Rusia le-a cerut joi liderilor occidentali să "se gândească serios laconsecințele amenințărilor" lor de a efectua lovituri asupra Siriei, ca ripostă la un presupus atac chimic pe care ei îl impută regimului de la Damasc, dând asigurări că Moscova nu dorește o "escaladare" a situației, relatează AFP.

Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a MAE rusFoto: mid.ru

"Cerem tuturor membrilor comunității internaționale să se gândească serios la posibilele consecințe ale unor asemenea acuzații, amenințări și acțiuni planificate" la adresa guvernului sirian, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, într-o conferință de presă.

"Nimeni nu le-a dat dreptul liderilor occidentali să-și atribuie rolul de jandarmi ai lumii, în același timp de anchetator, de procuror, de judecător și de călău", a continuat Zaharova.

"Poziția noastră este foarte clară și concretă: nu dorim o escaladare", a adăugat ea.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus și-a exprimat speranța că țările occidentale "vor avea suficientă înțelepciune pentru a reveni în cadrul dreptului (internațional) și a rezolva împreună problemele existente, așa cum este prevăzut în Carta Națiunilor Unite".

"Nu dorim o escaladare, însă nu vom accepta acuzațiile mincinoase", a mai declarat Zaharova.

Țările occidentale, în frunte cu Washingtonul, au amenințat regimul de la Damasc cu lovituri iminente după un presupus atac chimic comis la începutul lunii aprilie în enclava rebelă Douma (Ghouta de Est), atac imputat regimului sirian, care respinge însă acuzațiile.

Rusia a denunțat un "pretext" folosit pentru a lansa o operațiune militară împotriva aliatului său, avertizând că ea va doborî orice rachetă lansată împotriva Siriei.

Citește și:

Donald Trump: Un atac asupra Siriei ar putea avea loc foarte curând sau deloc foarte curând

Fotografii satelitare cu nave rusești care au părăsit portul sirian Tartus alimentează zvonurile legate de un atac american / Rusia spune că e vorba de exerciții navale

Criza din Siria: SUA afirmă că "toate opțiunile se află pe masă"/ Consiliul de Securitate Națională al SUA se va întruni astăzi, Theresa May a convocat o reuniune a cabinetului

Donald Trump: Fii gata, Rusia, rachetele vor veni deasupra Siriei!

Siria: Dispozitivul militar al Statelor Unite și al aliaților săi / Ce avioane, baterii antiaeriene și trupe are Rusia în zonă