Președintele rus Vladimir Putin l-a scos pe omologul său bielorus Alexandr Lukașenko la o plimbare cu iahtul sâmbătă în timpul întrevederii dintre cei doi lideri după actul de piraterie aeriană al Belarusului soldat cu arestarea jurnalisului Roman Protasevici, relatează Euractiv.

Putin si Lukasenko la o plimbare cu iahtulFoto: Russian Government / Alamy / Profimedia Images

„Ieri a fost ziua discuțiilor oficiale iar astăzi este partea informală”, a declarat sâmbătă Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, despre întrevederea care are loc la Soci, pe Malul Mării Negre.

Putin și Lukașenko „au profitat de vremea bună” și „au mers într-o călătorie cu barca”, a adăugat acesta.

Canalul neoficial de Telegram „Pool Pervogo” al președinției bieloruse a publicat mai multe fotografii cu cei doi președinți îmbrăcați lejer.

Potrivit lui Peskov, discuțiile de sâmbătă s-au învârtit în jurul cooperării economice și a pandemiei de COVID-19 însă cei doi au discutat și despre reacțiile internaționale declanșate de arestarea lui Roman Protasevici după ce avionul Ryanar în care acesta se afla a fost forțat să aterizeze la Minsk.

Autoritățile bieloruse au arestat-o și pe iubita acestuia, rusoaica Sofia Sapega.

La discuțiile dintre cei doi lideri a participat și Nicolai Lukașenko, unul dintre fiii președintelui Belarusului (FOTO: Sergei Ilyin/Kremlin Pool - Zuma Press / Profimedia Images)

„Lukașenko i-a oferit omologului său informații detaliate cu privire la ceea ce s-a întâmplat la bordul aeronavei Ryanar”, a afirmat Peskov, precizând că Moscova „nu este indiferentă fața de soarta” Sofiei Sapega, o cetățeană a Rusiei.

Statele Unite și Uniunea Europeană au anunțat o nouă rundă de sancțiuni împotriva regimului lui Lukașenko în urma actului de piraterie aeriană și arestării lui Protasevici, oficialii europeni anunțând de asemenea închiderea spațiului său aerian pentru zborurile din Belarus.

Potrivit Kremlinului, Lukașenko nu a cerut sprijin economic suplimentar de la Moscova, cele două țări urmând însă să lucreze împreună la „organizarea unei legături aeriene” între ele ca urmare a restricțiilor impuse de UE.

Noua măsură vine după ce Rusia și Belarus au anunțat formarea unei „uniuni statale” prin care economiile și forțele armate le sunt legate.

Pe același subiect: