Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, s-a lansat într-o pledoarie împotriva vaccinării anti-COVID, într-o emisiune la Radio Dobrogea, susținând că vaccinul "nu este asumat de nimeni și sunt atâtea urmări negative". El i-a îndemnat pe oameni "să se adreseze în masă justiției" privind restrângerea unor drepturi pentru cei nevaccinați și a făcut un "apel la juriști să se mobilizeze și să îi apere".

Arhiepiscopul TeodosieFoto: Agerpres

Emisiunea de la Radio Dobrogea, a cărei temă a fost "Constrângerile pentru vaccinare", a fost realizată de către purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu.

  • "Din ce în ce mai mulți oameni se sperie că ce vor face, pentru că tot aud la știri că li se va interzice celor nevaccinați să se ducă în stânga, în dreapta la spital, la alimentară, la mall, la școală, la mai știu eu pe unde. (...) Nu avem nicio decizie în sensul ăsta până acum”, a spus preotul Tănăsescu, în deschiderea emisiunii.

IPS Teodosie și-a început pledoaria cu un apel către juriști să îi apere pe oameni, pe care i-a îndemnat să se adreseze în masă justiției:

  • "Așa este. Eu cred și trebuie să fac un apel la juriști să se mobilizeze.
  • Este o frământare foarte intensă a oamenilor care nu acceptă vaccinul și au dreptul lor de a nu-l accepta, nu trebuie să fie obligatoriu. Mai ales că nu-i asumat de nimeni. Și sunt atâtea urmări negative.
  • Deci acești oameni ar trebui, credincioșii noștri, să se adreseze în masă justiției. Au fost atâtea sentințe care au arătat că este fără temei constituțional această interdicție a nevaccinaților. (...)
  • Am citit clar că Uniunea Europeană a anunțat că vaccinul va înceta. De ce înainte de a înceta este cea mai intensă propagandă provaccin și a obligativității vaccinului?”.

Realizatorul a intervenit spunând că autoritățile anunță "tot felul de măsuri", în speranța că oamenii se vor speria și vor merge să se vaccineze.

  • "Vă spun să nu vă speriați. Aveți tot dreptul să alegeți.
  • Nu trebuie să fiți obligați. Nu este constituțional, nu este legal. De aceea, nu vă mai speriați. Mergeți și dacă vi se interzice, faceți sesizare și vă vor apăra. Sunt mulți avocați care vor să vă apere. (...)
  • Este o nerânduială în această forțare care este nefirească, fără temei și cu rolul de a vă speria să vă vaccinați forțat. Nu acceptați. Avem personalitate de sine fiecare, sunteți apărați de Constituția țării și chiar de legile europene. Nici legile europene nu ne obligă la vaccin”, a transmis IPS Teodosie.

În toată perioada pandemiei, arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a contestat restricțiile impuse de autorități.

El a contestat inclusiv în instanță restricțiile privind organizarea pelerinajelor, fiind apărat de Diana Șoșoacă.

IPS Teodosie a susținut că nu se vaccinează împotriva COVID-19 pentru că are alergii și că, oricum, nu ar avea motiv pentru că nu se îmbolnăveşte.

  • "Nu este obligatoriu şi mai ales că este un vaccin care e făcut în pripă. De aceea sunt în fiecare zi surprize pentru că trebuie să fie pregătiţi oamenii, sunt oameni cu anumite afecţiuni care datorită vaccinului, iată, cedează, unii mor, alţii paralizează şi trebuie să fim atenţi.
  • Noi nu suntem medici ca să recomandăm vaccinul. Ar fi o depăşire a cunoştinţelor şi atribuţiilor noastre”, declara IPS Teodosie în luna aprilie.