Scrisoare deschisa catre Parlament: Respectati decizia Curtii Constitutionale si aparati copiii, nu Biserica / Patriarhia a propus ca inscrierea elevilor la Religie sa se faca pentru toata durata scolarizarii

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 13 februarie 2015, 13:31 Actualitate | Esenţial


Fragment din propunerea Patriarhiei privind inscrierea la Religie
Foto: ASUR
Mai multe ONG-uri cer Parlamentului sa respinga initiativa Patriarhiei Bisericii Ortodoxe, care a propus ca inscrierea la ora de Religie sa se faca la inceputul scolii, pentru toata perioada scolarizarii. "Mentinerea automata pe intreaga durata a scolarizarii a unei decizii de participare la orele de religie luata la inscrierea in clasa pregatitoare deschide calea abuzurilor", avertizeaza ONG-urile. Asociatiile precizeaza ca informatiile de care parintii au nevoie pentru a hotari daca isi inscriu copilul la Religie la scoala le obtin "doar dupa ce copilul incepe sa frecventeze scoala" si ca, in cei 13 ani de scoala, atitudinea copilului fata de religie poate sa varieze semnificativ.

Mai multe ONG-uri au trimis astazi, 13 februarie 2015, o scrisoare deschisa catre parlamentari, prin intermediul careia le cere sa respecte decizia Curtii Constitutionale privind statutul orelor de Religie in scoli.
 • Demersul vine dupa ce Curtea Constitutionala a decis, la finalul anului trecut, ca este neconstitutional sa ceri persoanei care alege sa nu studieze Religia sa faca solicitare de a se retrage de la ora. CCR a spus ca formula corecta este sa se inscrie cel care vrea sa urmeze Religia in scoala. Detalii aici
 • In prezent, Parlamentul trebuie sa corecteze articolele din Legea Educatiei declarate neconstitutionale de CCR, iar BOR a trimis o propunere de modificare a legii
Cele sapte asociatii semnatare ale scrisorii deschise spun, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca in urma cu cateva zile Patriarhia Bisericii Ortodoxe a trimis Parlamentului o scrisoare prin care, sub pretextul punerii in concordanta a articolului 18 din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 cu sus-mentionata decizie a CCR, se solicita ca "inscrierea la disciplina Religie sa se faca la inceputul scolarizarii, pentru toata perioada acesteia".

Toma Patrascu, presedintele Asociatiei Secular-Umaniste din Romania (ASUR), a declarat ca "Biserica Ortodoxa incita Parlamentul Romaniei sa incalce o hotarare a Curtii Constitutionale. O astfel de prevedere, daca ar fi adoptata de catre Parlament, ar insemna o revenire mascata la principiul acordului prezumat privind studierea religiei, in contradictie flagranta cu litera si cu spiritul deciziei Curtii. De ce se teme Biserica de libera optiune a parintilor? De ce incearca Biserica sa-i constranga pe elevi sa accepte orele de religie?".

Scrisoarea deschisa a ONG-urilor catre Parlament

"Apel catre Parlament:
Respectati decizia Curtii Constitutionale! Aparati copiii, nu Biserica!


Domnului Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Senatului Romaniei,
Domnului Valeriu Stefan Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor,
Doamnei Ecaterina Andronescu, presedinta Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport a Senatului Romaniei,
Domnului Nicu Marcu, presedintele Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport a Camerei Deputatilor,
Domnului Victor-Viorel Ponta, prim-ministrul Guvernului Romaniei,
Domnului Sorin Mihai Cimpeanu, ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice

Stimata Doamna, Stimati Domni,

La sfarsitul anului trecut, prin decizia nr. 669/2014, Curtea Constitutionala a decis ca acordul prezumat pentru inscrierea copiilor la orele de religie este neconstitutional si ca Religia poate fi studiata numai dupa exprimarea dorintei elevului major, respectiv a parintilor sau tutorelui legal instituit pentru elevul minor.

In urma cu cateva zile, Patriarhia BOR a trimis Parlamentului o scrisoare prin care, sub pretextul punerii in concordanta a articolului 18 din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 cu sus-mentionata decizie a CCR, se solicita ca 'inscrierea la disciplina Religie sa se faca la inceputul scolarizarii, pentru toata perioada acesteia'.

Asociatiile semnatare considera ca o astfel de prevedere, daca ar fi adoptata de catre Parlament, ar insemna o revenire mascata la principiul acordului prezumat privind studierea religiei, in contradictie flagranta cu litera si cu spiritul deciziei Curtii Constitutionale. Va rugam sa tineti cont de urmatoarele aspecte:
 • un copil evolueaza foarte mult din punct de vedere intelectual si emotional in cei 13 ani cuprinsi intre inscrierea in clasa pregatitoare si absolvirea liceului, iar, in timp, atitudinea sa fata de religie poate sa varieze semnificativ.
 • pentru o decizie informata privind participarea la orele de religie, parintii au nevoie de informatii concrete privind continutul manualelor, temele abordate in cadrul orelor, maniera de comportament a profesorilor, iar toate acestea se pot obtine doar dupa ce copilul incepe sa frecventeze scoala.
 • in foarte multe unitati de invatamant se intalnesc profesori de religie care ocupa functia de director, de director adjunct sau de diriginte, fiind astfel in pozitia de a exercita presiuni asupra parintilor si a elevilor pentru a accepta participarea la orele pe care ei insisi le predau.
Tinand cont de cele de mai sus, instituirea unui mecanism care sa presupuna mentinerea automata pe intreaga durata a scolarizarii a unei decizii de participare la orele de religie luata la inscrierea in clasa pregatitoare deschide calea abuzurilor, lasand parintii si elevii vulnerabili in fata presiunilor exercitate de profesori de religie aflati in flagrant conflict de interese.

