Sicriul cu trupul neinsuflețit al prințului Philip a fost coborât sâmbătă în bolta regală din Capela St.George din Windsor, din vestul Londrei. Rămășițele ducelui de Edinburgh vor rămâne acolo până la decesul reginei. Soții astfel reuniți vor avea apoi ca destinație finală Capela Memorială a regelui George al VI-lea, tatăl reginei Elisabeta a II-a.

Printul Philip (screenshot)Foto: Hotnews

Sute de buchete de flori au fost depuse sâmbătă dimineaţă la porţile Castelului Windsor de oamenii care au venit pentru a-i aduce un ultim omagiu prinţului Philip, care a fost soţul reginei Elizabeth II timp de 73 de ani. Sicriul cu trupul neînsufleţit al prinţului Philip, acoperit cu o coroană, cu sabia sa, şapca din marină şi cu etalonul personal, a fost mutat înaintea ceremoniei din capela privată a Castelului în salon, scrie BBC.

Desfășurarea LIVE TEXT a evenimentului:

------------------

19.05 Boris Johnson a marcat, de asemenea, minutul de reculegere din reședința sa de la țară, în Checkers. Premierul a apărut cu capul plecat și îmbrăcat în negru, iar ulterior a postat pe Twitter o fotografie cu titlul: „In Memoriam HRH Prințul Filip, Duce de Edinburgh, 1921-2021”

17:55 Sicriul prințului Philip a fost coborât sâmbătă în bolta regală din Capela St. George din Windsor, din vestul Londrei. Rămășițele ducelui de Edinburgh vor rămâne acolo până la decesul reginei. Soții astfel reuniți vor avea apoi ca destinație finală Capela Memorială a regelui George al VI-lea, tatăl reginei Elisabeta a II-a.

17:45 Ceremonia se apropie de încheiere. Prințul Charles, cu ochii în lacrimi. Imagini impresionante cu regina stând singură în strana Capelei

Sursa foto: Yui Mok/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

17:00 Regatul Unit a păstrat un minut de reculegere în omagiul adus prințului Philip , la începutul înmormântării sale la Capela Sf. Gheorghe din Castelul Windsor. Acest moment de reculegere în memoria soțului Elisabeta a II-a a fost marcat pe măsură ce sicriul său a fost transportat pe treptele care duceau la capelă unde va fi înmormântat în bolta regală.

Regina și membrii familiei sunt în spatele sicriului. Ceremonia va dura o oră. Cei patru copii ai cuplului regal sunt prezenți la funeralii, la fel ca nepoții William si Harry.

Sursa foto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

16:40 Sicriul cu trupul neînsuflețit al prințului Philip, la Castelul Windsor, locul său favorit. În capela vor fi doar regina și cei apropiați

Sursa foto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

16:20 A început ceremonia funerară regală la Capela St. George a Castelului Windsor. Ceremonia va dura timp de o oră

Procesiunea care însoțește sicriul prințului Philip a plecat sâmbătă din curtea castelului Windsor, reședința din vestul Londrei unde a murit, către Capela Saint George, unde trebuie să fie înmormântat. Pentru această ultimă călătorie de opt minute, sicriul este transportat de un Land Rover la proiectarea căruia prințul a ajutat și este urmat de cei mai apropiați membri ai familiei regale, inclusiv de patru copii, care merg pe jos, în timp ce regina vine în urmă într-un Bentley.

În timp ce regina se pregăteşte să îşi ia rămas bun de la cel care i-a fost alături mai mult de şapte decenii, în faţa porţii Henry VIII a Castelului, cinci gărzi în uniforme stau de pază. În spatele lor, prin porţi, pot fi văzute florile depuse de oameni, precum şi capela.

Vineri seară, pe pagina de Facebook a familiei regale britanice a fost publicată, la dorinţa reginei, o fotografie „personală”, în care prinţul Philip se află alături de ea pe un deal din Scoţia, în 2003. Fotografia a fost realizată de contesa de Wessex. Sâmbătă, la prânz, a fost publicat un montaj din imagini pentru a omagia viaţa „extraordinară” a ducelui de Edinburgh.

Ceremonia funerară regală va avea loc la Capela St. George a Castelului Windsor, începând cu ora locală 14:15 (ora României 16:15).

Slujba religioasă va începe cu un minut de reculegere la nivel naţional şi va fi precedată de o procesiune funerară organizată în perimetrul Castelului Windsor.

Funeraliile ducelui de Edinburgh vor avea loc în conformitate cu ultimele dorinţe ale acestuia şi vor reprezenta o bună ocazie pentru a omagia şi a celebra viaţa şi activitatea de peste 70 de ani desfăşurată de prinţul Philip în slujba reginei, a Marii Britanii şi a organizaţiei Commonwealth.

