Argentina, Chile, Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat miercuri primele cazuri de infecție, în timp ce numărul deceselor din Italia a ajuns la 107. Guvernatorul Californiei a declarat stare de urgență în urma confirmării a 53 de cazuri în statul american. Coreea de Sud a raportat 438 cazuri noi de coronavirus, anunțând instaurarea unei „zone de îngrijire specială” în jurul unui al doilea oraș afectat puternic de epidemie. Italia, cu peste 100 de morți cu peste 3.000 de cazuri confirmate de infectare cu coronavirus este a treia cea mai afectată țară după China și Coreea de Sud. Numărul morților, la nivel global, era miercuri dimineață de 3.190, în timp ce numărul total al oamenilor infectați cu COVID-19 era de 93.000 peste 80 de țări.

Harta coronavirusFoto: Johns Hopkins University

Cele mai importante informații despre criza coronavirusului în lume LIVETEXT pe HotNews.ro:

07:30: Peste 300 de milioane de elevi și studenți stau acasă la nivel mondial din cauza coronavirusului. 13 țări și-au suspendat cursurile

06:40: Patru noi infecții cu coronavirusul în Tailanda, ajungând la un total de 47

06:19: Australia interzice intrarea în țară a călătorilor din Coreea de Sud, într-o tentativă de a încetini răspândirea virusului, a anunțat premierul Scott Morrison

05:32: Coreea de Sud a raportat 438 de noi cazuri miercuri, ducând totalul la 5.766. Trei persoane și-au pierdut viața datorită epidemiei

04:21: Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a declarat miercuri stare de urgenţăca urmare a situaţiei provocate de epidemia de coronavirus în acest stat, unde sunt deja confirmate 53 de cazuri de contaminare

03:45:Compania aeriană Flybe urmează să intre în faliment, punând 2.000 de locuri de muncă în pericol, după ce căutările pentru sprijin financiar au eșuat. Transportatorul, care a evitat prăbușirea în ultimul moment în ianuarie, a declarat că impactul epidemiei de coronavirus asupra cererii de călătorii a fost parțial de vină.

02:28: În China continentală miercuri s-au înregistrat 139 de noi cazuri de infecție cu coronavirusul Covid-19, ducând totalul la 80.409 de la izbucnirea epidemiei. Autoritățile au anunțat și 31 de decese, bilanțul morților ajungând la 3.012

00:15:United Airlines este prima companie aeriană care își reduce numărul de zboruri în nordul Americii, iar Lufthansa anunță că își reduce capacitatea de zbor cu aproape o cincime

23:50: Slovenia anunță primul caz confirmat de coronavirus, un național care a călătorit în Maroc și s-a întors în țară via Italia.

22:59: Spania a înregistrat al doilea deces cauzat de coronavirus, un bărbat de 82 de ani care suferea și de alte boli cronice, au anunțat autoritățile din Țara Bascilor

22:28: Două noi decese confirmate în Statele Unite. Bilanțul ajunge la 11 morți. Congresul anunță deblocarea a 8 miliarde de dolari pentru a combate răsândirea epidemiei

21.55: Arabia Saudită anunță al doilea caz de coronavirus la un cetățean care a venit din Iran prin Bahrain, a anunțat ministrul Sănătății. Potrivit acestuia, pacientul nu a spus la graniță că a venit din Iran și era în compania primului caz raportat luni.

21.00: Irakul a anunțat primul deces provocat de coronavirus în Bagdad

20.45: Ungaria confirmă primele două cazuri de infectare cu coronavirus. Este vorba de doi iranieni care studiază în Ungaria. Premierul Viktor Orban a spus că ei nu au încă simptome, dar a fost confirmat că ei sunt infectați.

20.40: Franța are acum 285 de cazuri de coronavirus confirmate

19.30: Italia a anunțat oficial că va închide toate școlile și universitățile începând de joi până pe 15 martie pentru a putea face față epidemiei de coronavirus.

19.20: Bilanțul deceselor din cauza epidemiei de coronavirus în Italia a crescut cu 28 în ultimele 24 de ore la 107, a spus miercuri Agenția de Protecție Civilă. Bilanțul cazurilor de infectare cu coronavirus a crescut la 3.090.

17.07 Potrivit CNN, în statul News York sunt șase cazuri de infecție.

Universitatea Yeshiva din New York a anunțat miercuri că unul dintre studenții săi a fost testat pozitiv, scrie Reuters. Universitatea a precizat că toate cursurile de la unul dintre cele patru campusuri au fost anulate, ca măsură de precauție, urmând ca pașii următori să fie stabiliți împreună cu autoritățile.

17.02 Personalul medical din Iran încearcă să crească moralul pacienților infectați cu noul coronavirus, dansând pe holurile și în saloanele din spitale, relatează Euronews.

La provocare participă și femeile, deși dansatul în public este în continuare tabu pentru ele.

17.00: Premiul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat impunerea unei carantine de două săptămâni pentru cei care vin din Franța, Germania, Elveția, Spania și Austria.

Restricții pentru cei care vin din Italia, cea mai mare sursă a epidemiei în Europa, au fost deja impuse.

16.29 Numărul de îmbolnăviri confirmate din Marea Britanie a crescut cu 34 într-o singură zi, ajungând astfel la 85.

16.27 În jur de 8.300 de măști sanitare și 1.200 de sticle de gel antibacterian au fost furate din spitalele din Paris, au anunțat oficialii francezi din domeniul sănătății, potrivit Guardian. Alte 2.000 de măști chirurgicale au dispărut dintr-un spital din Marsilia.

Guvernul francez a anunțat luarea unor măsuri legale pentru a controla prețul la astfel de produse, în condițiile în care acesta a explodat.