Adoptarea de catre Parlament a unor dispozitii in conformitate cu cerintele Patriarhiei ar veni in contradictie cu Constitutia, cu Legea Cultelor (489/2006), cu Legea drepturilor copilului (272/2004) si, in mod evident, cu decizia 669/2014 a Curtii Constitutionale.

Parlamentul a fost ales pentru a apara interesele tuturor cetatenilor. Nu puneti mai presus de interesele copiilor interesele particulare ale unor culte religioase!

Semnatari:
Asociatia Secular-Umanista din Romania - ASUR
Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta
Asociatia Mame pentru Mame
Centrul FILIA
Asociatia Umanista Romana
Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala - SECS
Societatea Academica din Romania - SAR
"

Propunerea Patriarhului Daniel catre Parlament

Propunerea Patriarhiei referitor la Inscrierea elevilor la ora de Religie in ScoalaCiteste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7895 vizualizari

 • +21 (35 voturi)    
  jeguri... (Vineri, 13 februarie 2015, 13:23)

  liviu_ [utilizator]

  biserica nu este reprezentanta nici unui dumnezeu. este reprezentarea intereselor proprii. sunt niste mafioti care au o cartulie care sa-i apere
  • +10 (16 voturi)    
   Înca ceva ... (Vineri, 13 februarie 2015, 14:09)

   dihania [anonim] i-a raspuns lui liviu_

   Si niciun politician nu intra in ei de 25 de ani pentru ca sunt trompetele lor din biserica. Iar pulimea de la tara e hipnotizata.
  • +3 (7 voturi)    
   Pai le mor batranii enoriasi (Vineri, 13 februarie 2015, 17:08)

   FLORIO [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   si au nevoie de urmasiimlor ca altfel nu supravietuiesc.... Ultima data cand am fost la biserica popa a recomandat sa alegem USL ........Ar trebuii sa fie de buna voie in scoli. Religia se poate invata si de la parinti. Religia cu forta nu o sa mearga.
 • +15 (27 voturi)    
  Si uite asa (Vineri, 13 februarie 2015, 13:31)

  moscraciun [anonim]

  Tii o afacere de miliarde in viata. Incercand sa speli creiere 12 ani.
  • +4 (10 voturi)    
   Sigur, sunt agenti electorali ai jefuitorilor RO!! (Vineri, 13 februarie 2015, 15:20)

   Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator] i-a raspuns lui moscraciun

   Parca-i vad si in 2016 cum spun amaratilor needucati sa voteze cu Ponta!
 • +15 (27 voturi)    
  Alienati (Vineri, 13 februarie 2015, 13:44)

  sile [anonim]

  Alienarea bisericii se vede clar din modul in care abordeaza problema: ei nu se adreseaza in niciun fel credinciosilor, ci direct "stapanirii".
 • -19 (33 voturi)    
  cand va veni razboiul, foametea, cutremurele.. (Vineri, 13 februarie 2015, 13:45)

  radu [anonim]

  il vom cauta cu disperare pe Dumnezeu, pe care acum il alungam, si nu-l vom mai gasi. Atunci ne vom mira cum e posibil ca Dumnezeu sa lase sa se intample astfel de atrocitati unor oameni nevinovati, cum ne consideram de obicei.
  Sa nu credeti ca mai e mult pana atunci.
  • +10 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 13 februarie 2015, 14:03)

   [anonim] i-a raspuns lui radu

  • +8 (16 voturi)    
   Confuzie (Vineri, 13 februarie 2015, 14:05)

   Vlad [anonim] i-a raspuns lui radu

   Atunci cand tu si ceilalti credinciosi veti intelege ca Dumnezeu si biserica sunt doua lucruri absolut diferite, vei fi luminat de adevar. Nu-l mai cautati pe Dumnezeu in biserica. Nu-L veti gasi acolo. A fost alungat de mult timp.
  • +10 (16 voturi)    
   da, chiar asa (Vineri, 13 februarie 2015, 14:07)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui radu

   Cum de lasa dumnezeul acela al tau sa fie razboaie, foamete, copii care mor de cancer, copii nevinovati pe care ii mananca viermii in Africa? In schimb ii ajuta pe cei care ling icoane si pupa oase. Daca dumenzeul ala ar exista, ar fi un monstru. Dar nu exista.
   • -2 (10 voturi)    
    din pacate oamenii ca tine fac razboiae (Vineri, 13 februarie 2015, 14:51)

    gigi [anonim] i-a raspuns lui outside_the_wall

    nu Dumnezeu. Oamenii plini de ura impotriva lui Dumnezeu si a semenilor lor. Care L-au alungat din inima.
    • +3 (11 voturi)    
     Draga atotstiutorule, (Vineri, 13 februarie 2015, 16:07)

     outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui gigi

     Eu doar mi-am pus o intrebare de bun simt: cum permite dumnezeul tau toate porcariile care au loc in lume? Uite, ca tot dai calificative gratuite, o tema de casa pentru tine:

     "Vrea dumnezeu sa opreasca raul, dar nu poate? Atunci nu e atotputernic.

     Nu vrea, dar poate? Atunci e malitios.

     Vrea si poate? Atunci de ce mai exista raul?

     Nu vrea si nu poate? De ce il mai numesti dumnezeu?"

