Serviciul pentru penitenciare din Rusia i-a transmis luni opozantului rus Aleksei Navalnîi un avertisment de ultim moment: să revină imediat din Germania pentru a se prezenta marți dimineață la un birou din Moscova, altfel va fi încarcerat dacă se va întoarce după acest termen, având în vedere că execută o pedeapsă de închisoare cu suspendare, relatează Reuters.

Aleksei NavalnîiFoto: Wikipedia

Aleksei Navalnîi, unul dintre principalii critici ai președintelui Vladimir Putin, a fost transferat de urgență la un spital din Germania, în luna august, după ce i s-a făcut rău în timpul unui zbor cu avionul, în Siberia. Germania și alte țări occidentale au afirmat că a fost o tentativă de asasinat, Navalnîi fiind otrăvit cu un agent neurotoxic din grupa Noviciok.

Rusia susține însă că nu există nicio dovadă că acesta a fost otrăvit și a negat orice implicare în incident.

Serviciul Federal al Penitenciarelor l-a acuzat luni pe Navalnîi că încalcă termenii unei pedepse de închisoare cu suspendare, pe care încă o execută, în urma unei condamnări din 2014, şi de sustragerea de sub supravegherea autorităţii pentru verificarea infractorilor.

Citând un articol apărut în revista medicală britanică The Lancet referitor la tratamentul lui Navalnîi, autorităţile ruse afirmă că acesta a fost externat din spitalul din Berlin pe 20 septembrie şi că toate simptomele bolii sale au dispărut până pe 12 octombrie.

„Prin urmare, acest condamnat nu îşi respectă obligaţiile stabilite de instanţă şi se sustrage supravegherii de către Inspectoratul Penal”, a afirmat Serviciul Federal al Penitenciarelor.

Navalnîi execută o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, într-un dosar de furt despre care el spune că a fost instrumentat politic. Perioada de supraveghere expiră pe 30 decembrie.

Serviciul rus pentru penitenciare a anunțat luni seara târziu că l-a convocat pe Navalnîi să se prezinte la autoritatea de inspecție și că sentința sa suspendată ar putea fi schimbată într-una cu închisoare dacă se va dovedi că a încălcat termenii suspendării executării pedepsei.

Instituția nu a menționat niciun termen, dar Navalnîi a făcut public un mesaj primit de avocatul său, mesaj în care e înștiințat că trebuie să se prezinte la biroul din Moscova până marţi la ora 09.00.

Citește despre cazul Navalnîi: