Episcopul Huşilor, ironic: Covid-19 este pitit după colţul bisericilor / Să nu îşi închipuie apostolii lockdown-ului că o vor putea carantina vreodată pe Sfânta Parascheva

de I.H.     HotNews.ro
Vineri, 9 octombrie 2020, 18:51 Actualitate | Esenţial


Episcopul Husilor
Foto: Episcopia Husilor
"Biserica nu a fost şi nici nu este prigonită, ci, pur şi simplu, permanent forţată de contextul unor restricţii ofensatoare să-şi apere tot timpul legitimitatea prezenţei sale în sfera publică şi dreptul la trăirea actului credinţei, fapt care este echivalent cu tentativa de a-i pune pe cap o pernă, ca să nu mai respire deloc", susține episcopul Huşilor, Ignatie. "Să nu îşi închipuie apostolii lockdown-ului că o vor putea carantina vreodată pe Sfânta Parascheva", afirmă înaltul prelat.
Mesajul - intitulat ironic "Virusul Covid-19 este (întotdeauna) pitit după colţul tuturor bisericilor" - a fost transmis de PS Ignatie pe site-ul Episcopiei Hușilor.

Episcopul Hușilor își începe mesajul tot într-o notă ironică, la adresa autorităților care au interzis participarea celor din alte orașe la pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași:
 • "Ne-am trezit dintr-o dată, chiar peste noapte, în faţa unui potenţial vârtej apocaliptic, anunţat cu militărească şi iluministă fermitate, că pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva este cureaua de transmisie specială şi favorită, în aceste zile, a virusului, care ne tulbură şi ne dezbină atât de mult.
 • Că virusul stă mai abitir după colţul tuturor bisericilor, aşteptând liniştit, satisfăcut, încrezător şi dornic să-i înşface doar pe cei care sunt creştini ortodocşi şi fără buletin de Iaşi. Că identitatea unui om – cea din buletin, care acum se năpusteşte asupra sufletului din tine – poate deveni subiect de suspiciune, asuprire şi gâlceavă, exact ca în vremea totalitarismului ateu-comunist. Că restricţiile trebuie înăsprite, cu vădită consecvenţă, doar de sărbătorile creştine, ca nu cumva virusul, care are o preferinţă obsesivă şi compulsivă pentru mediul religios, să se multiplice vertiginos.
 • Că oamenilor credincioşi nu trebuie să li se dea şansa, în timpul pelerinajelor, de a respecta, cu conştiinciozitate, recomandările sanitare absolut legitime, pentru că sunt consideraţi aprioric ca având, în mod natural, înclinaţia de a călca legea, adică, mai pe şleau, ca fiind potenţiali infractori.
 • Că apostolii ateismului neomarxist şi fără vibraţii metafizice ar şti mai bine decât oamenii Bisericii, creştini şi slujitori, că sănătatea este un mare dar de la Dumnezeu şi că a-ţi iubi aproapele înseamnă şi a-l proteja de orice pericol care îi poate zdruncina sau fărâmiţa acest dar. Că unele autorităţi ale statului s-au metamorfozat în iacobini – cei care în perioada Revoluţiei franceze manifestau o ostilitate ideologică faţă de religie –, iar cei responsabili de ordinea publică s-au deghizat în miliţieni. Că pentru „Statul unic” „fericirea şi libertatea sunt incompatibile” (George Orwell, Despre libertate, p. 136).
 • Că la vot capacitatea de propagare a virusului este inactivă sau se suspendă din oficiu prin „ordonanţă de urgenţă”, pe când de sărbătoarea Sfintei Parascheva covid-ul va deveni hiperactiv, căutându-şi habitatul în ortodocşi şi în cei din afara Iaşului.
 • Că unii din cei îndrituiţi să gestioneze, lucid şi realist, această criză sanitară au devenit sacerdoţii virusului, abordând problematica răspândirii acestuia doar în cheie religioasă. Că Sfânta Parascheva nu mai poate fi cinstită cuviincios, în rânduială şi reculegere, cu respectarea normelor sanitare, pe vreme de pandemie, ci doar flancată ostentativ şi păzită scrutător de forţele de ordine, ca nu cumva vreun neieşean să transforme curtea Catedralei Mitropolitane în epicentrul infectării cu Covid-19".
Episcopul Huşilor, Ignatie, mai spune că, "atunci când autorităţile statului român se dovedesc neputincioase în a gestiona, coerent şi lucid, situaţii imprevizibile şi periculoase, cum sunt vremurile de molimă, pe care le trăim, împing pendulul tragediei (potenţială sau actuală) înspre zona spaţiului religios, cu nădejdea fictivă că amână sau evită vârtejul apocaliptic epidemiologic, vânzându-ne iluzia că pot să ne scape de agentul patogen infinitezimal".