     (Citat atribuit lui Epicur, desi disputat)

     Unde vezi tu ura in postarea mea? Pentru linistea ta, nu pot ura ceva care nu exista (dumnezeu). Pun OMUL in fata oricarei religii si idologii. Oamenii au drepturi (inclusiv dreptul de a crede sau NU in cineva/ceva). Ideile Nu au drepturi. Imi iubesc semenii, chiar de aceea nu doresc sa cada prada unor ideologii periculoase. Am atacat o dogma, nu pe tine personal. Nu pune la suflet.
    • +4 (10 voturi)    
     atotstiutorule iubitor de aproape (Vineri, 13 februarie 2015, 16:14)

     outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui gigi

     Oamenii ca mine fac razboiae? Religia face razboaie peste tot in lume.
    • +4 (10 voturi)    
     Nu am facut nici un razboi (Vineri, 13 februarie 2015, 16:42)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui gigi

     In schimb voi ati facut si cruciadele, si inchizitia. Sa mai zic de musulmani?
    • -4 (10 voturi)    
     nu le mai spune..... (Vineri, 13 februarie 2015, 17:48)

     oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui gigi

     ca prostacimea are urechi si nu aude , au ochi si nu vad........de la fariseii de acum 2000 de ani asa se intampla mereu... ...pe urma se intreaba de ce atatea nenorociri pe pamant......holocauste si iar holocauste......sa va fie tarana usoara.

     p.s. hai bagati, minusuri, adica tembelisme.
  • +6 (12 voturi)    
   Cred ca (Vineri, 13 februarie 2015, 14:20)

   SKLR87 [anonim] i-a raspuns lui radu

   mai degraba o sa cautam cu disperare firmele de asigurari :))
  • +8 (14 voturi)    
   da doamne (Vineri, 13 februarie 2015, 14:30)

   mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui radu

   In unele zone ale lumii (Ucraina?, ca tot ortodocsi sunt) acum (adica azi) e si razboi, e si foamete, si oameni mor, si copii mor... asa ca, intreb si eu, cum e posibil ca dumnezeu sa lase sa se intample asta?
  • +5 (11 voturi)    
   ce are sula cu prefectura! (Vineri, 13 februarie 2015, 14:33)

   UltimulStingeLumina [utilizator] i-a raspuns lui radu

   Unde vezi tu vreo legatura intre credinta si institutia numita Biserica Ordotoxa Romana?
   Atunci cand vor da peste noi boli/ cutremure/ inundatii/ armaghedon sau ce altceva mai vrei tu, ne vom ruga divinatii care ne este apropiata, indiferent cum se numeste ea.
   N-as crede ca o sa te rogi: "Da-mi preasfinte Daniel sanatate/ casa/ etc"
   Sau, daca o sa faci asta, cel putin nu te astepta la un raspuns prea prompt!
  • +2 (8 voturi)    
   cautarea si gasirea (Vineri, 13 februarie 2015, 14:36)

   Europiu [utilizator] i-a raspuns lui radu

   In linii mari, Vlad ti-a dat raspunsul pe care il aveam si eu pregatit. As mai adauga ca inclusiv in Evanghelie este scris ceva de genul ca "templul trebuie sa fie in inima si, daca nu e acolo, nu e nicaieri", ca Biserica (de orice confesiune) este doar o institutie creata de oameni ca sa stapaneasca alti oameni.

   Afirm cu hotarare si fara rusine ca, personal, l-am gasit pe Dumnezeu. Dar nu in biserica.
 • +17 (29 voturi)    
  Aceasta adunatura de barbosi..... (Vineri, 13 februarie 2015, 13:48)

  gica43 [utilizator]

  ...sinistri,in frunte cu colonelul lor daniel nu are nici cea mai mica legatura cu Dumnezeu,cu credinta,ci sunt ghidati doar de lacomia lor,ce- face reprezemtanti ai diavolului,nu ai lui Dumnezeu.
 • +3 (21 voturi)    
  inchinatorii la idoli...... (Vineri, 13 februarie 2015, 13:52)

  novator [utilizator]

  .....profita de legaturile lor pacatoase cu "alesii neamului" pentru a putea sminti cati mai multi copii, indemnadu-i sa le urmeze lor in idolatrie si indepartarea de Dumnezeu.

  "Vai voua falsi invatatori caci nu veti intra in imparatia Tatalui si ca, prin invataturile voastre, nici pe altii nu ii lasati sa intre !"
 • -10 (28 voturi)    
  Si generalul Bukow a luat-o peste bot (Vineri, 13 februarie 2015, 13:55)

  Intermezzo [utilizator]

  Unde ? In Transilvania dupa ce a darimat biserici cu tunurile . S-au reconstruit la loc , inmiit . E foarte greu sa lupti cu sentimentul de IDENTITATE al unui popor . De aceea nu ne facem niciun fel de grija cu privire la demersul acelor ONG-uri secularo-laico-ateisto-umaniste . Daca se ridicau impotriva pornografiei mai aveau ceva sanse . Deci ideea care este ? Le uram succes cu excluderea totala a predarii religiei in scoli . Nu ne deranjeaza nici cit negrul sub unghie . Sa se respecte decizia Curtii Constitutionale , fiat justitia pereat mundus ! Dar sa numaram cite biserici avem acum si sa le numaram si peste 10 ani . Ne macina banuiala ca vor fi si mai multe . Si nu chiar goale . De aceea le sugeram secularo-laico-ateistilor -umanisti alta cale de a-si rezolva mica lor problema : sa obtina o decizie a Curtii Constitutionale prin care insasi constructia de biserici sa fie declarata neconstitutionala . Asta da lovitura !
  • +2 (6 voturi)    
   Chiar asa ? (Vineri, 13 februarie 2015, 14:05)

   jorj [anonim] i-a raspuns lui Intermezzo

   Unii preoti sint cu adevarat parinti, ma deranjeaza ca BOR nu i-a atitudine impotriva acelora care fac de ras ortodoxia. Intrebarea e DE CE ? are aceasta atitudine biserica ca intitutie ?
  • +2 (10 voturi)    
   Bine ca macar partial gandesti (Vineri, 13 februarie 2015, 14:10)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

