În ciuda decesului soțului ei, prințul Philip, partenerul și confidentul ei, în timpul unei domnii record, există puține șanse ca regina Elisabeta, în vârstă de 94 de ani, să abdice, cred analiștii Casei Regale, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Philip, soțul Elisabetei de mai bine de șapte decenii și cel mai longeviv consort din istoria Marii Britanii, a murit vineri la vârsta de 99 de ani.

Iubirea vieții ei, s-a căsătorit cu Elisabeta în 1947 și a fost alături de ea de-a lungul domniei sale de 69 de ani. El a fost persoana care i-a dat vestea, în timp ce se aflau în Kenya în 1952, că tatăl ei, George al VI-lea, a murit și că acum era regină la vârsta de 25 de ani.

În ciuda imensului gol pe care o lasă moartea lui Philip în viața reginei, analiștii regali au spus demult că regina, cel mai vechi și cel mai longeviv monarh din lume, nu va renunța la tron ​​în favoarea fiului ei și a moștenitorului prințului Charles.

„Vă pot asigura că regina nu va abdica”, a spus istoricul regal Hugo Vickers. "Există toate indiciile că regina are o sănătate extrem de bună și, cu noroc, va continua să fie regina noastră cât mai mult timp posibil."

Elisabeta a continuat să-și îndeplinească sarcinile oficiale, deși de la distanță din cauza restricțiilor COVID-19, chiar și în timp ce Philip a stat în spital timp de patru săptămâni la începutul acestui an.

Experții regali spun că parte din motivul pentru care Elisabeta ar evita să renunțe la coroană este maniera în care ea însăși a devenit regină. Când s-a născut în 1926, nu era de așteptat ca ea să devină vreodată monarh.

Dar unchiul ei Edward al VIII-lea a abdicat pentru a se căsători cu americanca Wallis Simpson, pe care instituția britanică a considerat-o o uniune inacceptabilă, provocând o criză constituțională, iar coroana i-a fost transmisă tatălui ei, George al VI-lea, când avea 10 ani.

„Este o slujbă pe viață”, a spus cândva Elisabeta, repetând o promisiune pe care a făcut-o la împlinirea a 21 de ani în 1947.

Vorbind atunci națiunii, în timp ce se afla în turneu în Africa de Sud, ea a spus: „Declar în fața voastră că toată viața mea, fie ea lungă sau scurtă, va fi dedicată slujirii voastre și serviciului marii noastre familii imperiale căreia îi aparținem toți. "

A fost un angajament pe care l-a repetat la cea de-a 60-a aniversare a domniei sale, iar când asistenții superiori ai Palatului Buckingham sunt întrebați dacă este posibilă abdicarea, aceștia au același răspuns: „Viața înseamnă viață”.

Asta înseamnă că nu va urma exemplele altor monarhi europeni, precum regele Juan Carlos al Spaniei care a abdicat în 2014, regele Albert al Belgiei care a renunțat în 2013 și regina Beatrix a Olandei care a renunțat în același an.

Fiind o figură profund religioasă și șef titular al Bisericii Angliei, Elisabeta consideră că jurămintele pe care le-a făcut în ziua încoronării ei, când a fost unsă regină, sunt incasabile, potrivit experților regali și celor care o cunosc bine.

Cu toate acestea, ea ar putea transmite și mai multe atribuții oficiale lui Charles, 72 de ani, și altor membri ai familiei Windsor care au preluat o mare parte din volumul ei de muncă.

În ultimul deceniu și-a redus numărul patronajelor, transmitând rolul ei din cadrul a zeci de organizații caritabile, instituții academice și organisme sportive altor membri ai familiei regale.

„În timp ce regina ar putea să facă un mic pas în spate, astfel încât am putea să îi vedem mai des pe prințul Charles și pe prințul William pe partea de reprezentare... regina va rămâne foarte ferm regina”, a declarat istoricul regal Robert Lacey, consultantul istoric care a colaborat la filmul „Coroana”.

El a spus că deja sunt planuri pentru a marca cei 70 de ani ai reginei la tron​, vara viitoare, și deja au fost anunțate de guvern.

Dacă regina va merge pe urmele mamei sale - care încă apărea în public până aprope de moartea sa la vârsta de 101 de ani în 2002 - Elisabeta ar putea fi în prim planul vieții publice britanice pentru încă câțiva ani.