El mai susține că nu autoritățile și "limitările radicale ale drepturilor fundamentale şi garantate de Constituţie, inclusiv dreptul la libertatea religioasă" ne scapă de boală, ci medicii și asistenţii.
 • "Este trist că Biserica, care s-a comportat exemplar şi se va comporta şi pe mai departe responsabil, a trebuit să sufere cel mai mult, alături de cultură, sport şi educaţie, în aceste câteva luni de la instaurarea molimei în ţară. A fost umilită şi discriminată, ca să mă exprim în duhul veacului acesta.
 • Şi pentru ca malaxorul neruşinării să se învârtă perfect şi etern, haterii şi trollii de serviciu, din mediul online, nu au niciun fel de afinitate sufletească în a vedea susţinerea concretă – nu doar postări obsesive pe reţelele de socializare – a spitalelor, a oamenilor singuri şi nevoiaşi, prin donaţii financiare substanţiale, donaţii de aparatură medicală, prin donaţii de alimente şi îmbrăcăminte.
 • Biserica nu a fost şi nici nu este prigonită, ci, pur şi simplu, permanent forţată de contextul unor restricţii ofensatoare să-şi apere tot timpul legitimitatea prezenţei sale în sfera publică şi dreptul la trăirea actului credinţei, fapt care este echivalent cu tentativa de a-i pune pe cap o pernă, ca să nu mai respire deloc. Asta mi se pare mai grav decât orice tentativă de anihilare directă şi agresivă.
 • Va veni, negreşit, vremea când oficialii actuali ai Statului român vor pricepe, bine şi apăsat, ceea ce a spus unul din stirpea lor politică europeană, francezul Frédéric Bastiat, că „statul n-ar trebui să fie altceva decât forţa comună instituită, nu pentru a fi între toţi cetăţenii un instrument de opresiune şi de spoliere reciprocă, ci, dimpotrivă, pentru a garanta fiecăruia ce este al său şi a face să domnească justiţia şi securitatea” (Frédéric Bastiat, Statul. Ce se vede şi ce nu se vede şi alte eseuri, p. 28). Iar cetăţenii patriei noastre vor ajunge să-şi pună frecvent întrebarea: „Omul de pe stradă va simţi vreodată că libertatea spiritului este la fel de importantă şi are la fel de multă nevoie să fie apărată ca şi pâinea cea de toate zilele?” (George Orwell, Despre libertate, p. 157-158)", își continuă mesajul PS Ignatie.
Concluzia episcopului Hușilor:
 • "Să nu îşi închipuie apostolii lockdown-ului că o vor putea carantina vreodată pe Sfânta Parascheva. Ea este ferecată în biserica sufletului fiecărui moldovean, al fiecărui român, care a adăstat, smerit şi liniştit, la racla moaştelor ei, primind ajutor, binecuvântare, imbold spre bunătate şi dragoste, şi mireasmă de sfinţenie".
Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10472 vizualizari

 • +45 (59 voturi)    
  bai ninja (Vineri, 9 octombrie 2020, 18:56)

  fl0rin [utilizator]

  ti-a scazut brusc cifra de afaceri? nu mai iese targetul anul asta? de-aia te-ai oparit asa?
  • +12 (14 voturi)    
   Unkiul Lui Kiril (Vineri, 9 octombrie 2020, 19:17)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui fl0rin

   E lockdown la MosCow si lui Ignatie ii arde de Bancuri
   • +4 (4 voturi)    
    Pentru mine de mult timp (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 17:32)

    rov [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Dumnezeu nu mai are vreo legatura cu biserica...iar popii imi erau indiferenti.
    In schimb acum ii consider niste daunatori, pe langa faptul ca nu pun osul la munca, mai si distrug imbolnavind oameni...
  • +7 (13 voturi)    
   exact (Vineri, 9 octombrie 2020, 19:38)

   infernal [utilizator] i-a raspuns lui fl0rin

   Se strângeau milioane de euro, saci întregi - știu asta de la cineva din jandarmerie - ei cărau banii.
 • +31 (47 voturi)    
  Lol (Vineri, 9 octombrie 2020, 18:59)

  mitg [utilizator]

  Penibili.
  • +11 (13 voturi)    
   >>>> (Vineri, 9 octombrie 2020, 19:38)

   GemstonePig [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Potcapul acela aurit ii sta atat de bine pe cap deoarece este fixat printr-un puternic proces de suctiune manifestat de vid.
 • +33 (49 voturi)    
  Nu este de ajuns (Vineri, 9 octombrie 2020, 19:01)

  ZimZum [utilizator]

  Ca Iasi este pe locul doi in tara la numarul de imbolnaviri, astia vor sa ne aduca pe locul I, inaintea Bucurestiului.
  Toate marile adunari din lume au fost anulate anul acesta, ei tin sa-si vanda marfa cu tot pretul, nu conteaza ca la anul o sa mai aibe doar jumatate din pelerini, ca restul o sa fie la 2m sub pamant ingropati in saci.
 • +25 (43 voturi)    
  N-ai ce sa-i ceri (Vineri, 9 octombrie 2020, 19:04)

  mra [utilizator]

  Atat il duce capul
  • +10 (12 voturi)    
   capul cacapul (Vineri, 9 octombrie 2020, 19:14)

   fl0rin [utilizator] i-a raspuns lui mra

   dar ce sa mai zicem de oala aia de noapte aurita cu care si-l acopera?
  • +6 (6 voturi)    
   Interesul (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 13:04)

   Rebecka [utilizator] i-a raspuns lui mra

   si numai interesul il poarta!Care interes?Cel banesc,desigur!Lenesii si slinosii astia au un singur interes:BANUL!La adunat banii capiatilor ii duce capul.........
 • +16 (34 voturi)    
  dati-i un ban ca e ca-n reclama (Vineri, 9 octombrie 2020, 19:09)

  Francisc 1 [utilizator]

  cu ninja mr. bean ! better? better!
  • +9 (11 voturi)    
   Mai degraba (Vineri, 9 octombrie 2020, 21:31)

   DurAndrei [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   "Dai un ban, dar iei ceva frumos. Patru hectare de lac, o casuta, etc." Si... un covidut!
 • +10 (12 voturi)    
  Du-te mai dreaq cu idolatriile tale (Vineri, 9 octombrie 2020, 19:09)

  UnOarecare [utilizator]

  Nu compara alea 4 minute cat am stat cu masca la vot cu 2 ore de pupat icoane si oseminte si probabil si fara masca!
  Nu va intra parai sa va luati Mertane, asta va doare de mintiti in halu`asta?!
  Mai bine dadea la toti din Horeca si in cultura salariul minim din martie si tinea totul inchis, costul zilei de spitalizare in sistemul sanitar nenorocit de PSD e cred mai mare...
 • +16 (18 voturi)    
  Covid (Vineri, 9 octombrie 2020, 19:16)

  Arkantas [utilizator]

  Al naibii Covid, cum sta el pitit dupa coltzul bisericii , sa va fure mertzanele, si odajdiile cele aurite ,si sa va aduca la sapa de lemn , ca nu mai pot prostii sa percuteze
  • +3 (3 voturi)    
   Stimate domn, (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 13:13)

   Rebecka [utilizator] i-a raspuns lui Arkantas

   permiteti sa completez:Covidul sta la coltul bisericilor,dar in biserica si,mai ales,in altare sta insusi Dracul intruchipat in persoana voastra! Hapsani nesatui de arginti!Dar nu ei sunt de vina,ci neghiobii care se imbulzesc sa le dea bani cu nemiluita!Nu e prost care ia,e prost cel ce da!
 • +13 (15 voturi)    
  acesti mafioti afaceristi (Vineri, 9 octombrie 2020, 19:17)

  liviu_ [utilizator]

  ar face bine sa taca din gura!

  li s-a urcat auru la cap!
  prea multi bani corup si acesti paraziti sunt dovada vie ca asa este!

  vad ca le scad veniturile si se kk pe ei de frica !

  nu-i intereseaza binele enoriasilor. daca-i interesa indemnau populatia sa respecte reguliel nu le luau la misto!