   Cand urezi succes la excluderea totala a predarii religiei in scoli. Foarte bine, cine crea n-are decat sa o studieze la biserica. Mai departe insa nu judeci corect. Evidend ca se construiesc si se vor construi multe biserici, pentru ca se fac din banii tuturor. Ia sa vedem cate s-ar mai construi daca numai biserica si credinciosii ar plati pentru asta? Evident, cand spun biserica ma refer a banii proprii, nu bani de la buget, deci ai nostri.
   • -1 (9 voturi)    
    care ai vostri? (Vineri, 13 februarie 2015, 14:54)

    tibi [anonim] i-a raspuns lui LiviuX

    la buget contribuie toata lumea, inclusiv majoritatea de 90% de crestini din tara. Deci religiiozitatea este subventionata in mare parte din banii crestinilor, nu ai ateilor.
    Aveti o logica ingusta si subiectiva
    • +3 (7 voturi)    
     Fa mai bine calculele (Vineri, 13 februarie 2015, 15:32)

     Razvan [anonim] i-a raspuns lui tibi

     Procentajul de 90% e complet exagerat si chiar daca nu ar fi, grosul incasarilor la stat nu vine de la cetateni direct, ci vine de la marile companii. Ei platesc cei mai multi bani in contul statului. Asa ca mai bine scoti pe o foaie patronii si orientarea lor religioasa pentru a determina cine da grosul la buget. 90% credinciosi, nu inseamna 90% bani la buget din partea lor. Din pacate pentru voi, cu cat o persoana e mai educata, cu atat scad sansele ca ea sa fie religioasa. Deci automat majoritatea prostilor vor fi credinciosi, iar majoritatea oamenilor care sunt destepti sistiu sa faca bani vor fi atei sau agnostici.
    • +3 (7 voturi)    
     Ce tot atata va laudati cu 90%?? (Vineri, 13 februarie 2015, 16:46)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui tibi

     Marea majoritate sunt crestini pentru ca asa au fost botezati de parinti, nu pentru ca au avut de ales. Vezi cati si cat contribuie crestinii din banii personali la biserica, cate biserici s-ar fi facut NUMAI din acesti bani si mai discutam. Si vezi cat de pline sunt aceste biserici, in zilele obisnuite, nu de sarbatori.
   • 0 (6 voturi)    
    Sa stabilim alt criteriu (Vineri, 13 februarie 2015, 15:37)

    Intermezzo [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    Pentru ce ? Pentru utilitatea bisericilor . Daca peste 10 ani vor fi PLINE cu credinciosi la liturghii si la sarbatori crestine inseamna ca sunt necesare . Iar daca sunt necesare inseamna ca nu sunt nici multe , nici putine , ci exact atitea cite trebuie . Asdar , daca bisericile alea multe vor fi pline cu atit mai pline vor fi daca vor fi mai putine , presupunind ca s-ar imputina ca numar datorita interzicerii finantarii constructiei lor cu bani de la buget . Dar marea victorie ar fi ca fara niciun fel de predare a religiei in scoli bisericile sa fie tot pline . Eu chiar doresc acest test : religia sa nu se mai predea deloc in scoli si sa vedem cit de mult se vor goli bisericile . Nu mi-e frica de acest test .
    • +3 (7 voturi)    
     De ce numai la sarbatori? (Vineri, 13 februarie 2015, 16:24)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

     Nu faci scoli, spitale care sa fie pline doar cateva zile pe an! Sa fie pline tot timpul, sa zicem ca o scoala (nici macar nu zic spital) si atunci sunt de acord.
     • 0 (4 voturi)    
      Ne distrezi cu idei traznite (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 3:11)

      Intermezzo [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

      Pai o biserica este fabrica , sa functioneze non stop ? I se pot aplica criterii de eficienta si randament inspirate din economie ? Slujbele se tin potivit canoanelor cultului ortodox si potrivit necesitatilor spirituale ale credinciosilor nu non stop . Si nu doar bisericile au acest regim . Spectacolele de opera sau teatru se succed non stop ? In salile de sport sunt competitii sportive non stop ? In bazinele de inot sunt intreceri sau meciuri de polo tot timpul ? Pe patinoare sunt meciuri de hochei non stop ? Pe Arena Nationala sunt meciuri de fotbal non stop ? Chiar scolile de care pomenesti n-au si perioade de vacante ? Trei luni pe vara fluiera vintul prin ele . Asa ca inceteaza cu absurditatile mai ales ca ideea in discutie era alta : ca suprimarea chiar totala a predarii religiei in scoli nu va diminua proportia de credinciosi fiindca credinciosii se indreapta catre religie pentru ca nu primesc raspunsuri convingatoare la marile intrebari de la stiinta . Ce este moartea ? Ce este dupa moarte ? Ce este destinul ? Cine a creat viata ? Cine a creat omul ? Ce este sufletul ? Este sufletul nemuritor ? Cum de a inviat Iisus ? Pina nu raspunde convingator stiinta la asemenea intrebari credinciosi vor mai tot fi si se vor inmulti . Caci religia administreaza TRANSCEDENTALUL .
      • -1 (3 voturi)    
       Oamenii de stiinta nu cred in Dumnezeu (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 14:59)

       CetateanLogat [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

       Romanii de astazi nu mai cred in Gebeleizis, zeul fulgerului, tunetului, ploii la daci, deoarece stiinta a explicat deja aceste fenomene naturale.

       http://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_zei_geto-daci

       Exista mistere ale Universului neelucidate inca de catre stiinta. Asta nu inseamna ca ele nu vor fi elucidate de catre stiinta in viitor, 93% dintre oamenii de stiinta nu accepta "ipoteza Dumnezeu" ca o "scurtatura" pentru explicarea acestora. Asa cum oamenii primitivi puneau toate fenomenele naturale pe care nu le intelegeau (precum fulgerul) pe seama unor zeitati, tot asa procedeaza si crestinii atunci cand vine vorba despre originea si soarta omului (a "sufletului") si a Universului. Toate intrebarile tale si le-au pus si cei 93% dintre fizicienii care nu cred in Dumnezeu, si cu toate astea nu au ajuns la concluzia ca "religia administreaza TRANSCEDENTALUL".

       Un sondaj facut in anul 1998 printre membrii "Academiei Nationale de Stiinta" din SUA (care nu pot sa fie banuiti ca ar fi comunisti), publicat in revista "Nature", arata ca marea lor majoritate nu crede in Dumnezeu. Ce este si mai important este evolutia credintei in Dumnezeu in randul oamenilor de stiinta, in secolul XX. Sondajul arata urmatoarea situatie:

       In anul 1914:

       - Necredinciosi - 52,7%
       - Agnostici - 20,9%
       - Credinciosi - 27,7%

       In anul 1933:

       - Necredinciosi - 68%
       - Agnostici - 17%
       - Credinciosi - 15%

       In anul 1998:

       - Necredinciosi - 72,2%
       - Agnostici - 20,8%
       - Credinciosi - 7%

       http://tinyurl.com/okn72su

       http://tinyurl.com/kjoswpz

       http://tinyurl.com/3vflsn
  • +6 (10 voturi)    
   Stai linistit (Vineri, 13 februarie 2015, 14:19)

   SKLR87 [anonim] i-a raspuns lui Intermezzo

   planul este urmatorul:
   1) scoaterea indoctrinarii religioase din scoli
   2) cresterea nivelului de educatie
   3) recunoasterea botezului la o varsta la care nu te poti sterge nici la c*r drept cea mai mare escrocherie din istorie
   4) bye bye ultimului vestigiu al epocii intunecate a umanitatii

   O sa vada generatiile urmatoare daca am dreptate sau daca n-o sa mai aiba loc de moschei, ca bisericile vor fi de mult daramate oricum ;)
  • +1 (7 voturi)    
   ar fi o idee (Vineri, 13 februarie 2015, 14:41)

   gigiK [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

   Bine ca avem biserici si n-avem scoli si spitale. Biserica ne educa, ne vindeca, ne hraneste. Eu zic sa mai construim cateva sa nu cumva sa ramanem fara.
   Problema nu e ca se construiesc biserici, problema e ca se construiesc cu banii publici. Data viitoare cand stai la coada la spital, dai cu masina intr o groapa sau vine copilul sa-ti zica ca e frig in clasa sa-i zici ca e OK, avem biserici.
 • -4 (10 voturi)    
  Aveti respect (Vineri, 13 februarie 2015, 14:02)

  Catalin [anonim]

  "Parlamentul a fost ales pentru a apara interesele tuturor cetatenilor. Nu puneti mai presus de interesele copiilor interesele particulare ale unor culte religioase!"

  Membrii Asociatiilor dvoastra nu va acrediteaza, nici nu va deleaga sa aparati interesele cetatenilor romani ci, cel mult, pe al membrilor si persoanelor din mediul proxim al acestora.
  Viziunea Asociatiilor dvoastra nu reprezinta punctul de vedere al tuturor cetatenilor.
  Parlamentari, nu puneti mai presus de interesele copiilor interesele particulare ale unor asociatii!

  Catalin- Iasi
  Unul dintre cetatenii in numele carora vorbiti.
 • +5 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 13 februarie 2015, 14:05)

  [anonim]

 • +6 (10 voturi)    
  Hah???!!! (Vineri, 13 februarie 2015, 14:12)

  malika ela [utilizator]

  Religia este OPTIONALA, nu obligatorie. Doar asa este intr-un stat care se vrea democratic: alegi ce ti se pare adecvat/folositor. Asta cu "obligatorie" ma duce cu gandul la comunism. Dezgustatoare atitudine a Bisericii.....
 • +4 (8 voturi)    
  cum vad eu poveste asta cu religia (Vineri, 13 februarie 2015, 14:29)

  bigbrother [utilizator]

  Am tot scris pe aici cu speranta ca unde's multi, puterea creste si mintea ni se trezeste. O sa incerc sa sintetizez ce am balmajit de ceva timp:

  1. Religia in scoli - predarea de informatii intr-un mod non-confesional despre religiile existente, fara a pune accent pe una dintre ele. Religia este parte din viata noastra si este un lucru bun atunci cand este predata cum trebuie, ca invatatura a istoriei omenirii despre ce au crezut si ce cred oameni din intreaga lume. Orice alt mod de predare este nepotrivit pentru scoli si trebuie pastrat pentru bisercii si alte locase de cult.

  2. Inscrierea - conform CC, inscrierea se face la cerere si asa trebuie sa ramana pe toata durata scolii. Daca intre timp se schimba ceva in gandirea parintelui, atunci acesta poate decide sa isi inscrie copilul la aceste ore.