Astfel, cei care doresc să își cumpere măști din farmacie ar urma să aibă nevoie de prescripție medicală.

16.11 Al șaselea pacient infectat în România: un bărbat în vârstă de 71 de ani, de la Suceava.

15.42 O femeie de 95 de ani care a murit marți noaptea, într-un spital din Sydney, a fost depistată ca având coronavirus. Este al doilea deces din Australia cauzat de noul coronavirus, potrivit presei locale, citate de Guardian.

15:13 O decizie finală privind închiderea tuturor școlilor și universităților va fi luată în "următoarele ore", a afirmat miercuri ministrul Educației Lucia Azzolina, la puțin timp după ce mai multe agenții italiene de presă au anunțat că decizia a fost deja luată.

15.03 Bill Gates se implică în lupta pentru combaterea epidemiei noului coronavirus.

Împreună cu soția sa, Melinda, a plătit pentru transferul a 15.000 de molecule către un laborator din Belgia pentru a fi testate ca potențial antidot pentru coronavirusului, scrie Guardian.

Mostrele, care sunt deja ingredienți activi în tratamentele antivirale care sunt, vor fi testate pentru a stabili dacă au efect de combatere a particulelor dezvoltate pe baza probelor prelevate de la primul pacient diagnosticat în Belgia.

Moleculele provin de la Institutul de cercetare Scripps din California și vor fi transportate la institutul medical Rega, situat la 32 de km de Bruxelles. Insitutul din California deține o colecție amplă a ingredienților activi folosiți în medicamentele deja existente pe piață sau afalate în faza de testare.

14.49 Al cincilea pacient infectat cu coronavirus a fost confirmat în România, în Timiș.

14.42 Sony și-a trimis angajații la birourile din Europa, inclusiv la Londra, pentru restul săptămânii, ca măsură preventivă, scrie Guardian.

14.15 Un funcționar al Agenției Europene de Apărare, o agenție a Uniunii Europene cu sediul la Bruxelles, a fost depistat pozitiv la coronavirus la revenirea dintr-o misiune în Italia, potrivit AFP.

"Am avut confirmarea acestui caz", a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Dana Spinanț.

14:12 Guvernul german a estimat miercuri că omenirea se confruntă de acum cu o "pandemie" de coronavirus

14.04 Prim-vicepreședintele Iranului, Eshaq Jahangiri, a fost testat pozitiv pentru coronavirus și este supus tratamentului, relatează agenția IranWire, citată de Reuters.

IranWire a citat surse bine informate, însă nu există confimări din partea oficialilor de la Teheran.

Peste 8% dintre parlamentarii iranieni au fost infectați, ira un consilier al președintelui a murit luni.

13.23 Argentina și Chile au înregistrat miercuri primele cazuri.

În cazul Argentina este vorba despre un bărbat de 43 de ani care a călătorit recent în Italia, acesta fiind izolat într-o clinică din momentul în care a sosit la Buenos Aires.

În Chile, primul caz este un bărbat de 33 de ani care a petrecut o lună în sud-estul Asiei, prezentând simptome ușoare, scrie BBC News.

Pe de altă parte, numărul deceselor din Italia a crescut la 79. În total sunt 2.263 cazuri de infecții, iar 160 de persoane au fost vindecate.

13:00 Iranul anunță 15 noi decese, bilanțul total urcă la 92 de morți

12:45 Germania a interzis exportul de materiale medicale de protecție, în special măști (AFP)

12.09 Banca Centrală Europeană a restricționat călătoriile pentru membrii consiliului de administrație și pentru angajați până la dat de 20 aprilie, excepție fiind situațiile de urgență, scrie Guardian. În același timp, mai multe universități din Marea Britanie au anunțat amânarea ceremoniilor de absolvire.

12.07: Rouhani, președintele Iranului, a tranmis miercuri că noul coronavirus a afectat toate provinciile țării, scrie Reuters, citând site-ul președinției iraniene.

Între timp, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat că personalul medical din întreaga lume riscă să rămână fără măștile și echipamente de protecție din cazua panicii declanșate de epidemie, notează și Guardian.

Noile cazuri duc la totalul cazurilor din Coreea de Sud la 5.328, cu 32 de decese, cea mai gravă situație din lume, cu excepția Chinei. Marți, președintele Moon Jae-in și-a cerut scuze pentru lipsa de măști pentru față și a promis sprijin pentru micile companii afectate de virus.

China a anunțat 119 noi cazuri de coronavirus, în scădere ușoară de la 125 în ziua precedentă. Numărul total de cazuri a ajuns acum la 80.270. Numărul de decese a crescut cu 38, la 2.981 până la 3 martie. Provincia Hubei, epicentrul epidemiei, a raportat marți 37 de noi morți și 115 cazuri noi.

În India, 15 cetățeni italieni au fost testați pozitiv, potrivit surselor citate miercuri de presa locală. Potrivit Reuters, luni, un singur italian fusese diagnosticat cu infecție COVID-19. Australia, Japonia și NOua Zeelandă au înregistrat și ele noi cazuri de infecții.

Și Spania a raportat marți seara primul deces, fiind vorba despre un bărbat din regiunea Valencia. Testele au arătat că bărbatul, care a murit pe 13 februarie, a fost ucis de virus, a declarat șefa regională de sănătate, Ana Barcelo, în cadrul unei conferințe de presă. Numărul de cazuri de îmbolnăvire este, în Spania, de 150. La nivel mondial se înregistrează peste 3.100 de decese și 90.000 de îmbolnăviri confirmate,

Între timp, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat că personalul medical din întreaga lume riscă să rămână fără măștile și echipamente de protecție din cazua panicii declanșate de epidemie, notează și Guardian.