Mitropolitul Teofan, despre interdicțiile privind pelerinajul de Sfânta Parascheva: Moldova trăieşte una dintre cele mai triste perioade din istoria sa

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 8 octombrie 2020, 17:51 Actualitate | Esenţial


IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei
Foto: Rompres
Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei, a declarat, joi, că decizia autorităţilor de a interzice celor care nu au domiciliul în Iaşi să participe la evenimentele dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva este discriminatorie. El susţine că măsura, care a fost adoptată pentru prima dată în istorie, „încalcă numeroase prevederi legale şi principii internaţionale ce protejează libertatea de manifestare religioasă”.

„Moldova trăieşte în aceste zile una dintre cele mai triste perioade din istoria sa. La durerea provocată de faptul că mulţi semeni de-ai noştri sunt atinşi de noua epidemie se mai adaugă şi decizia autorităţilor de a interzice celor care nu au domiciliul în Iaşi să pătrundă în spaţiul Mitropoliei, unde se află racla cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Interdicţia este respectată până-ntr-atât încât s-a ajuns ca în jurul Mitropoliei să fie mai mulţi reprezentanţi ai forţelor de ordine decât închinători. Este efectul unei măsuri discriminatorii, care încalcă numeroase prevederi legale şi principii internaţionale ce protejează libertatea de manifestare religioasă. Este o situaţie foarte greu de înţeles şi de acceptat. Credincioşii care vin în Iaşi cu diferite motive, la spital, la cumpărături, la instanţele judecătoreşti sau la locul de muncă, dacă nu au domiciliul în Iaşi, nu se pot închina la Sfânta Parascheva. Părinţii care sunt pentru câteva zile în vizită la copiii lor nu pot să-şi împlinească dorinţa închinării la sfintele moaşte, deşi au venit la Iaşi şi pentru aceasta. Nici studenţii şi elevii aflaţi în Iaşi care nu au încă viza de flotant nu se pot apropia de Catedrala Mitropolitană”, a afirmat ÎPS Teofan, potrivit Agerpres.

Înaltul prelat susţine, totodată, că "sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva au fost dintotdeauna izvor de alinare, de vindecare şi de întărire", iar acum au devenit "sursă de infectare".

„Este pentru prima dată, cred, în istoria Moldovei, când se întâmplă aşa ceva. Au fost invazii, războaie, molime de tot felul, regimuri totalitare. Sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva au fost dintotdeauna izvor de alinare, de vindecare şi de întărire, iar oamenilor li s-a permis să se apropie de ele. Astăzi, au ajuns să fie considerate sursă de contaminare. De şapte luni, Biserica s-a implicat cu toate forţele sale pentru ocrotirea sănătăţii oamenilor. Şi o va face în continuare. Credincioşii au suportat restricţii severe privind libertatea de manifestare a convingerilor religioase în numele luptei împotriva molimei. Totul are, însă, o limită peste care, dacă se trece, nu este bine pentru nimeni”, a adăugat mitropolitul Moldovei.

El şi-a cerut scuze faţă de preoţi şi credincioşi pentru situaţia creată şi a făcut un apel către preoţi să oficieze zilnic Sfânta Liturghie.

„Îi rog pe preoţii şi credincioşii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, precum şi pe toţi închinătorii care obişnuiau să vină în această perioadă la sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioasei Parascheva să mă ierte pentru neputinţa de a le facilita accesul la închinare, după rânduiala Bisericii. Îi rog pe toţi să transforme această durere în vreme de pocăinţă, de rugăciune şi de fapte bune. Pe preoţi îi îndemn să slujească zilnic Sfânta Liturghie în această perioadă. În bisericile de parohie şi mănăstiri să se săvârşească slujba Paraclisului şi Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva. Psaltirea, mare izvor de mângâiere în vreme de încercare, să fie hrană sufletească pentru tot creştinul, mai ales în miez de noapte. Sărbătoarea Sfintei Parascheva să fie precedată şi urmată de câteva zile de post, dacă se poate, ajunare până la apusul soarelui din partea celor sănătoşi, precum şi de multe fapte de milostenie. Totul pentru ca Dumnezeu să-şi întoarcă privirea spre noi, Sfânta Parascheva să ne ierte, personalul medical să fie încurajat şi apreciat cum se cuvine, oamenii să împlinească ceea ce trebuie pentru ocrotirea sănătăţii lor şi a semenilor, iar autorităţile să aibă înţelepciunea unor decizii care să ţină cont şi de amploarea epidemiei, dar şi de faptul că există şi numeroase persoane în această ţară care au credinţă în Dumnezeu şi în puterea tămăduitoare a rugăciunii sfinţilor”, a conchis mitropolitul Teofan.


Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10728 vizualizari

 • +23 (31 voturi)    
  Boss (Joi, 8 octombrie 2020, 18:04)

  teo4ro [utilizator]

  Tot globul traieste cea mai proasta perioada din istoria recenta, dar asta e. Viata merge mai departe. Si mie mi-ar place sa ies la bere in fiecare seara, sa ma duc in concedii in lung si in lat, dar asta e, indur si eu un an doi ca sa nu imi omor parintii, bunicii si vecinii. Sa deplangi o interdictie pentru un RITUAL - un simplu simbol al unei traditii cand la mijloc e vorba de viata unor oameni, si in cazul asta si printre cei mai fragili oameni din societate e pur criminal. Sa va rugati sa nu existe un Dumnezeu in forma propovaduita de voi, ca sunteti prea orbi sa vedeti ca actionati fix impotriva cuvintelor Lui.
  • -8 (10 voturi)    
   nu la fel spuneati si acum o saptamana (Joi, 8 octombrie 2020, 22:23)

   Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui teo4ro

   cand erau alegeri. Cand fritz a facut un corona-party in piata. La metrou la unirii e un puhoi cat vreo 10 pelerinaje, si asta in spatiu inchis. Fiecare gandeste cu ce are..
   • +4 (6 voturi)    
    AFARA (Vineri, 9 octombrie 2020, 0:17)

    CSO [utilizator] i-a raspuns lui Mary80

    Da, manifestarea a fost afara. Cu accent pe AFARA. Nu într-o încăpere închisa și fara geamuri cum este Mitropolia din Iași.
    Anul acesta Mitropolia a ales sa nu mai scoată sfintele moaște AFARA, ceea ce a limitat foarte mult libertatea de mișcare a pelerinilor. Pentru că într-o instituție închisă pericolul de contagiune este maxim.
    Regulamentele de pandemie limitează numărul de persoane din interiorul unei clădiri în care nu exista ventilatie naturala pentru că nu sunt geamuri, sau nu se deschid geamurile.
    Restul sunt victimizări.
   • +2 (4 voturi)    
    măi (Vineri, 9 octombrie 2020, 12:14)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Mary80

    @Miky60 (că totuna e cu @Mary80), văd că l-ați angajat la psd și prea bărbosul teofan. L-ați făcut agent pesedac.
    Dacă a-i avea memorie, ți-ai aduce aminte câte sute de mii de pelerini au fost anul trecut (și în alți ani în urmă) la Iași.
    Ca sardelele, înghesuiți pe km întregi la coadă la Prea Sfânta.
    Dacă teofan ar avea cu ce gândi, și-ar da seama că s-ar repeta situația și anul acesta, de data asta însă cu riscuri imense de contagiune cu SARS-Cov 2, chiar dacă s-ar purta masca corect și nu sub bărbie, sau cu nasul în vânt, ori pe post de cotieră.
    Sutele de mii de pelerini ar însemna de asemenea și un trafic foarte aglomerat în toată țara, cu absolut toate mijloacele de transport, ceea ce ar facilita răspândirea foarte rapidă a virusului.
    Din păcate teofan nu vede decât vistieria goală în comparație cu teșcherelele pline din anii precedenți, dovedind că nu e în niciun caz agentul Domnului Dumnezeu, ci al ”sfinților” bani și al psd.
 • +14 (18 voturi)    
  nu vad de ce nu ar fi o incercare (Joi, 8 octombrie 2020, 18:10)

  Anonym [utilizator]

  sa duceti cativa covizi la moaste poate se vindeca
  why not
 • -11 (13 voturi)    
  Cum asa? (Joi, 8 octombrie 2020, 18:15)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Cu discipolii puscariasului Fenechiu + „liberalul” Chirica la carma?
 • +18 (24 voturi)    
  " ... incalca numeroase prevederi legale ... (Joi, 8 octombrie 2020, 18:21)

  paulbutoi [utilizator]