Înmormântarea prinţului Philip va fi organizată sub forma unei ceremonii funerare regale, la fel ca în cazul fostei regine-mamă (mama reginei Elisabeta a II-a, n.r.), fără să îmbrace însă forma unor funeralii de stat - o ceremonie rezervată în general doar monarhilor.

Planurile pentru această înmormântare au fost aprobate de regina Elisabeta a II-a şi respectă recomandările Guvernului britanic.

FOTO: Royal.uk

Prezentare generală

Sicriul ducelui de Edinburgh, acoperit cu drapelul şi blazonul Alteţei Sale Regale şi o coroană de flori, depus în Capela Privată a Castelului Windsor până în ziua înmormântării, va fi mutat de un grup de membri ai The Queen's Company (Compania Reginei), Primul Batalion al Gărzii de Grenadieri.

Detaşamente reprezentative pentru relaţiile speciale pe care Alteţa Sa Regală Prinţul Philip le-a avut cu armata britanică vor fi poziţionate în curtea interioară a Castelului Windsor.

Sicriul prinţului Philip va fi transportat apoi cu un automobil Land Rover - soţul reginei a participat la realizarea designului special al acestuia -, flancat de Pall Bearers (prieteni apropiaţi ai defunctului, n.r.), în cadrul unei mici procesiuni ceremoniale care se va deplasa de la Intrarea de Stat a Castelului Windsor până la Capela St. George, unde va avea loc slujba religioasă.

Membrii familiei regale şi angajaţii ducelui de Edinburgh vor merge în spatele sicriului din curtea interioară, pe lângă Colina Capelei (Chapel Hill) şi până la Grajdurile Regale (Horseshoe Cloister). Sicriul, purtat de militari din Marina Regală, va fi întâmpinat în faţa intrării vestice a Capelei St. George de diaconul de Windsor şi de arhiepiscopul de Canterbury.

Şapca militară şi sabia de ofiţer al Marinei Regale care i-au aparţinut prinţului Philip vor fi depuse pe sicriu înainte de începerea slujbei, iar insigna sa de Alteţă Regală va fi depusă în altarul capelei.

După încheierea slujbei religioase la care vor asista regina Elisabeta a II-a şi membri ai familiei regale, sicriul va fi depus în Cavoul Regal amenajat în interiorul Capelei St. George.

FOTO: Capital Pictures / Backgrid UK / Profimedia

Prinții Harry și Willam vor merge separat la ceremonie

Prinţii William şi Harry, care s-au confruntat cu dificultăţi în relaţia lor din ultimele luni, vor merge separat în timpul procesiunii funerare organizate sâmbătă.

Reamintind de înmormântarea mamei lor, prinţesa Diana, după decesul ei tragic din 1997, pe când cei doi aveau 15 şi respectiv 12 ani, fraţii vor merge în spatele sicriului bunicului lor în timpul procesiunii funerare organizate în perimetrul Castelului Windsor.

Cu toate acestea, ei nu vor merge unul lângă celălalt. În schimb, vor merge în acelaşi rând, iar între ei se va afla vărul lor, Peter Phillips. Prinţul William se va afla în faţă, întrucât este al doilea în ordinea succesiunii la tron după tatăl lor, prinţul Charles, urmat de Peter şi apoi de prinţul Harry.

William şi Harry au avut o relaţie tensionată în ultima vreme, despre care Harry a vorbit în timpul interviului acordat luna trecută jurnalistei americane Oprah Winfrey. El a descris relaţia lor ca fiind una „distanţată momentan”, el şi William fiind „pe căi diferite”, însă a ţinut să precizeze că îşi iubeşte fratele.

Un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham a refuzat să comenteze dacă modul în care William şi Harry vor merge în cadrul procesiunii funerare reflectă relaţia lor

Detalii despre ceremonia funerară

Înainte de debutul ceremoniei, sicriul, însoţit de diaconul de Windsor şi de Lordul Şambelan, va fi transportat spre Intrarea de Stat de la Castelul Windsor de membri ai Primului Batalion de Grenadieri din cadrul Companiei Reginei. Diaconul de Windsor şi Lordul Şambelan se vor deplasa apoi spre Capela St. George.

Administratorul şi Guvernatorul Castelului Windsor vor fi prezenţi la Intrarea de Stat a Castelului Windsor pentru a asista la momentul în care sicriul va fi scos din castel. În curtea interioară a Castelului Windsor vor fi poziţionate detaşamente reprezentative pentru relaţiile speciale pe care Alteţa Sa Regală Prinţul Philip le-a avut cu armata britanică.

Tot în curtea interioară vor fi aliniaţi militari din Cavaleria Regală şi din Garda de Infanterie.Procesiunea funerară va ieşi din castel prin Intrarea de Stat la ora locală 14:45. Fanfara Gărzii de Grenadieri, al cărei colonel a fost ducele de Edinburgh timp de 42 de ani, va conduce procesiunea.

