Comisia Europeană a anunțat marți seară că a activat Mecanismul de protecție civilă în urma unei solicitări de ajutor din partea Franței pentru repatrierea cetățenilor europeni aflați în Wuhan, centrul epidemiei de coronavirus, care a provocat peste 100 de decese și a afectat deja 12 state, din Asia şi Australia şi până în Europa şi America de Nord. Aceasta înseamnă că CE va cofinanța repatrierea din China a cetățenilor din statele membre.

Comisia EuropeanăFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Două aeronave vor fi mobilizate prin intermediul mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru repatrierea cetățenilor UE din zona Wuhan în Europa. Centrul nostru de coordonare pentru reacții de urgență al UE funcționează 24 de ore/7 zile și este în contact permanent cu statele membre, cu delegațiile UE din regiune și cu ambasada Chinei la Bruxelles. Dacă se solicită sprijin suplimentar, UE poate fi mobilizată”, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

La rândul său, comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides a transmis că CE este pregătită să sprijine statele membre și să asigure "un răspuns puternic și coordonat al UE la situația coronavirusului, în afara și în interiorul Uniunii". "Vom continua să monitorizăm îndeaproape situația prin Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și vom rămâne în contact strâns cu statele membre”.

Conform surse citate, Uniunea Europeană va cofinanța costurile de transport ale aeronavelor. Primul avion va pleca miercuri dimineață din Franța, în timp ce cel de-al doilea va pleca tot în această săptămână. Cetățenii UE prezenți în regiune și care doresc să fie repatriați pot face solicitări în acest sens, indiferent de statul membru din care provin.

Cifrele inițiale indică faptul că aproximativ 250 de cetățeni francezi vor fi preluați de prima aeronavă, iar peste 100 de cetățeni ai UE din alte țări vor fi preluați de a doua aeronavă.

În această etapă, numai cetățenii sănătoși sau asimptomatici vor avea permisiunea să călătorească. "Centrul de intervenție în caz de urgență al UE este în contact constant cu guvernele statelor membre pentru a coordona sosirile și perioadele ulterioare de carantină", mai transmite CE, precizând că aceasta este o primă cerere de asistență.

Mai multe ţări, inclusiv Statele Unite şi Franţa, se mobilizează pentru a organiza evacuarea cetăţenilor lor din Wuhan, epicentrul epidemiei de pneumonie virală al cărei bilanţ a depăşit deja pragul de 100 de morţi în China şi care a infectat peste 4.500 de persoane. Alţi peste 50 de bolnavi au fost identificaţi în restul lumii, iar 12 state au fost afectate de noul virus, din Asia şi Australia şi până în Europa şi America de Nord, scrie AFP.