"Prioritatea imediată este evitarea pericolului unui război", a afirmat joi ambasadorul rus la ONU, Vasily Nebenzia, la finalul unei reuniuni cu ușile închise, consacrate crizei din Siria, a celor 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, relatează AFP și Reuters.

Vasili NebenziaFoto: Agerpres/Xinhua

Întrebat de jurnaliști dacă se referă la un război între SUA și Rusia, diplomatul rus a răspuns: "Nu putem exclude nicio posibilitate, din păcate, pentru că am văzut mesajele care vin dinspre Washington. Au fost foarte belicoase".

"Ei știu că noi suntem acolo... Aș fi vrut să existe un dialog prin canale adecvate cu privire la acest subiect, pentru a se evita orice evoluții periculoase", a continuat Nebenzia.

AFP precizează că propunerea Suediei cu privire la o rezoluție pentru o misiune de dezarmare chimică în Siria nu a fost abordată în cursul reuniunii.

Potrivit unor surse diplomatice, această propunere este în principal respinsă de către Statele Unite, Franța, Marea Britanie și Olanda, pentru că ea nu impune crearea unui mecanism de anchetă asupra presupuselor atacuri chimice comise sâmbătă la Douma.

Subiectul reuniunii de joi a fost "politica agresivă a unora dintre membrii Consiliului", a declarat ambasadorul rus Vasily Nebenzia.

"Amenințările sunt o încălcare a Cartei Națiunilor Unite", a adăugat el, estimând că o intervenție militară occidentală ar fi "foarte periculoasă, pentru că militarii noștri sunt acolo".

Diplomatul rus a anunțat de asemenea că Rusia a cerut o reuniune publică a Consiliului de Securitate pe tema situației din Siria, care să aibă loc vineri, în prezența secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Citește și:

Criza din Siria: Moscova le cere liderilor occidentali să "se gândească la consecințele" amenințărilor lor

Donald Trump: Un atac asupra Siriei ar putea avea loc foarte curând sau deloc foarte curând

Fotografii satelitare cu nave rusești care au părăsit portul sirian Tartus alimentează zvonurile legate de un atac american / Rusia spune că e vorba de exerciții navale

Donald Trump: Fii gata, Rusia, rachetele vor veni deasupra Siriei!

Siria: Dispozitivul militar al Statelor Unite și al aliaților săi / Ce avioane, baterii antiaeriene și trupe are Rusia în zonă