Australia vrea să îşi ducă cetăţenii care vor fi evacuați din provincia chineză Hubei, centrul epidemiei de pneumonie virală, pe Insula Christmas, un teritoriu în Oceanul Indian care în mod normal primeşte solicitanţi de azil, potrivit unui proiect dezvăluit miercuri şi citat de France Presse.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prim-ministrul Scott Morrison a explicat că australienii consideraţi "vulnerabili", mai ales copiii şi persoanele în vârstă, precum şi cele care trec prin oraşul chinez Wuhan şi provincia Hubei ar fi prioritari în procedura de evacuare. Autorităţile estimează la 600 numărul australienilor în această zonă, care este ruptă de lume printr-un cordon sanitar vizând oprirea răspândirii epidemiei de coronavirus.

Morrison a precizat că Australia lucrează cu Noua Zeelandă la evacuare şi va încerca, de asemenea, să ajute cetăţenii naţiunilor din Pacific, adăugând: "Prima prioritate în acest moment este siguranţa australienilor". "Insist asupra faptului că fereastra este îngustă şi trebuie să acţionăm foarte, foarte repede pentru a ne asigura că putem implementa acest plan şi această operaţiune (...) Regula va fi că ultimii sosiţi vor fi primii care pleacă", a declarat Morrison reporterilor la Canberra.

Morrison a indicat că persoanele evacuate vor fi plasate în carantină pe Insula Christmas, despre care se ştie că adăposteşte un centru de detenţie pentru migranţi şi unde au fost trimişi mulţi clandestini care au încercat să ajungă în Australia cu barca. El a precizat că armata va ajuta la primirea evacuaţilor pe Insula Christmas.

La rândul său, ministrul australian de externe Marise Payne a declarat că Australia caută să obţină permisiunea Chinei pentru a-şi evacua cetăţenii din Wuhan.

Japonia şi Statele Unite şi-au evacuat deja sute de cetăţeni din Wuhan. Şi Franţa intenţionează să facă acelaşi lucru în curând.

Ultimul bilanţ al epidemiei este de 132 de morţi. Numărul persoanelor infectate a fost miercuri de 5.974 la nivel naţional, potrivit celor mai recente cifre ale autorităţilor naţionale de sănătate chineze. În Australia au fost confirmate cinci cazuri. (Sursa: Agerpres)