Parchetul general a transmis marti protocoalele clasificate semnate intre institutiile judiciare si SRI Consiliului Superior al Magistraturii si ministrului justitiei, "spre informare, potrivit prerogativelor constitutionale si competentelor legale, precum si a principiului 'nevoii de a cunoaste'", a anuntat ministerul Public, pe contul de Facebook.

Augustin LazarFoto: Agerpres

"Avand in vedere decizia luata astazi de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii privind verificarea anumitor aspecte legate de protocoalele clasificate incheiate intre institutiile judiciare si Serviciul Roman de Informatii, precum si solicitarea ministrului justitiei de demarare a procedurii legale de desecretizare a protocoalelor incheiate intre Ministerul Public, Directia Nationala Anticoruptie si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, pe de o parte, si Serviciul Roman de Informatii, pe de alta parte, conducerea Ministerului Public a transmis protocoalele clasificate Consiliului Superior al Magistraturii si ministrului justitiei, spre informare, potrivit prerogativelor constitutionale si competentelor legale, precum si a principiului 'nevoii de a cunoaste'", se arata in mesajul ministerului Public.

In continuare, la nivelul Ministerului Public este in derulare analiza aspectelor legale privind procedura de declasificare a protocoalelor incheiate cu SRI, se arata in acest comunicat.

Marti dimineata, procurorul general Augustin Lazar declarase, cu privire la solicitarea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de desecretizare a protocoalelor incheiate intre structurile de Parchet si Serviciul Roman de Informatii, ca Ministerul Public va face mai intai o analiza de legalitate, iar apoi va lua o decizie, potrivit Agerpres.

''Este o decizie importanta desecretizarea si ea se va lua de indata ce se va incheia operatiunea de analiza temeinica in aceasta problema. Ca orice alta decizie, Ministerul Public face mai intai o analiza de legalitate, apoi luam masura. Discutam de principiu, facem o analiza pentru a vedea daca exista conditiile legii pentru aceasta'', a explicat Lazar, la sediul CSM.

Presedintele Comisiei de control al activitatii SRI, Claudiu Manda, a declarat, luni, ca directorul SRI, Eduard Hellvig, l-a informat ca doreste sa desecretizeze protocolul SRI-DNA, iar inainte de a face acest lucru a cerut o intalnire cu membrii comisiei.

Tudorel Toader a cerut luni dimineata Parchetului General desecretizarea protocoalelor incheiate intre SRI si Ministerul Public, DNA si DIICOT, el anuntand inca de vineri ca va face acest lucru.

Premierul Viorica Dancila solicitase anterior,tot vineri, desecretizarea protocolalelor incheiate intre SRI si alte institutii ale statului..

Pozitia Guvernului a venit dupa ceAdministratia Prezidentiala a anuntat tot vineri ca CSAT nu a aprobat, prin Hotarari, incheierea unor protocoale intre Serviciul Roman de Informatii si Directia Nationala Anticoruptie sau intre Serviciul Roman de Informatii si alte entitati ale statuluisi nu a stabilit, prin prevederile Hotararilor aprobate, atributii suplimentare in sarcina acestora.

Desecretizarea protocoalelor incheiate de DNA trebuie facuta "cat mai rapid",a declarat sambata seara presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, adaugand ca atitudinea pe care au exprimat-o in acest sens premierul si ministrul Justitiei este una "foarte sanatoasa si corecta din punct de vedere politic si juridic".

Fostul presedinte Traian Basescu spuneca in sedintele Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) nu au fost aprobate niciodata protocoale de colaborare institutionala in mandatele sale, adaugand ca este convins ca nici in mandatul lui Klaus Iohannis nu s-a intamplat acest lucru