Scandalul între arhiepiscopul Tomisului și conducerea Bisericii este departe de a se stinge. Chemat la judecata Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”, IPS Teodosie reacționează, luni, printr-un mesaj în care susține că „rămâne în deplină ascultare” față de patriarhul Daniel, dar în același timp avertizează că nu renunță la ideea de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de mitropolie.

Arhiepiscopul TeodosieFoto: Agerpres

Amintim că pentru sâmbătă la Constanța era programat și un „miting pentru recunoaşterea Mitropoliei Tomisului”, dar acesta a fost anulat la solicitarea lui IPS Teodosie, după anunțul Patriarhiei că acesta va fi judecat de Sfântul Sinod pentru „tulburarea păcii din viața Bisericii”.

Arhiepiscopia Tomisului a reacționat, luni, printr-un mesaj pe Facebook în care se referă și la acest miting, susținând că IPS Teodosie nu a știut despre intenția de organizare a unui astfel de eveniment.

Arhiepiscopia transmite că IPS Teodosie „rămâne în deplină ascultare” față de patriarhul Daniel și față de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și acuză „zbateri nepotrivite și lipsite de temei ale diferitelor cercuri de influență nebisericești de a stârni un conflict între Patriarhia Română și Arhiepiscopia Tomisului”.

În mesajul său, Arhiepiscopia spune însă că IPS Teodosie nu renunță la ideea de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de mitropolie.

„Zbateri nepotrivite și lipsite de temei ale diferitelor cercuri de influență nebisericești de a stârni un conflict între Patriarhia Română și Arhiepiscopia Tomisului”

Redăm integral mesajul Arhiepiscopiei Tomisului:

  • „În legătură cu anularea mitingului societății civile în favoarea recunoașterii Mitropoliei Tomisului programat sâmbătă, 10 februarie 2024, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:
  • 1. Arhiepiscopia Tomisului mulțumește organizatorilor pentru că au dat curs rugăminții și îndemnului părintesc al Înaltpreasfințitului Teodosie de a renunța la marș și de a i se alătura ierarhului Tomisului în rugăciune la hramul bisericii „Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie” din Constanța. Prezența lor alături de soborul de arhierei a oferit mai multă solemnitate evenimentului care s-a desfășurat în cele mai bune condiții și a evitat, măcar în parte, interpretările insinuante menite să devieze atenția publică de pe un demers în interesul restabilirii adevărului privind Mitropolia Tomisului pe o presupusă „răzvrătire” a Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie.
  • 2. Subliniem din nou faptul că Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu a știut de miting până la apariția știrii transmise de organizatori în mediul online. În legătură cu aceasta, Arhiepiscopia Tomisului a emis comunicatul din 8.02.2024.
  • 3. Așa cum a subliniat în toate ocaziile, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie rămâne în deplină ascultare față de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și față de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Considerăm nepotrivite și lipsite de temei zbaterile diferitelor cercuri de influență nebisericești de a stârni un conflict între Patriarhia Română și Arhiepiscopia Tomisului.
  • 4. În ciuda tuturor eforturilor de a se trece în umbră și eventual, în uitare, un adevăr atât de important pentru Biserica Ortodoxă Română și pentru neamul pe care îl păstorește precum dreptul istoric al mitropoliei Tomisului, Arhiepiscopia Tomisului, în calitatea ei de unică succesoare a acestui tron păstoresc, nu va înceta să își exercite atribuțiile, în limitele statutare și regulamentare, pentru a oferi tuturor, oricând și pretutindeni, argumentația atât de bogată a propriei descendențe”.

VIDEO Reacție rară a mitropolitului Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, care se poziționează în conflictul BOR-IPS Teodosie

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, este de partea conducerii Bisericii Ortodoxe în disputa cu arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, care insistă ca Arhiepiscopia Tomisului să fie ridicată la rang de mitropolie.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, fost întrebat de jurnaliști, duminică, la finalul slujbei de la Catedrala Mitropolitană din Iași, despre insistența IPS Teodosie de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de Mitropolie.

Într-o rară declarație publică, IPS Teofan a spus că nu este nevoie ca „vechile structuri bisericeşti să fie reactualizate”, subliniind că grijile românilor sunt altele, nu dacă biserica la care se închină e arhiepiscopie sau mitropolie sau dacă IPS Teodosie este sau nu mitropolit, scrie Ziarul de Iași.

