Când a promis că va face dezvăluiri despre afacerile asociate lui Joe Biden în România, avocatul lui Donald Trump, Rudi Giuliani, a atras indirect atenția presei asupra unor dezvăluiri făcute acum câteva luni de New York Times, referitoare la legăturile dintre fiul lui Biden și omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat pentru corupție. Acesta din urmă a fost la rândul său reprezentat de o companie a unui fost director FBI, care l-a angajat pe Giuliani să îi scrie, acum un an, președintelui Iohannis, cu acuzații folosite, atunci, de Dragnea și Guvernul PSD.

Rudy GiulianiFoto: Captura Fox News
  • HotNews.ro vă prezintă o cronologie a modului cum au evoluat încrengăturile Popoviciu-Giuliani-Freeh-Biden în ultimii doi ani

9 august 2017. Omul de afaceri Puiu Popoviciu a apelat la serviciile companiei fostului director FBI Louis Freeh, Freeh Group International Solutions Freeh își exprima într-un comunicat "dezamăgirea" față de decizia Înaltei Curți din România de a-l condamna pe Popoviciu la 7 ani de închisoare.

10 august 2018. Washington Post scria că Rudolph Giuliani lucra pentru clienți străini, atât personal, cât și prin firma sa, în timp ce activa ca avocat pentru Donald Trump.

27 august 2018

- Rudolph Giuliani, avocat al lui Donald Trump, transmitea președintelui român Klaus Iohannis și altor oficialități de la București o scrisoare în care susținea că protocoalele promovate de Laura Codruța Kovesi și George Maior ar submina statul de drept. El cerea verificarea acestor protocoale.

- George Maior, fostul director SRI numit ambasador al României la Washington, răspundea afirmând că scrisoarea era "expresia unui lobby, inițiat de anumite forțe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiția".

- MAE susținea că poziția lui Maior nu reprezenta ministerul, iar Liviu Dragnea l-a atacat deschis pe ambasador, susținând că acesta și-ar fi depășit mandatul. Tot Dragnea spunea că Giuliani a pus degetul pe o rană deschisă - "abuzurile îngrozitoare" din lupta anticorupție.

28 august 2018. SUA s-au delimitat de scrisoarea lui Rudi Giuliani, care nu ocupa nicio funcție în statul american. Ambasada SUA și-a reafirmat atenția față de acțiunile politice pe tema justiției.

29 august 2018. Politico.eu relata că Rudi Giuliani a fost plătit de o firmă globală pentru a trimite scrisoarea către președintele României și menționa Freeh Group, compania fostului director FBI Louis Freeh. New York Times scria tot atunci că scrisoarea lui Giuliani nu are legătură cu Guvernul SUA. Publicații internaționale notează că Giuliani este plătit de firma ce apără un corupt.

4 septembrie 2018. Ambasadorul George Maior, audiat în Comisia SRI, își menținea declarațiile referitoare la Giuliani.

7 septembrie 2018. Șapte senatori democrați din SUA au cerut Departamentului de Justiție să verifice activitățile lui Rudi Giuliani.

16 mai 2019. Începe să fiarbă cazul Ucraina, cu o vizită programată și apoi anulată a avocatului lui Trump, Rudolph Giuliani, la scurtă vreme după alegerile câștigate de Volodimir Zelenski. În context: mai multe anchete judiciare din Ucraina, inclusiv una ce viza grupul unde a fost angajat fiul lui Joe Biden, Hunter. Afacerea a escaladat în ultimele luni, cu acuzația că Trump ar fi presat o altă țară pentru sprijin, împotriva unui cetățean american.

20 mai 2019. New York Times scrie, într-un articol intitulat "Cererile lui Trump ca oponenții săi să fie investigați atrag tot mai multe critici", că "Hunter Biden l-a consiliat pe un om de afaceri român cu legături în SUA, Gabriel Popoviciu, ale cărui afaceri cu imobiliare au devenit subiectul unei investigații, potrivit unor surse familiare cu contextul respectiv. Investigația, pornită într-o vreme în care SUA și aliații puneau presiune pe statul român pentru a lua măsuri de combatere a corupției, a dus la condamnarea lui Popoviciu și la o pedeapsă cu închisoarea".

2 octombrie 2019. Amenințat cu o procedură de destituire, Donald Trump acuză o "lovitură de stat" împotriva sa.

6 octombrie 2019. Rudi Giuliani amenință, într-o intervenție la Fox News, cu dezvăluiri despre afacerile lui Biden în România, ceea ce a readus în atenția presei relatările NY Times din mai.