Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că nu vede motive pentru deschiderea unei anchete în Rusia asupra otrăvirii opozantului Aleksei Navalnîi, victimă a unui presupus atac cu agent neurotoxic în vară, relatează AFP.

Vladimir PutinFoto: Profimedia Images

„Dacă o persoană a fost aproape să moară, asta nu înseamnă că trebuie deschisă de fiecare dată o anchetă penală”, a declarat Vladimir Putin în cursul unei reuniuni, joi, a Consiliului consultativ pentru drepturile omului de la Kremlin, a cărei stenogramă completă a fost făcută publică vineri.

La sfârşitul lunii august, opozantului rus Aleksei Navalnîi i s-a făcut rău în timpul unui zbor în Siberia. După două zile de spitalizare, la presiunea apropiaţilor săi, acestuia i s-a permis transferul de urgenţă în Germania.

Potrivit concluziilor a trei laboratoare europene, printre care unul francez şi unul german, care au fost confirmate de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupa Noviciok, o substanţă concepută de specialiştii sovietici în scopuri militare.

Aflat încă în convalescenţă în Germania, opozantul l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că s-ar afla în spatele otrăvirii sale, acuzaţii respinse de Moscova.

În schimb, diplomaţia rusă i-a acuzat în mai multe rânduri pe europeni că nu vor să transmită Rusiei datele medicale ale lui Navalnîi, denunţând refuzul lor de a coopera în acest caz.

„Parchetul general rus a cerut în mai multe rânduri colegilor săi (europeni - n.r.) să trimită cel puţin o concluzie oficială scrisă în urma expertizei lor”, a amintit Putin.

„Experţii noştri sunt gata să se deplaseze în străinătate - în Franţa, în Germania (...) la aceşti experţi care afirmă că au descoperit substanţe toxice militare”, a dat el asigurări.

„Dar nimeni nu ne invită (...) şi nu ni se transmit nici date oficiale, nici materiale biologice”, a continuat Vladimir Putin.

Potrivit liderului de la Kremlin, Rusia „va ancheta cu plăcere asupra acestui caz şi o va face minuţios”.

„Arătaţi-ne unde este acest Noviciok!”, a cerut preşedintele rus. „Dar nimeni nu ne dă nimic (...) asta este problema”, a subliniat el.

Conform versiunilor, până acum autorităţile ruse fie au respins că otrăvirea a avut loc, fie au acuzat serviciile secrete occidentale, pe apropiaţii lui Navalnîi sau chiar pe opozant însuși că ar fi autorii acestui caz, notează AFP.

Citește despre cazul Navalnîi: