Germania nu va participa la o eventuală acţiune militară în Siria, dar susţine să se transmită mesajul potrivit căruia o folosire a armamentului chimic este inacceptabilă, a declarat joi cancelarul german Angela Merkel, potrivit agenției Associated Press, citată de News.ro.

Angela MerkelFoto: Agerpres

Merkel a subliniat importanţa unei poziţii comune ca răspuns la presupusul atac chimic de la Duma, pe care Occidentul îl impută forţelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

"Germania nu va participa la o posibilă acţiune militară - vreau să subliniez din nou că nu există decizii -, dar vedem şi susţinem să se facă totul pentru ca să se transmită un semnal că această folosire a armelor chimice nu este acceptabilă", a declarat Merkel pentru presă la berlin, în urma unei întâlniri cu premierul danez Lars Løkke Rasmussen.

Cancelarul a anunţat că a discutat joi cu preşedintele francez Emmanuel Macron, care a discutat cu regularitate săptămâna aceasta cu preşedintele american Donald Trump despre răspunsul cel mai eficient faţă de presupusul atac chimic.

Germania postbelică are reţineri în a se angaja în acţiuni militare, iar o aprobare în Parlament este necesară în vederea oricărei misiuni militare în străinătate.

Berlinul s-a limitat adesea la un rol de suţinere. Germania participă cu un avion de realimentare cu carburant în zbor şi cu avioane de spionaj, din Iordania, în cadrul coaliţiei internaţionale contra Statului Islamic (SI).

”Eu cred că este importanrt să avem o linie comună, fără ca Germania să participe militar”, a declarat Merkel.

"În cazul în care reprezentanţiii permanenţi în Consiliul de Securitate (al ONU) iniţiază măsuri ce depăşesc dimensiunea diplomatică, atunci le vom susţine", a spus ea

Şefa Guvernului german nu a precizat cum anume ar urma să facă Germania acest lucru.

Ea nu a răspuns când a fost întrebată dacă se teme că poate izbucni un conflict între Rusia şi Statele Unite, după ce Trump a anunţat miercuri pe Twitter atacuri iminente în Siria tunând "pregăteşte-te Rusia".

Criza din Siria este tratată "cu prudenţă", a declarat Merkel. Însă a adăugat că încălcarea reglementărilor internaţionale cu privire la armamentul chimic este gravă, iar "reacţiile vor fi adecvate".

Citește și:

Criza din Siria: SUA afirmă că "toate opțiunile se află pe masă"/ Consiliul de Securitate Națională al SUA se va întruni astăzi, Theresa May a convocat o reuniune a cabinetului

Donald Trump: Un atac asupra Siriei ar putea avea loc foarte curând sau deloc foarte curând

Fotografii satelitare cu nave rusești care au părăsit portul sirian Tartus alimentează zvonurile legate de un atac american / Rusia spune că e vorba de exerciții navale

Donald Trump: Fii gata, Rusia, rachetele vor veni deasupra Siriei!

Siria: Dispozitivul militar al Statelor Unite și al aliaților săi / Ce avioane, baterii antiaeriene și trupe are Rusia în zonă