  Da' oare n-ar trebui IPS Teofan sa protesteze impotriva acestor abuzuri ?
  De exemplu , renuntand la salariul lunar de cateva mii de euroi pe care il primeste de la statul roman ?
  Ca sa para oleaca mai credibil .
  Deocamdata , e un gargaragiu cam penibil ...
 • +12 (18 voturi)    
  "libertate de MANIFESTARE"??? (Joi, 8 octombrie 2020, 18:49)

  LiviuX [utilizator]

  De unde a mai scos so asta? Da, exista libertatea credintei, poti sa crezi in ce vrei, dar fara sa afectezi pe altii. Ne intoarcem la arderile pe rug, ca si alea erau manifestari religioase si ar trebui sa fie libere dupa cum spune el...??
  • -10 (14 voturi)    
   Conducator musulman la o tara de crestini (Joi, 8 octombrie 2020, 19:09)

   luciannn [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   Asta se intampla cand cel care dicteaza masurile de siguranta sanitara nu este crestin, ci musulman...
   • +2 (6 voturi)    
    Nu inteleg ce vrei sa spui (Joi, 8 octombrie 2020, 21:03)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui luciannn

    Nu vrei sa fii mai explicit? Ce legatura are religia cu masurile luate?
 • +5 (11 voturi)    
  Ia luat Dumnezeu mințile. (Joi, 8 octombrie 2020, 19:23)

  asavreau [utilizator]

  Se spune că Dumnezeu când vrea să pedepsească pe cineva,întâi îi ia mințile.Pelerinajul la moaștele Cuvioasei Parascheva sunt o formă de socializare religioasă,socializare care acum se face on line.De asia a lăsat DFumnezeu internetul,ca oamenii să poată socializa și în condiții de restriște,inclusiv socializare religioasă.Nu-i oprește nimeni să transmită sărbătorile și slujbele religioase,la TV,la Radio,prin internet.Astfel oamenii stau protejați acasă și ascultă slujbele.Mitropolitul Teofan pare să aibă alte gânduri,păcătoase,de vrea oamenii grămadă.Vrea mai mulți morți să țină slujbe de înmormântare ale credincioșilor?
 • +4 (10 voturi)    
  Da (Joi, 8 octombrie 2020, 19:46)

  Mirobo [utilizator]

  Am vărsat o lacrimă.Acum ne punem masca?
 • +6 (10 voturi)    
  DA? (Joi, 8 octombrie 2020, 19:56)

  Ion_RoaitaDA [utilizator]

  Daca acest individ reprezinta Moldova atunci Stefan cel Mare s-a inselat.
  Moldova nu mai e a moldovenilor, nu, multpreamarite, nu?
 • +8 (10 voturi)    
  cand sutana se goleste (Vineri, 9 octombrie 2020, 2:40)

  dorinmac [utilizator]

  ...tare popa se jeleste ...asa-i, mitropolitule? dar despre scoala, bio-chimie, ai auzit ceva in viata ta? despre respectul fata de viata celor din jur ai auzit? ... banuim ca nu, ca altfel nu te-ai califica pentru spitalul de psihiatrie....
 • +5 (9 voturi)    
  corupților! (Vineri, 9 octombrie 2020, 7:09)

  Fu Thien Zbang cenzuratul [utilizator]

  șpăgarilor!turnătorilor!poponarilor!pedofililor!
  mincinoșilor!
 • +2 (6 voturi)    
  ... (Vineri, 9 octombrie 2020, 10:12)

  John.Doe [utilizator]

  Trist ca nu or sa se mai plimbe cu sacii de bani dupa eveniment.
 • +5 (7 voturi)    
  Bine zis! (Vineri, 9 octombrie 2020, 10:54)

  LL [utilizator]

  "Moldova trăieşte una dintre cele mai triste perioade din istoria sa!"
  Alaturi de Evul Mediu (cea mai trista perioada din istoria omenirii, prin crimele facute in numele religiei), faptul ca inca nu renuntati la dorinta de a tine inapoiata natia romana ...e o perioada trista, intradevar.
 • -1 (1 vot)    
  "Era mai bine inainte"... (Vineri, 9 octombrie 2020, 16:54)

  John M. [utilizator]

  ca nu existau restrictii d-astea. Comunistilor nu le pasa daca murea lumea...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by