  3. Predarea - pentru ca ora de religie sa fie in programa, trebuie sa fie inscrisi minim 5-10 copii, caz in care orele, predate de un PROFESOR si nu un preot sau absolvent.

  4. Manualele si programa - sunt decise de Ministerul Educatiei (nu de culte) si nu pot fi inlocuite/schimbate/adnotate cu alte manuale/carti etc.

  5. Plata - profesorii de religie sa fie remunerati in aceleasi conditii ca orice profesor actual si sa fie interzisa plata dubla din partea cultelor religioase, pentru a preveni "excesul de zel".

  Orice alte situatii specifice unei anumite religii se aplica in afara orelor de scoala. Cine doreste sa faca ore doar pentru o anumita religie, e liber sa se duca la biserica, sa faca meditatii cu preot sau absolvent al unei scoli de profil, iar clerul este liber sa infiinteze scoli particulare de profil.
 • -8 (12 voturi)    
  Eu zic asa (Vineri, 13 februarie 2015, 14:30)

  Un cititor [utilizator]

  ca să decidă ONG-urile ce e bine și ce nu e bine. Și bloggerii. Ce javre!
 • +5 (9 voturi)    
  BOR (Vineri, 13 februarie 2015, 14:34)

  verid [utilizator]

  Tot ce ma deranjaza este faptul ca BOR(o instituție anacronica)este alimentata de la bugetul de stat.Ma doare când îmi imaginez cate spitale si scoli si grădinițe,s-ar putea face din banii aruncați la acești bandiți hrăpăreți.Cred ca e foarte necesara o lege care sa prevada alimentarea bisericii doar din ce doresc sa le dea acei oameni iubitori de biserica si evident părinții care doresc pentru copiii lor o educație bisericeasca.
  • -2 (6 voturi)    
   da, s-ar putea face.. (Vineri, 13 februarie 2015, 14:57)

   radu [anonim] i-a raspuns lui verid

   dar nu s-ar face. Daca s-ar lua de la Biserica si putinii bani pe care ii primeste, ghici ce se va intampla cu ei: vor fi furati, ca asta stiu ei sa faca cu ei. La spitale nu va merge un leu. Pentru ca niste oameni fara Dumnezeu nu se gandesc la aproapele lor, la oamenii in suferinta, la copii, etc. Se gandesc doar la buzunarele lor.
   Ne vom trezi si fara Biserica, si fara scoli, si fara spitale.
   • +3 (7 voturi)    
    Hai (Vineri, 13 februarie 2015, 15:41)

    mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui radu

    sa incercam. Sa dam banii de biserici la scoli si spitale (atat celor existente cat si unora noi), sa vedem ce se intampla. Cu banii la BOR ne-am cam lamurit.
 • -2 (10 voturi)    
  incercati, incercati si iar incercati ))) (Vineri, 13 februarie 2015, 14:46)

  Ion [anonim]

  Este foarte interesant ca tocmai asa zisii aparatori ai copiilor, cei care doresc indepartarea copiilor de crestinism, si care pozeaza in persoane cu o moralitate deosebita, nu ne prezinta cum ar arata o lume fara crestinism. Pentru cei care vor sa vada reversul medaliei sunt disponibile numeroase materiale despre viata in orientul mijlocina, india, china sau chiar japonia (deci peste jumatate din populatia lumii). Observati ca "lumea civilizata" exista preponderent in tarile crestine. Daca vreti Afganistan, atunci continuati cu excluderea crestinismului din societate. Desigur nu o sa reusiti dar incercati )))
  • +2 (8 voturi)    
   Ion, (Vineri, 13 februarie 2015, 15:40)

   mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui Ion

   orientul mijlociu e macinat de razboaie religioase. Cum arata viata in China? dar in Japonia? Dar in Suedia (majoritar nereligioasa)? Dar in Finalnda (majoritar nereligioasa)? Las-o mai usor cu apa sfintita, ca a fermentat.
   • 0 (4 voturi)    
    @mikeyu (Vineri, 13 februarie 2015, 23:40)

    Ion [anonim] i-a raspuns lui mikeyu

    Viata in China : saracie lucie. Cenzura, militie, la tara oamenii omoara bebelusii daca sunt fete (au voie un singur copil/familie) pentru ca toti vor baiat etc
    in Japonia - competitie acerba pt supravietuire. in ciuda PIB-ului (marimea PIB nu este indicator de nivel de trai) ziua normala de lucru are 14 ore. Part time - 8 ore. Copii invata 12 ore/zi. este singura tara unde peste 2 mil de copii sufera de sindromul "exclus din societate". PS. in Japonia o garsoniera ceausita este palat ))) Suedia - beneficiaza de sistemul de valori si cultura crestina. cu toate asta, abandonarea esentei culturii lor ii duce pe drumul lagalizarii drogurilor prostitutiei, deviatiior sexuale etc. Un viitor stralucit. PS ai vazut filmul IDIOCRACY ? iL RECOMAND )))
    • 0 (4 voturi)    
     Realitatea vs. Manipulare (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 14:39)

     CetateanLogat [utilizator] i-a raspuns lui Ion

     Sa vedem care este situatia in tarile nordice (in care religia este pe cale de disparitie) in comparatie cu Romania:

     Conform sondajului "Eurobarometer Poll 2010", la afirmatia "Cred ca exista un Dumnezeu", au raspuns pozitiv (procent din populatia tarii):

     Romania - 92%
     Danemarca - 28%
     Norvegia - 22%
     Suedia - 18%

     (n.m. vezi coloana a 2-a, NU coloanele 3 si 4, in care apar notiunile de "spirit sau forta vitala")