  asta se intampla cand ips dosar penal de constanta scapa de puscarie dupa ce a furat din fonduri europene!
 • +16 (16 voturi)    
  Un adevarat hipster si episcopul Husilor ! :)) (Vineri, 9 octombrie 2020, 19:17)

  Susufler0 [utilizator]

  Auzi exprimare la Sfintia Sa : "Sa nu isi inchipuie apostolii lockdown-ului..." :)))))))
  • +7 (7 voturi)    
   Este cu schepsis (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 9:54)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   Ca sa isi mascheze cunostintele de Limba Rusa
   • +3 (5 voturi)    
    :)) (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 11:41)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    :)))))))

    PS. :))))))))))))))
 • +12 (14 voturi)    
  Ei si alta lume (Vineri, 9 octombrie 2020, 19:20)

  ady77 [utilizator]

  Din pacate sunt si multi care ii si cred, ca aceasta pandemie nu exista.
  Or fi vazut ce sa intamplat prin Italia/Spania, ca nu mai aveau locuri pe unde sa ii ingroape pe cei rapusi de aceasta boala parsiva.
  Sper sa traiesc ziua, in care religia va fi scoasa din scoli.
  • +6 (6 voturi)    
   Doamne-ajuta! (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 13:28)

   Rebecka [utilizator] i-a raspuns lui ady77

   Pai cum vine asta?Iese popa din clasa dupa ce le-a impuiat capul bietilor copii cu povesti care mai de care mai teribile,pe urma intra profesorul de fizica si le vorbeste de Galaxii,Sistem Solar,le da notiuni de astronomie,astrofizica.......Urmeaza ora de Biologie......CE sa inteleaga bietul copil?Desigur se va intreba:CINE are dreptate si va incepe sa puna intrebari.....Depinde cui si ce raspunsuri primeste....Daca-l intreaba pe popa,s-a nenorocit pe viata!E bagat in marea masa amorfa a pupatorilor.......Va dau dreptate si va sustin punctul de vedere:RELIGIA NU ARE CE CAUTA IN SCOLI!PUNCT!
 • +16 (18 voturi)    
  credinta si indoiala (Vineri, 9 octombrie 2020, 19:23)

  sitizan [utilizator]

  Chiar daca ati fi sinceri in grija pentru credinciosi si libertatea lor de a-si manifesta credinta si a tine randuielile, din pacate e greu sa va mai creada cineva atat timp cat v-ati dovedit, de la capul BOR, pe ierarhie in jos pana la preotii oarecare, in prea multe ocazii, lacomia si materialismul deloc potrivit cu misiunea voastra printre oameni.
  Pacat.
 • +16 (18 voturi)    
  ortodoxie (Vineri, 9 octombrie 2020, 19:25)

  nimrod [utilizator]

  N-ar trebui ca, totusi, statul roman, laic, sa ia la intrebari institutia asta a bisericii ortodoxe si sa o cheme la ordine, ca s-a cam obraznicit? In cele din urma BOR exista gratie banilor de la buget.
  • +5 (5 voturi)    
   pai nu, (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 12:59)

   Cezy [utilizator] i-a raspuns lui nimrod

   ca e cel mai bun agent electoral! Si aici functioneaza chestia aia cu ce zice popa!
  • +5 (5 voturi)    
   ......banii de la buget (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 13:34)

   Rebecka [utilizator] i-a raspuns lui nimrod

   de care se stie cati sunt,dar cei intrati la negru in vistieria bor stie numai Dracul prin Danut,reprezentantul sau!O zi buna va doresc!
 • +11 (13 voturi)    
  Unul care vrea sa intinereasca biserica... (Vineri, 9 octombrie 2020, 19:29)

  Caligula [utilizator]

  Oare care e amator sa urmeze drumul lui Pimen de la Suceava?
 • +7 (11 voturi)    
  De ce? Pentru ce? (Vineri, 9 octombrie 2020, 19:35)

  Parmenion [utilizator]

  De ce? Pentru ce? Asa indemnam societatea sa incerce sa treaca peste aceasta incercare? Cand in loc sa avem toti un mesaj comun. Este trist!
 • +13 (15 voturi)    
  Virusul (Vineri, 9 octombrie 2020, 19:41)

  ipolitic [utilizator]

  este o fiintă vie, creatia lui Dumnezeu. Cum să nu traiască si el actul credintei in preajma raclei moaştelor Sfântei Parascheva, primind ajutor, binecuvântare, imbold spre :
  "Creşteţi, înmulţiţi-vă, umpleţi pământul şi supuneţi-l, şi stăpâniţi… peste toate vieţuitoarele care se mişcă pe pământ”
 • +16 (20 voturi)    
  Ce-ar fi sa donati si voi (Vineri, 9 octombrie 2020, 19:45)

  aniod [utilizator]

