Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi figură marcantă a familiei regale britanice, a încetat din viaţă, la vârsta de 99 de ani, a anunţat vineri Palatul Buckingham, transmite Reuters.

Printul Philip (screenshot)Foto: Hotnews

Decesul a survenit la trei săptămâni după ce a fost internat timp de lună în spital pentru o infecţie şi apoi o problemă cardiacă. După externare, prinţul Philip a revenit la castelul Windsor, situat la vest de Londra, unde şi-a petrecut perioada de izolare alături de soţia sa în vârstă de 94 de ani.

Lideri politici din întreaga lume au reacţionat la decesul Ducelui de Edinburgh.

Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit vineri, într-un mesaj în engleză pe Twitter, despre „viața exemplară” a prințului Philip, exprimându-și „sincere condoleanțe” reginei Elisabeta, familiei regale și poporului britanic.

Prințul Philip „a avut o viață exemplară marcată de curaj, simțul datoriei și angajamentul față de tineri și mediu”, a spus Emmanuel Macron.

Prinţul Philip a fost o personalitate istorică, remarcă preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în telegrama de condoleanţe trimisă la Londra după moartea consortului reginei Elisabeta a Regatului Unit, potrivit Agerpres.

''Multe evenimente importante din istoria recentă a ţării dumneavoastră sunt legate de numele alteţei sale regale'', a scris liderul de la Kremlin în mesajul adresat suveranei britanice. ''S-a bucurat pe merit de respectul britanicilor şi al comunităţii internaţionale'', citează dpa.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că moartea prințului britanic Philip i-a provocat o mare tristețe și a prezentat condoleanțele soției acestuia regina Elisabeta și familiei sale.

”Moartea prințului Philip mă umple de mare tristețe”, a spus ea într-o declarație postată de purtătorul de cuvânt pe Twitter. „Prietenia sa cu Germania, simplitatea și simțul datoriei nu vor fi uitate”, a adăugat ea.

„Toate gândurile noastre sunt alături de Majestatea Sa Regina Elisabeta și Familia Regală”.

Premierul canadian Justin Trudeau: "Prinţul Philip a fost un om cu principii şi convingeri, condus de simţul datoriei faţă de ceilalţi. Ne vom aminti cu afecţiune de el, drept un reazem în viaţa Reginei noastre. El a fost un tovarăş pe viaţă".

Premierul indian Narendra Modi: "A avut o carieră marcantă în armată şi s-a aflat în fruntea multor iniţiative în folosul comunităţii. Odihnească-se în pace!".

Premierul irlandez Micheal Martin: "Sunt întristat să aud de moartea principelui Philip, Duce de Edinburgh. Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă către regina Elisabeta şi populaţia Regatului Unit în acest moment".

Premierul neo-zeelandez Jacinda Ardern: "Prinţul Philip va fi amintit cu drag pentru încurajarea pe care a oferit-o atât de multor tineri din Noua Zeelandă prin intermediul Premiului Hillary al Ducelui de Edinburgh. În peste 50 de ani în care acest premiu a fost decernat în Noua Zeelandă, mii de tineri au dus la capăt provocări care le-au schimbat viaţa prin intermediul programului".

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis vineri ''cele mai sincere condoleanţe'' Reginei Elisabeta a II-a după decesul soţului ei, prinţul Philip, care va fi ''extrem de regretat în Israel''.

''Prezint cele mai sincere condoleanţe Majestăţii Sale Elisabeta, Prinţului Charles, familiei regale şi poporului britanic pentru decesul Ducelui de Edinburgh. Prinţul Philip va fi extrem de regretat în Israel şi în lume'', a scris Netanyahu pe contul său de Twitter.

Şi preşedintele israelian Reuven Rivlin a transmis condoleanţele sale Reginei Elisabeta a II-a.

''Cele mai profunde condoleanţe şi compasiunea mea din toată inima Majestăţii Sale Regina Elizabeta a II-a, Alteţei Sale Regale Prinţul de Wales, Familiei Regale şi poporului Regatului Unit pentru moartea Alteţei Sale Regale Prinţul Philip, Duce de Edinburgh. Fie ca memoria lui să fie o binecuvântare'', a scris şeful statului israelian pe Twitter.

Fostul preşedinte american George W. Bush: "De-a lungul vieţii sale lungi şi remarcabile, s-a dedicat unor cauze nobile şi altora. El a reprezentat Regatul Unit cu demnitate şi a reprezentat un sprijin nemărginit pentru suverană. (Soţia mea) Laura şi cu mine suntem norocoşi că ne-am bucurat de farmecul şi inteligenţa sa şi ştim cât de mult i se va simţi lipsa".