     Conform Gallup poll 2007–2008, procentul celor care raspund cu NU la intrebarea: "Ocupa religia un loc important in viata ta?", este urmatorul:

     Sweden - 83%
     Denmark - 80%
     Norway - 78%
     Romania - 18%

     http://tinyurl.com/kga7o8v

     "The Global Competitiveness Report - World Economic Forum, 2013–2014":

     - Produsul intern brut pe cap de locuitor (in Dolari):

     3. Norvegia - 99.462
     7. Danemarca - 56.202
     8. Suedia - 55.158
     11. SUA - 49.922
     69. Romania - 7.935

     - Speranta de viata (in ani):

     10. Suedia - 81,8
     13. Norvegia - 81,3
     28. Danemarca - 79,8
     34. SUA - 78.6
     60. Romania - 74,5

     "Cele mai fericite tari din lume sunt in nordul Europei, potrivit clasamentului "Raportul Fericirii in Lume 2013" ("World Happiness Report 2013"), publicat de "Earth Institute" din cadrul Universitatii Columbia (New York, SUA):

     1. Danemarca
     2. Norvegia
     3. Elvetia
     4. Olanda
     5. Suedia
     ...
     17. SUA
     ...
     90. Romania

     http://tinyurl.com/olywf78

     Romanii ar trebui sa fie cel mai fericit popor din Europa deoarece 92% dintre ei sunt convinsi ca vor merge in Rai (cred in Dumnezeu). Cu toate astea, romanii sunt la coada Europei (si) din acest punct de vedere. In loc sa ii preocupe aceasta dilema, romanii continua sa isi indoctrineaze copiii in scoli.
     • 0 (4 voturi)    
      @cetateanlegat (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 18:38)

      Ion [anonim] i-a raspuns lui CetateanLogat

      o sa mai cresti si o sa intelegi )))
      • 0 (4 voturi)    
       Si romanii vor intelege, in cele din urma! (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 19:17)

       CetateanLogat [utilizator] i-a raspuns lui Ion

       Intrebare: care este diferenta esentiala dintre romani si occidentali?

       Raspuns: occidentalii isi pun intrebarea daca exista viata dupa moarte, romanii isi pun intrebarea daca exista viata inainte de moarte.

       Gluma, gluma, dar una amara ...
       Diferentele de mentalitate dintre nordici si romani sunt cele care stau la baza diferentelor de nivel de trai - bunastarea fiind o conditie importanta pentru o viata mai lunga si mai fericita.
       • -1 (1 vot)    
        @cetateanlegat (Duminică, 15 februarie 2015, 23:09)

        Ion [anonim] i-a raspuns lui CetateanLogat

        te apreciez pentru faptul ca incerci sa-ti explici lucruri.
        de aceea ma incumet sa-ti raspund printr-o intrebare : daca esenta vietii este sa traiesti mai mult si mai fericit, iar sfarsitul este inevitabil, atunci pt ce traiesti ?
        daca esti dintre cei care cred ca se trag din maimuta, atunci fa tot posibilul sa traiesti cat mai mult si mai bine. Moralitatea nu-si are locul, iar scopul scuza mijloacele. Daca insa intelegi faptul ca traim intr-o lume creata (o spun multi savanti nu eu) atunci inseamna ca scopul vietii este ca la trecerea dincolo sa te prezinti - ma cheama x si am facut asta si asta. Acestea fiind spuse, acum totul depinde de tine )))
        • +1 (1 vot)    
         Savantii NU cred in existenta lui Dumnezeu (Luni, 16 februarie 2015, 10:43)

         CetateanLogat [utilizator] i-a raspuns lui Ion

         Spui ca: "traim intr-o lume creata (o spun multi savanti nu eu)". Ceea ce faci tu se cheama manipulare. Un sondaj facut in anul 1998 printre membrii "Academiei Nationale de Stiinta" din SUA (tara cu cele mai multe Premii Nobel pentru stiinta din lume), publicat in revista "Nature", arata ca marea lor majoritate nu crede in Dumnezeu. Ce este si mai important este evolutia credintei in Dumnezeu in randul oamenilor de stiinta, in secolul XX. Sondajul arata urmatoarea situatie:

         In anul 1914:

         - Necredinciosi - 52,7%
         - Agnostici - 20,9%
         - Credinciosi - 27,7%

         In anul 1933:

         - Necredinciosi - 68%
         - Agnostici - 17%
         - Credinciosi - 15%

         In anul 1998:

         - Necredinciosi - 72,2%
         - Agnostici - 20,8%
         - Credinciosi - 7%

         http://tinyurl.com/okn72su

         http://tinyurl.com/kjoswpz

         http://tinyurl.com/3vflsn

         P.S. Moralitatea "isi are locul" intr-o societate care doreste sa fie fericita, si asta INDEPENDENT de existenta lui Dumnezeu. Nici Crestinismul si nici o alta religie nu detin monopolul moralei. Majoritatea celor 93% dintre oamenii de stiinta care nu cred in Dumnezeu au principii morale mai sanatoase (atat pentru fericirea individului PE ACEASTA LUME, cat si pentru echilibrul societatii) decat majoritatea crestinilor romani (dintre care multi nici nu ar fi in stare sa le enumere, coerent). In plus, majoritatea celor 93% dintre oamenii de stiinta care nu cred in Dumnezeumai au "prostul obicei" sa si respecte principiile morale (ceea ce arata ca si cred in ele, cu adevarat), nu doar sa le declame (asa cum fac prea multi romani crestini, din pacate).
  • +2 (8 voturi)    
   PS: (Vineri, 13 februarie 2015, 16:37)

   mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui Ion

   evropa a fost in evul mediu la un moment dat... abia a iesit de 250 de ani. merem inapoi?
   • -1 (5 voturi)    
    mere muma-ta inapoi (Vineri, 13 februarie 2015, 18:01)

    oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui mikeyu

    poate face un copil mai dastept...ha...ha...sunteti haiosi ma, voi astea necrestini, din fericire pt. umanitate, sunteti ffff. putini.
    • +2 (8 voturi)    
     Imi place cum vorbesti (Vineri, 13 februarie 2015, 18:55)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