  BOR, ce-ar fi sa donati din averile voastre la spitale?
  Ce-ar fi sa preluati si voi ingrijirea mai multor bolnavi?
  Ce-ar fi sa le duceti mancare bolnavilor la spital? Nu au mancare corespunzatoare la spital, ajutati-i!

  Si nu in ultimul rand, aceste agentii de turism ale bisericii, specializate in pelerinaje la manastiri si altele, ce-ar fi sa va declarati ca ceea ce sunteti: societati comerciale de pe langa biserici si sa va declarati profitul: incasari minus cheltuieli
 • +12 (14 voturi)    
  Ochii care nu se vad, se uita! (Vineri, 9 octombrie 2020, 19:54)

  Brezan [utilizator]

  Le e frisca popilor ca odata cu lockdownul oamenii nu mai pot fi indoctrinati de la distanta.
  Credinta e in sufletul fiecaruia, nu necesita constructii de caramida ca sa fie aproape de el.
  Problema cea mai mare a agentilor de vanzari BOR este ca daca pierd din mana credinciosii, cu greu ii mai pot atrage la lacasul lor de cult unde cotizeaza. Fereasca sfantu sa umble la depozite, alea de sute de mld de lei pe care le are mitropolia. Alea de care nu stiu saracii si platiyorii de taxe atunci cand doneaza.
 • +13 (15 voturi)    
  Si de cand (Vineri, 9 octombrie 2020, 20:00)

  Alexa.99. [utilizator]

  ar trebui ne pese ce zice episcopul Husilor? Alt star de talie mondiala?
  Sau tineti cu tot dinadinsul sa-i faceti de ras aratand ce prostii zic?
 • +17 (17 voturi)    
  Poate... (Vineri, 9 octombrie 2020, 20:04)

  raulito [utilizator]

  ...mai aveți imaginea Papei, singur in Piața Sf Petru in noaptea Învierii.
  Poate luați și exemplu.
 • +14 (16 voturi)    
  spune-i lui chirica (Vineri, 9 octombrie 2020, 20:06)

  credinciosul [utilizator]

  ce i-a adus vicele din pelerinaj din Grecia!
 • +9 (13 voturi)    
  I-o fi dor de Pimen (Vineri, 9 octombrie 2020, 20:08)

  Adrian1 [utilizator]

  I-o fi dor de Pimen, popa ala care a crapat de Covid.
 • +9 (13 voturi)    
  paraschiva (Vineri, 9 octombrie 2020, 20:23)

  ------ [utilizator]

  Amice! este deja carntinata,in secolul 21 pupam oase.
 • +9 (13 voturi)    
  perfect justificate: s-a imbolnavit si primarul (Vineri, 9 octombrie 2020, 20:43)

  jorj_bv [utilizator]

  habotnicia s-a oprit si pe vremea ciumei acum 500 ani.
 • +11 (11 voturi)    
  E foame de bani... (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 1:53)

  Wheelwright [utilizator]

  E foame de bani, baieti...
 • +7 (7 voturi)    
  Medici? Sa va salveze sfantu' Pimen (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 2:54)

  fleijfiei [utilizator]

  Cat de prost sa fie preanefericitul episcop? El zice ca doar medicii si asistentii îl scapa de boala.
  Bai nene, tocmai medicii si asistentii au cerut înasprirea resctrictiilor pentru a limita raspadirea. Ei nu mai fac fata numarului mare de pacienti din spitale.
 • +7 (7 voturi)    
  Acesti oameni pot vorbi ore in sir (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 5:46)

  John M. [utilizator]

  despre moarte si lumea de apoi, dar sunt incredibili de ignoranti atuci cand vine vorba despre viata.
 • +7 (7 voturi)    
  pai de unde o fi stiind... (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 7:20)

  Codruta N [utilizator]

  ... acest musiu, cine, ce si cat a donat?
  AU!! uitasem!! toate donatiile trebuie sa treaca prin mana lor! :P


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by