Numărul deceselor provocate de noul coronavirus din China a urcat miercuri abrupt până la 132, fiind consemnate aproape 1.500 de noi cazuri, transmite Reuters.

Harta raspandirii virusuluiFoto: Johns Hopkins University

Japonia și-a scos cu avionul cetățenii din Wuhan, epicentrul epidemiei, o acțiune similară fiind desfășurată miercuri și de Statele Unite. Alte țări încearcă și ele să-și evacueze cetățenii din Wuhan.

LIVETEXT, cele mai importante informații de miercuri:

18:07 Lufthansa a anunțat suspendarea imediată a tuturor zborurilor din și spre China continentală. Aeroportul din Hong Kong va continua să fie deservit, potrivit AFP.

17:57 Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a convocat joi comitetul de urgență pentru coronavirus, pentru a determina dacă epidemia constituie sau nu o alertă internațională, scrie AFP.

17.30 Un român care se află în Wuhan a cerut să fie repatriat. Aproape 600 de cetățeni UE vor să se întoarcă din China.

16.06 Compania Johnson & Johnson a anunțat că lucrează la dezvoltarea unui vaccin pentru coronavirus și, de asemenea, că donează Chinei medicamentul său anti-HIV Prezcobix pentru a fi folosit în cercetarea dedicată unei soluții contra epidemiei

15.20China va încasa o lovitură economică majoră: Cu cât va scădea creșterea economică

13.23 Președintele chinez Xi Jinping a declarat că prevenirea și ținerea sub control al virusului rămâne o sarcină dură și complexă

12.37 Marea Britanie îi va ține în carantină timp de 14 zile pe cetățenii săi evacuați din Wuhan.

12.24 Kazahstanul a suspendat toate mijloacele de transport către și dinspre China, țară vecină. Guvernul kazah a și suspendat acordarea de vize pentru cetățenii chinezi.

11.50 Compania aeriană indoneziană Lion Air va suspenda, din februarie, toate cursele spre China. Indonezia nu a raportat până acum niciun caz de coronavirus.

10.44 Cazurile de coronavirus din Beijing sunt în creștere, iar riscul de infecție este tot mai mare - oficial din sectorul sănătății

10.17O echipă de oameni de ştiinţă din Australia a anunţat miercuri dezvoltarea cu succes a unei versiuni de laborator a noului tip de coronavirus, prima creată în afara teritoriului Chinei, o realizare care ar putea contribui la combaterea răspândirii globale a bolii, potrivit Reuters.

09.19 British Airways, una dintre cele mai mari companii aeriene din lume, și-a suspendat toate zborurile către și dinspre China. Pe site-ul companiei, ba.com, nu apare niciun zbor direct spre China în lunile ianuarie și februarie.

9.17Tabăra de migranți de pe Insula Crăciunului, transformată în centru de carantină pentru australienii care vor fi repatriați din China

09.09 Prima transmitere de la om la om, pe continentul european, a coronavirusului chinez, a fost raportată în Germania, unde un bărbat a fost infectat de o colegă care fusese în China. Experții spun că este deosebit de îngrijorător faptul că femeia de naționalitate chineză nu a avut niciun simptom înainte să transmită virusul colegului ei.

08.40 Un avion cu 206 cetățeni japonezi evacuați din Wuhan a ajuns la Tokyo, patru dintre ei prezentând simptome precum febră sau tuse.

08.39 Farmacie din China, amendată cu aproape 500.000 de dolari după ce a crescut prețul măștilor sanitare

08.24 Virusul chinez a ajuns și în Emirate, un nod de transport aerian major la nivel mondial

------------

Administrația Trump ține zilnic ședințe pe tema coronavirusului și monitorizează zborurile China-SUA ca posibile surse de aducere a bolii, dar deocamdată a decis să nu suspende traficul aerian pe relația cu China.

Temerile privind răspândirea virusului au obligat deja companiile aeriene să reducă zborurile către și dinspre China, iar marile companii ale lumii limitează călătoriile angajaților în această țară.

Comisia Națională de Sănătate din China a anunțat oficial că numărul deceselor a urcat marți cu 26, până la 132, aproape toate în provincia Hubei, aflată practic în carantină.

Numărul total al cazurilor confirmate a crescut cu 1.459, până la 5.974. Deși unii experți spun că noul virus nu este atât de letal ca SARS, el creează îngrijorare pentru că se răspândește atât de rapid, iar unele caracteristici cheie sunt încă necunoscute.

Citește și: