Procurorul general Bodan Licu a anunțat luni că ia în calcul să ceară instanței să îi oblige pe părinții adoptivi ai fetiției de 8 ani luate de acasă cu mascații ca aceasta să fie consiliată psihologic.

Momentul in care fetita a fost scoasa din locuintaFoto: Captura Facebook

"Mă gândesc la o intervenție pe cale civilă, dar nu am decis exact calea de urmat. Mă gândesc să cer instanței să oblige părinții la o consiliere psihologică a copilului pentru o anumită perioadă de timp", a declarat Bogdan Licu.

Întrebat dacă ia în calcul și interdicția de a părăsi țara în acest caz, Bogdan Licu a spus, la ieșirea de la sediul CSM, că nu crede că este posibilă o astfel de măsură, potrivit legii, dar astăzi va lua o decizie.

Întrebat cum comentează că șeful procuroarei care a intervenit în cazul fetiței este soțul președintei de complet care s-a pronunțat cu privire la adopție, Licu a spus: "Ce să facem? Procurorii sunt oameni. Oamenii sunt ființe sociale - iubesc, se căsătoresc. Este interzisă căsătoria între magistrați sau între avocați și magistrați?”.

Tot luni, Bogdan Licu spunea că Sorina nu va părăsi țara până când nu se va asigura că îi va fi respectată integritatea fizică, cât și, mai ales, cea psihică. Procurorul general anunța, de asemenea, că la Secția de anchetare a magistraților a fost deschis un dosar penal privind modul în care a acționat procuroarea care a intervenit pentru a o lua pe fetiță din casa asistenților maternali, Bogdan Licu spunând că la această oră la Parchetul Curții de Apel Craiova a ajuns o echipă de anchetă.

Procurorul general a afirmat că, pe lângă ancheta penală declanșată vineri în acest caz, examinează toate posibilitățile pe care le prevede legea, respectiv Codul de procedură penală, pentru ca fetiței să îi fie respectate și restabilite drepturile. "Acest copil nu trebuie să părăsească țara până când nu mă asigur că sunt îndeplinite toate condițiile pentru a-i fi respectate atât integritatea fizică, cât și, mai ales cea psihică", a declarat procurorul general Bogdan Licu.

"Nu tolerez abuzuri și nu voi acoperi greșeli. Prin urmare, încă de vineri după-amiază în cadrul Secției pentru Investigarea Magistraților a fost constituit un dosar penal care are ca obiect cercetarea împrejurărilor prezentate în mass-media. Până la acest moment nu am dorit să facem public acest lucru din rațiuni ce țin de managementul dosarului", a adăugat Licu.

Fetița a fost luată cu mascaţii vineri din casa în care a fost crescută de un asistent maternal, din Baia de Aramă, județul Mehedinți, după ce a fost înfiată de o familie din Statele Unite.

Momentul în care mascații au intrat în casă și au luat fetița a fost filmat de familia care a crescut-o. În imagini se observă cum copila refuză să meargă cu oamenii legii și strigă „mami, nu vreau să plec!", dar și cum la un moment dat este târâtă de către procurorul care a coordonat intervenția.

Imediat după ce fetița a fost luată din casă a apărut un val de nemulțumiri legat de modul în care a fost luată fetița, împotriva voinței ei.

Asistenta maternală care a avut grijă de fetița luată din casă de mascați, la Baia de Aramă, susținea că nu a refuzat adopția copilei și a fost obligată să semneze o declarație gata scrisă.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat că a cerut o anchetă pentru stabilirea tuturor detaliilor privind intervenția în cazul fetiței din Mehedinți și a precizat că își cere scuze public pentru că minora a trecut printr-o astfel de situație.

CITEȘTE ȘI: