă bazez pe primul ministru să prezinte de urgență numele candidaților", a declarat doamna von der Leyen.

Șeful parchetului european, românca Laura Kövesi, a avut cuvinte dure față de Slovenia, criticând o „lipsă de cooperare sinceră”, care „împiedică eficacitatea” acestui organism.

Citește și:

Kovesi: Slovenia reprezintă un „risc uriaș” pentru fondurile europene / Ljubljana a preluat președinția rotativă a UE de la 1 iulie