A murit prințul Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, informează Palatul Buckingham. Prințul avea 99 de ani și a fost internat în spital în ultimele luni. Ducele de Edinburgh a fost alături de regină în cele mai grele momente ale domniei sale de 69 de ani, cea mai lungă din istoria britanică, cei doi fiind căsătoriți de 73 de ani. "Cu adâncă durere Majestatea Sa Regina anunță moartea soțului ei mult iubit, Alteța Sa regală Prințul Philip, Duce de Edinburgh", se arată în declarația de presă a Palatului Buckingham.

Printul Philip (Screenshot) Foto: Hotnews

18.20: Patriarhul Daniel a transmis vineri un mesaj de condoleanţe familiei regale britanice, după aflarea veştii decesului prinţului Philip.

„Cu profundă tristeţe, am primit vestea trecerii din această viaţă, în data de 9 aprilie 2021, a venerabilului Vostru părinte, Prinţul Filip, Duce de Edinburgh. Rugăm pe Alteţa Voastră Regală să transmită sincerele noastre condoleanţe şi cuvinte de mângâiere Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a, în aceste momente de mare suferinţă.

18.00: Britanicii îl omagiază pe prinţul Philip la Palatul Buckingham şi la Castelul Windsor - Buchete de narcise, crini şi mesaje de condoleanţe transmise reginei au fost depuse în faţa porţilor

UPDATE 15.44 Palatul Buckigham este așteptat să anunțe detalii legate de funeraliile ducelui, deocamdată nefiind comunicate niciun fel de informații despre modul în care vor decurge. În schimb, steagurile de pe instituțiile publice din întregul regat au fost coborâte în bernă, în semn de doliu național, scrie Reuters.

UPDATE 15.29 Președintele Klaus Iohannis a transmis și el un mesaj de condoleanțe, pe twitter, afirmând că este convins să ”istoria va onora contribuția alteței sale regale”.

UPDATE 15.19 Principesa Margareta, custodele Coroanei, a transmis că a aflat vestea cu ”nespusă tristețe”, amintind că prințul Philip era născut în același an cu tatăl său, Regele Mihai, și a fost ”o figură părintească” după moartea acestuia, fiindu-i și naș de botez.

”Principele Philip și Regele Mihai, născuți în același an, au fost veri și au păstrat o prietenie de o viață întreagă. Ducele de Edinburg a botezat pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și i-a purtat de grijă în școală, la liceu și la facultate. Principele Philip, alături de Regina Elisabeta, a fost mereu prezent în viața Familiei Regale române. După dispariția Regelui Mihai, pentru Majestatea Sa Margareta, Ducele de Edinburg a fost o figură părintească”.

UPDATE 14.54: Premierul britanic Boris Johnson a dat o scurtă declarație de presă la sediul guvernului din 10 Downing Street.

Johnson a spus că prințul consort a fost un model care a inspirat generații de tineri, adăugând că a avut un rol extrem de important în a menține instituția monarhiei ca instituție vitală pentru ”echilibrul și fericirea națiunii”.

Premierul a mai precizat că a primit vestea morții sale cu mare tristețe. "Prințul Philip a câștigat afecțiunea mai multor generații atât în Regatul Unit cât și în Commonwealth, și în întreaga lume”.

Declarația Palatului Buckingham

"Cu adâncă durere Majestatea Sa Regina anunță moartea soțului ei mult iubit, Alteța Sa regală Prințul Philip, Duce de Edinburgh", se arată în declarația de presă a Palatului Buckingham.

”Alteța sa Regală a murit liniștit în această dimineață la Castelul Windsor", se mai arată în declarație.

Prinț grec, s-a căsătorit cu Elisabeta în 1947, jucând un rol important în modernizarea monarhiei după Al Doilea Război Mondial. Cei doi au avut patru copii, opt nepoți și 10 strănepoți.

Prințul Philip s-a născut pe insula grecească Corfu pe 10 iunie 1921. Tatăl său, prințul Andrew al Greciei și Danemarciei, era fiul cel mic al Regelui George I al Greciei. Mama sa, Prințesa Alice, era fiica Lordului Louis Mountbatten și stră-strănepoata Reginei Victoria.

La începutul lunii martie, Prinţul Philip a fost supus cu succes unei proceduri medicale pentru tratarea unei afecţiuni cardiace preexistente, a informat Palatul Buckingham.

„Ducele de Edinburgh a suferit ieri (miercuri) o procedură reuşită pentru a trata o afecţiune cardiacă preexistentă la Spitalul St Bartholomew. Alteţa sa regală va rămâne în spital pentru tratament, odihnă şi recuperare pentru câteva zile", se spune într-un comunicat al Palatului Buckingham publicat joi.

Tipul procedurii nu a fost făcut public. Prinţul Philip, în vârstă de 99 de ani, a fost internat pentru prima dată la King Edward VII Hospital din Londra pe 16 februarie pentru tratarea unei infecţii.

Apoi a fost mutat la spitalul St. Bartholomew din capitală, unde medicii au efectuat teste şi l-au pus sub observaţie pentru o afecţiune cardiacă preexistentă.

(știre actualizată)