Minora de 14 ani găsită plină de sânge pe o stradă din Galaţi - caz ce a revoltat opinia publică, în condițiile în care doi polițiști au fost filmați în timp ce asistau fără să intervină în vreun fel pentru a o ajuta pe copilă - a suferit o leziune a aparatului reproducător care i-a pus viaţa în primejdie, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Traian Laurenţiu Iancu.

Incident in GalatiFoto: Captura Facebook

Potrivit acestuia, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au primit raportul de expertiză medico-legală, în urma căruia cercetările vor fi făcute nu numai pentru comiterea infracţiunii de act sexual cu un minor, ci şi pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, transmite Agerpres.

"Pe 13 august, organele de urmărire penală au intrat în posesia raportului de expertiză medico-legală privind leziunile suferite de persoana vătămată în seara zilei de 3 august 2019. Conform constatărilor şi concluziilor medico-legale formulate, persoana vătămată nu a prezentat urme de violenţă pe corp, însă aceasta a suferit o leziune a aparatului reproducător care a necesitat pentru vindecare 12 - 14 zile de îngrijiri medicale. Totodată, leziunea în cauză, prin hemoragia acută consecutivă, a pus în primejdie viaţa victimei. În continuare, organele de urmărire penală vor proceda la efectuarea urmăririi penale pentru toate faptele care rezultă din probele administrate până la epuizarea probatoriului şi aflarea adevărului. În cauză, procurorul împreună cu organele de cercetare penală vor dispune o extindere a cercetărilor şi faţă de infracţiunea de vătămare corporală din culpă, aşa cum rezultă din raportul de expertiză medico-legală. La acest moment nu sunt probe din care să rezulte o suspiciune rezonabilă că a fost săvârşită o infracţiune de viol", a precizat Traian Laurenţiu Iancu.

El a menţionat că Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi efectuează cercetări şi privind comiterea infracţiunii de abuz în serviciu asupra celor doi agenţi de poliţie care au ignorat-o pe minora plină de sânge, după ce un ONG a făcut plângere penală pe această speţă.

"Pe rolul acestui Parchet, la data de 7 august, a fost înregistrat un nou dosar privind denunţul unei persoane juridice, ONG, cu privire la vătămările suferite de victimă şi cu privire la activitatea celor doi agenţi de poliţie care au fost sesizaţi de public cu privire la aceste vătămări. Astfel, în cauză se va efectua urmărirea penală in rem, la acest moment, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu", a spus Iancu.

Adolescenta a fost externată şi se află acum la un centru, casă de tip familial, din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi.

"Este înapoi în casa în care a locuit şi s-a bucurat de revederea cu fraţii ei. Starea ei de sănătate este atent monitorizată, dar evoluează foarte bine. Beneficiază de servicii de consiliere psihologică, la fel şi ceilalţi copii din casă. Băiatul beneficiază şi el de consiliere psihologică, familia colaborează în sensul prezenţei lui la aceste şedinţe. Sunt deschişi pentru a primi informaţii şi a primi suportul de care au şi ei nevoie în acest moment", a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Galaţi, Tania Calcan.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi nu a finalizat încă cercetarea disciplinară a celor doi agenţi de poliţie implicaţi în incident.

Pe 3 august, o femeie a filmat o minoră plină de sânge pe strada George Coşbuc din Galaţi şi a susţinut că a oprit o maşină de poliţie pentru a interveni în acest caz. Înregistrarea video arată că cei doi poliţişti din maşină, între care o femeie, au stat în vehicul, la distanţă de fata rănită, şi abia la insistenţele martorilor au intervenit chemând o ambulanţă.

Fata a fost internată la Spitalul Judeţean Galaţi unde a stat aproape două săptămâni.

Potrivit DGASPC Galaţi, fata a plecat din centrul de plasament cu bilet de voie, s-a întâlnit cu prietenul ei, de 14 ani, a întreţinut relaţii sexuale consimţite acasă la acesta, după care, în urma unei hemoragii, a ajuns la spital.

Citește pe acest subiect: