Presedintele Comisiei de control al activitatii SRI, Claudiu Manda, a declarat, luni, ca directorul SRI, Eduard Hellvig, l-a informat ca doreste sa desecretizeze protocolul SRI-DNA, iar inainte de a face acest lucru a cerut o intalnire cu membrii comisiei, transmite news.ro.

Claudiu MandaFoto: Agerpres

"Am avut astazi o discutie cu directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, domnia sa m-a sunat si mi-a spus ca isi exprima toata disponibilitatea ca, in perioada imediat urmatoare, sa purceada la desecretizarea acelui protocol dintre SRI si Parchetul de la langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Si-a exprimat dorinta de a ne vedea la comisie inainte de a-l desecretiza si pentru a discuta diferite aspecte ce tin de anumite mecanisme interne ale SRI. Sunt elemente pe care dorim sa le discutam si dupa aceea din partea SRI exista toata aceasta disponibilitate", a declarat Claudiu Manda.

Intrebat cand ar putea veni Eduard Hellvig in fata comisiei SRI, Manda a afirmat: "Cred ca cel mai devreme ar putea sa fie vineri, probabil cel mai tarziu marti, avand in vedere ca luni este, din cate stiu, ziua de bilant al SRI".

Tudorel Toader a cerut luni dimineata Parchetului General desecretizarea protocoalelor incheiate intre SRI si Ministerul Public, DNA si DIICOT, el anuntand inca de vineri ca va face acest lucru.

Premierul Viorica Dancila solicitase anterior,tot vineri, desecretizarea protocolalelor incheiate intre SRI si alte institutii ale statului..

Pozitia Guvernului a venit dupa ceAdministratia Prezidentiala a anuntat tot vineri ca CSAT nu a aprobat, prin Hotarari, incheierea unor protocoale intre Serviciul Roman de Informatii si Directia Nationala Anticoruptie sau intre Serviciul Roman de Informatii si alte entitati ale statuluisi nu a stabilit, prin prevederile Hotararilor aprobate, atributii suplimentare in sarcina acestora.

Desecretizarea protocoalelor incheiate de DNA trebuie facuta "cat mai rapid",a declarat sambata seara presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, adaugand ca atitudinea pe care au exprimat-o in acest sens premierul si ministrul Justitiei este una "foarte sanatoasa si corecta din punct de vedere politic si juridic".

Fostul presedinte Traian Basescu spuneca in sedintele Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) nu au fost aprobate niciodata protocoale de colaborare institutionala in mandatele sale, adaugand ca este convins ca nici in mandatul lui Klaus Iohannis nu s-a intamplat acest lucru