Prințul Philip, care a murit vineri dimineața la aproape 100 de ani, a fost un apropiat al Casei Regale din România, fiind vărul Regelui Mihai. Cei doi s-au născut în același an, 1921, și au fost prieteni în copilărie, relația dintre ei păstrându-se și ulterior, Ducele de Edinburgh botezând primul copil al suveranului român și al reginei Ana, principesa Margareta.

Regele Mihai si printul Philip (arhivele nationale)Foto: Hotnews

Principesa Margareta, custodele Coroanei, a transmis că a aflat vestea morții prințului Philip cu ”nespusă tristețe”, amintind că acesta a fost ”o figură părintească” după moartea Regelui Mihai, fiindu-i și naș de botez.

”Principele Philip și Regele Mihai, născuți în același an, au fost veri și au păstrat o prietenie de o viață întreagă. Ducele de Edinburg a botezat pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și i-a purtat de grijă în școală, la liceu și la facultate. Principele Philip, alături de Regina Elisabeta, a fost mereu prezent în viața Familiei Regale române. După dispariția Regelui Mihai, pentru Majestatea Sa Margareta, Ducele de Edinburg a fost o figură părintească”, a precizat custodele coroanei.

Mărturii ale prieteniei dintre cei doi veri pot fi găsite și în arhivele naționale care păstrează fotografii ale unei vacanțe petrecute de cei doi, la vârsta de şapte ani, pe o plajă din Mamaia.

Un alt moment important din viața Regelui Mihai este legat de prințul Philip: căsătoria sa cu Ana, pe care a întâlnit-o prima oară în 1947, la nunta regală dintre Philip și Elizabeth, cea care avea să devină ulterior regina Regatului Unit al Marii Britanii.

Historia amintește că episodul a fost relatat chiar de către fostul suveran într-unul din interviurile sale. În anii războiului obișnuia să primească la palat filme documentare despre acțiunile de pe front. Urmărind un reportaj filmat în Maroc, a observat-o în imagini pe principesa de Bourbon-Parma. L-a rugat pe operator să decupeze fotogramele în care apărea și să le transforme în fotografii. Încă de atunci, așadar, tânăra Ana i-a atras atenția regelui României, iar prima lor întâlnire față în față n-a făcut altceva decât să confirme că cei doi sunt făcuți unul pentru celălalt. Până atunci însă, aveau să mai treacă doi ani.

La rândul ei, Ana auzise deja, din discuțiile de familie, de Mihai al României, căci Margareta a Danemarcei era verișoară și prietenă bună a reginei mamă Elena. Întâlnirea dintre cei doi tineri a fost, de altfel, premeditată. În noiembrie 1947, Ana și-a însoțit părinții la Londra, acolo unde erau invitați la căsătoria principesei Elisabeta, actuala regină a Marii Britanii.

Regele Mihai, născut pe 25 octombrie 1921 (cu câteva luni mai mic decât prințul Philip), s-a stins din viață la 5 decembrie 2017, în Elveția, însă a avut parte de funeralii naționale și a fost înmormântat la Curtea de Argeș, alături de înaintașii săi.