Guvernatorul Californiei Gavin Newsom a declarat miercuri stare de urgenţă ca urmare a situaţiei provocate de epidemia de coronavirus în acest stat, unde sunt deja confirmate 53 de cazuri de contaminare, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anterior, oficiali din domeniul sănătăţii au anunţat primul deces cauzat de noul coronavirus la o persoană în vârstă care avea şi alte probleme de sănătate. Acesta a fost primul caz de deces cauzat de noul coronavirus în Statele Unite în afara statului Washington, unde au murit 10 persoane.

Măsura este menită să ajute alocarea resurselor pentru a ajuta statul american să se pregătească pentru o răspândire mai largă a virusului.

Newsom a declarat în cadrul unei conferințe de presă că starea de urgență „nu este despre bani, ci despre resurse”.

„Banii nu sunt problema”, a adăugat Newsom. În California, peste 9.400 de persoane sunt monitorizate, sunt 53 de cazuri de îmbolnăviri, iar o persoană a decedat.

În portul San Francisco este așteptat și vasul de croazieră Grand Princess, la bordul căruia sunt 11 pasageri și 10 membri ai echipajului care sunt „simptomatici”, a declarat guvernatorul.

Nava, care a plecat din San Francisco spre Mexic, în perioada 10-21 februarie, s-a întors în San Francisco și a plecat spre Hawaii pe 21 februarie.

Peste 50% din cei 2.500 de pasageri de la croaziera către Mexic sunt californieni, a precizat Newsom. Unii dintre acești pasageri au rămas și au mers în a doua croazieră către Hawaii pe aceeași navă, informează Mediafax.