„Nu este nici folositor şi cu atât mai mult necesar ca vechile structuri bisericeşti să fie reactualizate”

  • „Ne bucurăm că s-a înţeles în cele din urmă că treburile bisericeşti nu se rezolvă pe stradă, prin manifestaţii, slogane, eventual prin pancarte.
  • Chestiunile bisericeşti sunt analizate, rezolvate şi se iau decizii în conformitate cu duhul Bisericii. Prin mila Domnului, avem un sistem mitropolitan bine structurat, ancorat în sfintele canoane, în structura Bisericii de multă vreme şi orice decizie cu privire la înfiinţări, desfiinţări, modificări teritoriale ale unor unităţi bisericeşti se realizează în interiorul acestui sistem”, a spus IPS Teofan, referindu-se la anularea mitingului care era programat pentru sâmbătă la Constanța.
  • Mitropolitul Moldovei consideră că nu este nevoie ca „vechile structuri bisericeşti să fie reactualizate”, el spunând că problemele reale ale oamenilor sunt legate de grija zilei de astăzi şi de mâine, de sănătate, de riscul de extindere a războiului Rusia împotriva Ucrainei.
  • „Cred că nu este nici folositor şi cu atât mai mult necesar ca vechile structuri bisericeşti răspândite de-a lungul şi de-a latul ţării să fie neapărat reînfiinţate, reactualizate. De fapt toate sau aproape toate există sub o altă formă, eventual sub o altă denumire, cu un alt sediu, în structurile mitropolitane bisericeşti existente.
  • De exemplu, Mitropolia de la Suceava astăzi funcţionează, aceeaşi mitropolie, dar cu sediul la Iaşi. Mitropolia Noului Severin, foarte importantă multă vreme în partea de Sud-Vest a ţării, este astăzi parte a Olteniei. De asemenea, Mitropolia de la Târgovişte sau de la Argeş, precum şi fosta Mitropolie a Tomisului, sunt astăzi încadrate şi funcţionează sub egida Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei.
  • Cred că preoţii şi credincioşii constănţeni sunt mulţumiţi în marea lor majoritate că au o arhiepiscopie la Constanţa şi că fac parte din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei. În general oamenii şi acolo, şi peste tot în ţară, au alte preocupări: grija zilei de astăzi şi de mâine, problemele de sănătate, îngrijorarea pe care o au ca nu cumva războiul pe care-l poartă Rusia în Ucraina să se apropie de graniţele României.
  • Acestea sunt preocupările reale ale oamenilor nu neapărat înfiinţări, rearondări, modificări de structuri bisericeşti, fie că sunt mitropolitane, eparhiale şi aşa mai departe.
  • Fiecare avem dorinţele noastre: e bine să le exprimăm, în cadrul sinodalităţii noastre, şi primim răspunsul adecvat, dacă este voia lui Dumnezeu exprimată prin instanţele bisericeşti, atunci avem dreptul să ne exprimăm într-un mod corect, smerit, sinodal, doleanţele pe care le considerăm legitime”, a declarat mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.

Cum insistă IPS Teodosie să devină mitropolit

În 5 februarie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a anunţat că a trimis la Cancelaria Sfântului Sinod „cel mai complet referat” pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului, precizând că acesta a fost înregistrat şi speră să fie pus pe ordinea de zi.

Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat, la Radio Dobrogea, dacă Mitropolia Tomisului ar trebui înfiinţată, reactivată sau recunoscută şi dacă a fost vreodată desfinţată, scrie News.ro.

„Nu a fost desfinţată niciodată, doar împrejurările au făcut să înceteze viaţa ei activă şi, sigur, după toate datele pe care le avem, ea trebuie să fie reactivată şi recunoscută şi nădăjduiesc în aceasta, că Dumnezeu e Dumnezeul adevărului, iar acesta este un adevăr de necontestat”, a răspuns IPS Teodosie.

El a mai fost întrebat de un alt ascultător al emisiunii cum se pot implica cetăţenii în acest demers.

„Da, au venit la mine mulţi. Nu pot să vă opresc. M-au întrebat şi alţii, ne daţi voie să trimitem şi noi scrisori către Cancelaria Sfântului Sinod, către Patriarhie. Eu nu pot să vă opresc. Că a opri nu este creştineşte, iar Mitropolia Tomisului este cea care aduce demnitate şi ţării şi bisericii. Eu nu comentez de ce nu s-a împlinit. Am trimis acum cel mai complet referat pentru Mitropolia Tomisului la Cancelaria Sfântului Sinod. A fost înregistrat, sperăm să se pună pe ordinea de zi. Dacă şi dumneavoastră, laicii, doriţi să aduceţi un aport, că ştiu că aţi luat cunoştinţă despre adevărata istorie a Mitropoliei Tomisului, pentru care avem argumente nu necesare, ci mult prisositoare, faceţi şi dumneavoastră un efort să trimiteţi dorinţele dumneavoastră către Patriarhie şi Cancelaria Sfântului Sinod. Nu vă pot opri, nici nu vă silesc”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

IPS Teodosie a mai fost întrebat dacă va discuta la viitorul Sinod despre Mitropolia Tomisului.

„Eu nădăjduiesc să fie pusă pe ordinea de zi solicitarea noastră. Dumneavoastră puteţi să vă exprimaţi, cum am spus şi mai înainte, să cereţi, că eu nu cer pentru mine, ci pentru a restaura un adevăr istoric fundamental pentru întreaga Biserică şi pentru toţi credincioşii noştri. Toţi avem un plus de demnitate şi binecuvântare de la Dumnezeu că punem în ordine cele ce au aparţinut înaintaşilor noştri. Trimiteţi scrisorile dumneavoastră către Sfântul Sinod, către Patriarhie”, a mai răspuns Arhiepiscopul Tomisului.

Declarațiile sale vin în contextul în care IPS Teodosie este cercetat de DNA Constanța pentru cumpărare de influenţă. Ancheta a fost deschisă în urma unei investigații Recorder, care a publicat imagini filmate cu camera ascunsă de către un preot care pretinde că este om de afaceri și care îi propune arhiepiscopului Tomisului să obțină o finanțare de 800.000 de lei, în schimbul unui comision de 20% din sumă pentru el.

„Ambiții personale”

IPS Teodosie a mai făcut demersuri de a ajunge la statutul de mitropolit și în trecut, iar acum aproape patru ani a primit un răspuns tranșant de la Patriarhie, care a transmis că discuțiile pe această temă au fost închise definitiv.

În luna mai a anului 2021, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a declarat că, pentru Patriarhia Română, problema (re)înfiinţării unei mitropolii a Tomisului este una definitiv închisă, iar mereu posibilele reacţii „inadecvate pe această defunctă temă nu vor mai beneficia de niciun comentariu oficial”.

Anunțul făcut de Bănescu în urmă cu aproape patru ani a venit după ce conducerea BOR i-a refuzat controversatului Teodosie avansarea în ierarhia internă și transformarea în mitropolit.

Conducerea BOR l-a acuzat atunci pe Teodosie de „ambiții personale” care nu au legătură cu misiunea pastorală și de sfidarea recomandărilor BOR. În plus, a fost criticat pentru inițiativele din perioada pandemiei care au adus prejudicii imaginii bisericii și au arătat o atitudine ”provocatoare”.

IPS Teodosie intră la judecata Sfântului Sinod pentru „acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”

Vineri, Patriarhia Română a anunțat că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române se va reuni în şedinţă în 29 februarie și îl va judeca pe IPS Teodosie pentru „tulburarea păcii din viața Bisericii”, „răzvrătire” și „indisciplină”.

Invocând faptul că insistând cu înverșunare în demersul său, respins de altfel pentru prima dată în 2003, Teodosie încalcă „ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române”, Cancelaria Sfântului Sinod a anunțat că „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod”.

Potrivit sursei citate, solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Teoctist.

„În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan", precizează Cancelaria Sfântului Sinod, potrivit Agerpres.

Conform comunicatului „întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreşte să intre în componenţa unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existenţa unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan".

„De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod", mai precizează sursa citată.

„A trecut pandemia. Nici nu a fost. A fost presupusă”

Amintim că IPS Teodosie s-a remarcat în spațiul public printr-o serie de declarații controversate, iar în timpul pandemiei a contestat măsurile anti-COVID impuse de autorități, fiind chiar amendat pentru diverse slujbe organizate deși era interzis. El a fost reprezentat atunci și susținut de Diana Șoșoacă.

IPS Teodosie susținea, în timpul pandemiei, că preoții au „în Sfântul Altar cel mai bun vaccin, Sfânta Împărtăşanie”, iar Hristos nu îi lasă să se îmbolnăvească dacă se împărtășesc zilnic și fac zilnic liturghie.

În decembrie 2023, el trăgea și o „concluzie” - „pandemia de coronavirus nu a existat”. Arhiepiscopul Tomisului spunea în mesajul de sărbători adresat credincioșilor că pandemia de coronavirus nu a existat și că este bucuros că s-a încheiat un an „cu multă zvonistică”, potrivit Constanța 100%.

„Lăsăm în urmă un an care a avut și bucurii și greutăți și multă zvonistică și multe lucruri care se lămuresc”, a spus IPS Teodosie.

Întrebat de jurnaliștii care participau la conferința de presă la ce se referă, IPS Teodosie a răspuns: „La așa zisa pandemie. Ce pandemie? A trecut pandemia. Nici nu a fost. A fost presupusă, nu vedeți câte se descoperă acum”.

Arhiepiscopul Tomisului a mai fost întrebat cine susţine că nu a fost pandemie.

„Logica. Că nu a fost epidemie ca să fie pandemie. Întâi trebuie să fie epidemie şi pe urmă pandemie. Şi iată acuma nu mă aşteptam ca atât de repede să se dezvăluie aceste forţări de pandemie care au dus la nişte privilegii pentru unii şi nişte necazuri pentru alţii”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului, referindu-se la dosarul DNA privind achiziția vaccinurilor anti-COVID.

El a adăugat că nu s-a vaccinat deoarece nu medicii s-au ocupat de coronavirus, ci politicienii.

„Mă refer la judecata care e acum. Se descoperă aceste lucruri în toată lumea, nu numai în ţara noastră. Când m-au întrebat dacă mă vaccinez, am spus că nu mă vaccinez pentru că nu se ocupau de boală medicii, ci se ocupau politicienii şi administraţia”, a mai declarat Arhiepiscopul.

IPS Teodosie este în conflict și cu purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, căruia i-a adus constant acuzații. În ianuarie, IPS Teodosie a anunțat că îl va da în judecată pe Bănescu.