Mai multe ţări, inclusiv Statele Unite şi Franţa, se mobilizează marţi pentru a organiza evacuarea cetăţenilor lor din Wuhan, epicentrul epidemiei de pneumonie virală al cărei bilanţ a depăşit deja pragul de 100 de morţi în China şi care a infectat peste 4.500 de persoane. Alţi 50 de bolnavi au fost identificaţi în restul lumii, iar 12 state au fost afectate de noul virus, din Asia şi Australia şi până în Europa şi America de Nord, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Wuhan, metropola din centrul Chinei unde a apărut în decembrie noul tip de coronavirus, apoi aproape întreaga provincie Hubei sunt izolate de restul lumii începând de joia trecută, în urma unei decizii a autorităţilor chineze, care speră să limiteze epidemia. Aproximativ 56 de milioane de locuitori sunt vizaţi de această măsură.

În contextul în care această carantină a blocat mii de cetăţeni străini în regiune, mai multe ţări, precum Statele Unite, Franţa, Japonia, India şi Maroc, se pregătesc pentru evacuarea cetăţenilor lor.

Un avion care va evacua personalul consulatului Statelor Unite din Wuhan va decola miercuri dimineaţă (ora Chinei, n.r.) cu destinaţia California, a anunţat Departamentul de Stat american. La bordul acestui zbor, programat iniţial pentru marţi, mai multe locuri vor fi rezervate şi altor resortisanţi americani, "în funcţie de spaţiul disponibil".

Franţa pregăteşte la rândul ei, săptămâna aceasta, o evacuare aeriană a cetăţenilor săi, alături de alţi europeni. Circa 500 de francezi sunt înscrişi pe lista consulatului local, însă numărul lor total ar putea să depăşească o mie, întrucât în Wuhan se află, pe lângă uzinele Renault şi PSA, numeroşi studenţi francezi. Persoanele repatriate vor fi supuse unei perioade de carantină.

Japonia îşi pregăteşte propria operaţiune de evacuare a cetăţenilor săi, iar alte state, precum Germania şi Thailanda, au anunţat că analizează posibilitatea unor evacuări similare.

Şi India se pregăteşte să-şi evacueze cetăţenii, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului indian de Externe, Raveesh Kumar, citat de dpa. Potrivit presei locale, India ar urma să evacueze aproximativ 250 de indieni blocaţi în oraşul chinez Wuhan unde a apărut focarul.

Călătoriile sunt descurajate

Numărul victimelor a urcat la 106 şi cel al cazurilor confirmate a depăşit 4.500 în întreaga Chină, potrivit unui bilanţ publicat marţi de autorităţi. Oraşul Beijing a anunţat luni primul deces - un bărbat de 50 de ani care s-a întors de curând din Wuhan.

Alţi 50 de bolnavi au fost identificaţi în restul lumii, iar 12 ţări au fost afectate de noul virus, din Asia şi Australia şi până în Europa şi America de Nord.

Un prim caz de contaminare a fost confirmat luni în Germania, care devine a doua ţară din Europa afectată de noul virus, după Franţa.

Numeroase ţări şi-au întărit măsurile de precauţie la frontieră, Mongolia devenind primul stat care şi-a închis punctele rutiere de trecere a graniţei sale cu China.

În acelaşi timp, persoanele originare din Hubei sunt vizate de interdicţia de a călători în Malaezia. Deşi mai multe ţări îşi sfătuiesc cetăţenii să nu călătorească în provincia Hubei, Germania a depăşit acest prag şi i-a sfătuit în mod public pe cetăţenii ei să nu călătorească în nicio parte a Chinei. Autorităţile americane din Washington i-au urmat exemplul la scurt timp.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care consideră această ameninţare "ridicată", fără să emită totuşi o alertă sanitară internaţională, a declarat luni că nu ştie deocamdată dacă persoanele infectate sunt contagioase înainte de a prezenta simptomele bolii, aşa cum au afirmat anumiţi responsabili sanitari chinezi.

Riscul de propagare este însă şi mai mare, întrucât primarul din Wuhan a anunţat, duminică, că 5 milioane de persoane au părăsit metropola de 11 milioane de locuitori înainte de Anul Nou Chinezesc, sărbătorit în acest an pe 25 ianuarie.

Vacanță prelungită

Autorităţile chineze au decis să prelungească cu trei zile, până pe 2 februarie, vacanţa de Anul Nou (şapte zile libere), cu scopul de a întârzia astfel revenirea masivă în oraşe a sutelor de milioane de muncitori migranţi şi de a reduce riscul de extindere a epidemiei.

Debutul semestrului de primăvară în şcoli, colegii, licee şi universităţi a fost amânat, de asemenea, a anunţat marţi Ministerul Educaţiei, care nu a comunicat deocamdată data la care vor fi reluate cursurile şcolare.

În Wuhan, o atmosferă de oraş mort planează asupra metropolei construite pe malurile fluviului Yangtze, unde majoritatea magazinelor sunt închise, iar circulaţia interzisă pentru vehiculele cu rol non-esenţial, potrivit unei echipe de jurnalişti de la AFP.

În spitale, situaţia rămâne haotică: pacienţii trebuie să aştepte mai multe ore înainte de a fi consultaţi de un medic. Construirea celor două spitale suplimentare, care vor putea să aibă fiecare peste 1.000 de paturi, ar trebui să se încheie săptămâna viitoare.

Pentru a ridica puţin moralul locuitorilor, pe un zgârie-nori a fost arborat luni seară un afiş pe care a fost scris cu litere roşii şi supradimensionate mesajul următor: "Haide Wuhan!". Sloganul a fost reluat şi de liderul guvernului chinez Li Keqiang, aflat luni într-o vizită în acest oraş. El este primul politician de rang înalt din regimul comunist de la Beijing care s-a deplasat la faţa locului după izbucnirea epidemiei.

"Capacitatea de propagare a virusului a crescut", au declarat duminică înalţi responsabili sanitari chinezi, deşi acest coronavirus nu s-a dovedit "la fel de puternic ca SARS", un alt coronavirus care a făcut sute de morţi la începutul anilor 2000.

Noua criză a alimentat temerile legate de o fragilizare suplimentară a economiei chineze sau chiar a celei mondiale şi a declanşat prăbuşiri ale indicilor bursieri în Japonia, în Europa şi pe Wall Street. Bursa din Tokyo a înregistrat marţi dimineaţă o nouă scădere de 0,86%. (Sursa: Agerpres)