Ea va fi urmată de membri ai Statului Major şi de şefi de servicii militare, reflectând astfel relaţiile apropiate pe care prinţul Philip le-a întreţinut cu toate structurile de apărare militară.

Sicriul, transportat de un automobil Land Rover personalizat, va fi flancat de prieteni apropiaţi ai ducelui de Edinburgh din Marina Regală, regimente, divizii şi baze ale Aviaţiei Regale.

Land Roverul personalizat în care va fi transportat sicriul printului Philip (FOTO: Steve Parsons / AFP / Profimedia Images)

Prinţul Charles şi membri ai familiei regale vor participa la procesiune mergând pe jos, imediat în urma sicriului ducelui de Edinburgh, alături de foştii angajaţi ai acestuia.

La ora 16:40, sicriul va fi scos prin Intrarea de Stat şi toate persoanele din cortegiu, precum şi cele prezente în curtea interioară îi vor aduce prinţului Philip un ultim omagiu. Purtătorii sicriului vor depune coşciugul pe platforma automobilului Land Rover, apoi se vor retrage.

La ora 16:45, procesiunea se va îndepărta de Intrarea de Stat şi se va îndrepta spre treptele din partea de vest a Capelei St. George.

Traseul cortegiului, marcat prin militari din Marina Regală, The Highlanders - Al 4-lea Batalion din Regimentul Regal al Scoţiei - şi Forţele Aeriene Regale, va fi următorul: Intrarea de Stat a Castelului Windsor, Engine Court, Chapel Hill, Parade Ground şi Horseshoe Cloister.

Focuri de armă vor fi trase de trupele de artilerie ale Cavaleriei Regale pe peluza estică a Castelului Windsor pe durata procesiunii. De asemenea, vor fi trase clopotele din Curfew Tower.

La ora 16:53, automobilul Land Rover va ajunge la baza treptelor din partea de vest a Capelei St. George.

Garda de Onoare şi Fanfara Regimentului de Infanterie The Rifles va interpreta imnul naţional britanic în timp ce întâmpină sicriul, care va trece apoi pe sub arcada Grajdurilor Regale, iar automobilul Land Rover se va opri în faţa treptelor din partea vestică a Capelei St. George.

Sub arcada Grajdurilor Regale se vor afla consilieri pe probleme de apărare din Commonwealth, veniţi din Canada, Australia, Noua Zeelandă şi Trinidad şi Tobago. Pe treptele vestice ale Capelei St. George vor fi aliniaţi soldaţi dintr-un detaşament al Cavaleriei Regale.

Un grup de şase militari din Marina Regală va fi poziţionat în partea sudică a treptelor Capelei St. George. Ei vor interpreta la fluier cântecul funerar „Still” imediat după ce automobilul Land Rover se va opri la baza treptelor din partea vestică a capelei.

Pregătiri la Castelul Windsor (FOTO: i-Images / Eyevine / Profimedia Images)

Purtătorii vor ridica sicriul şi îl vor depune pentru câteva minute pe acele trepte cu ocazia celei de-a doua opriri a cortegiului. În acel moment, militarii din Marina Regală vor interpreta la fluier cântecul funerar „Side”. Momentul va fi urmat de un minut de reculegere naţională, de la ora 17:00.

În partea superioară a treptelor, diaconul de Windsor şi arhiepiscopul de Canterbury vor întâmpina sicriul. Persoanele care au participat la procesiune nu vor intra în Capela St. George, cu excepţia membrilor familiei regale şi a secretarului privat al Alteţei Sale Prinţul Philip.

În momentul în care uşile capelei se vor închide, militarii din Marina Regală vor interpreta la fluier cântecul „Carry On”.

Automobilul Land Rover, amiralii, consilierii pe probleme de apărare, gărzile de corp, cavalerii militari de la Castelul Windsor, alături de militarii din detaşamentele reprezentative pentru relaţiile speciale pe care Alteţa Sa Regală Prinţul Philip le-a avut cu armata britanică se vor retrage în tăcere în timp ce în interiorul capelei va avea loc slujba religioasă.

Slujba religioasă va începe imediat după pătrunderea în capelă a sicriului, care va fi depus pe un catafalc.

Însemnele oficiale ale ducelui de Edinburgh - medalii şi decoraţii conferite Alteţei Sale Regale de Marea Britanie şi ţările din Commonwealth -, alături de bastonul său de mareşal, decoraţia sa în formă de aripi ce i-a fost acordată de Forţele Aeriene Regale, precum şi însemne oficiale ale Danemarcei şi Greciei, vor fi depuse pe perne aşezate în altarul Capelei St. George.

Citește și: