Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență, a negat că este urmărit penal, spunând că „se fac niște verificări”, dar „nu există probe”.

IPS TeodosieFoto: Inquam Photos / Costin Dinca

"Nu e nicio urmărire. Se fac niște verificări. Nu există probe, nu e nicio urmărire. Eu nu știu de așa ceva. Nu umblu cu supoziții, nu mă interesează ce este. Eu știu că nu este nicio problemă”, a spus ÎPS Teodosie, la Antena 3 CNN.

DNA a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale pe numele Arhiepiscopul Tomisului pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, în urma investigației publicate recent de Recorder, care a publicat imagini filmate cu camera ascunsă de către un preot care pretinde că este om de afaceri și care îi propune arhiepiscopului Tomisului să obțină o finanțare de 800.000 de lei pentru arhiepiscopie de la Secretariatul de Stat pentru Culte, în schimbul unui comision de 20% din sumă pentru el.

Alături de IPS Teodosie, este urmărit penal, pentru complicitate la cumpărare de influență, și un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, conform DNA.

Acuzațiile pe care DNA i le aduce lui IPS Teodosie

„În luna iulie a acestui an, Teodosie Petrescu ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.

Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului”.

Patriarhia spune că autoritățile bisericești sunt interesate „de elucidarea oricărui caz de corupție reală”

Patriarhia Română a reacționat prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu:

„Autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale”.

De-a lungul timpului, IPS Teodosie s-a poziționat prin mai multe declarații controversate, iar în timpul pandemiei a contestat măsurile anti-COVID impuse de autorități.