     Probabil asa te-a invatat popa la ora de religie. Si nici macar la socoteli nu te pricepi. Ai fost oare la scoala? Si daca da, de ce nu ai invatat? Ai fi studiat si vazu atunci ca necrestinii sunt foarte multi. Poate nu majoritari, dar nu foarte departe..
     • +2 (6 voturi)    
      La noi (Vineri, 13 februarie 2015, 19:35)

      mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

      tot soarele se invarte in jurul pamantului. Crestini sunt cca 2mld, adica 3-% din populatie. Hortodocxsi, fro 400 mils. Da deh, sunt buricul pamantului:)
 • +2 (6 voturi)    
  Afara cu popii (Vineri, 13 februarie 2015, 21:11)

  John M. [utilizator]

  din scoala si orice alta institutie laica. Punct.
 • -1 (3 voturi)    
  Logica "tipic romaneasca" vs. Drepturile omului (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 8:26)

  CetateanLogat [utilizator]

  Ceea ce propune ministrul educatiei, si anume: "Sustinem ideea sa se faca cerere pentru participarea la ora de religie o singura data pe ciclu, primar, gimnazial liceal", incalca drepturile si libertatile omului, incalca articolul 29 a Constitutiei Romaniei: "Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale".

  Sa presupunem ca parintii decid la inceputul liceului ca copilul lor va participa la ora de religie. Conform ideii "geniale" a primului ministru, daca la implinirea varstei de 18 ani (inainte de clasa XII) elevul doreste sa nu mai participe la ora de religie (declarandu-se ateu), acesta va fi impiedicat sa renunte la ora de religie, va fi impiedicat sa isi exercite dreptul inscris in Constitutie din cauza prevederilor legii invatamantului. Din acest motiv, propunerea primului ministru incalca Constitutia Romaniei, incalca drepturile si libertatile omului.

  Aceeasi logica este valabila (de exemplu) si in cazul elevilor din ciclul primar, caz in care parintii decid in locul copiilor pe toata durata ciclului. Exista posibilitatea ca parintii sa decedeze si copilul sa fie crescut de catre alte persoane, care nu doresc ca acesta sa participe la ora de religie. Mai exista posibilitatea ca parintii sa isi modifice optiunea ca urmare a unor evenimente dramatice (care ii fac sa isi piarda credinta in Dumnezeu). In toate aceste cazuri, impiedicarea parintilor de a-si reconsidera decizia cu privire la participarea copiilor lor la ora de religie reprezinta incalcari ale Constitutiei Romaniei, incalcari ale drepturilor si libertatilor omului.

  Varianta ca parintii sa isi modifice optiunea prin depunerea unei cereri de retragere de la ora de religie (pe parcursul unui ciclu) nu este posibila, deoarece incalca decizia Curtii Constitutionale. Singura varianta care respecta Constitutie Romaniei este cea in care participarea la ora de religie se face in urma unei cereri facute la inceputul fiecarui an scolar.
  • -1 (3 voturi)    
   Completare (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 16:17)

   CetateanLogat [utilizator] i-a raspuns lui CetateanLogat

   Pentru a realiza un echilibru corect intre drepturile elevului si cele ale scolii (profesorilor de religie), perioada de timp pentru care elevul isi va face cunoscuta optiunea de a participa la ora de religie este de UN AN SCOLAR. In acest caz, nu se bulverseaza nici planul scolar (de exemplu, nu ai dreptul sa optezi pentru ora de religie zilnic - dreptul tau nu este unul absolut, acesta trebuie sa tina cont si de drepturile profesorului de religie si al scolii) si nici nu se creaza o presiune psihologica asupra elevului (parintelui) de a respecta perioada convenabila scolii (profesorilor de religie) pentru a-si manifesta optiunea (evitandu-se si eventualele abuzuri din partea scolii - care, din pacate, exista).

   LEGIUITORUL NU ARE DREPTUL SA STABILEASCA IN MOD ARBITRAR O PERIOADA DE TIMP CONVENABILA SCOLII (profesorilor de religie) pentru a legifera drepturile elevilor (TRECAND ASTFEL PE PLAN SECUND TOCMAI DREPTURILE ELEVILOR - PE CARE LE LEGIFEREAZA), nu poate sa presupuna ca un om isi va pastreaza convingerile religioase pe perioada unui intreg ciclu scolar fara a ignora dreptul acestuia de a-si reevalua sistemul de valori in orice moment, in urma acumularii continue de noi cunostinte si experiente de viata. Rata de schimbare a convingerilor unui om nu poate sa fie legiferata, din acest motiv trebuie legiferata perioada cea mai scurta posibil in care elevul are dreptul sa isi faca cunoscuta optiunea de a participa la orele de religie, tinand cont si de drepturile scolii (profesorilor).

   P.S. Tot anul scolar este perioada luata in considerare si de catre scoala atunci cand isi face "Planuri cadru de invatamant"

   http://www.edu.ro/index.php/articles/c538
 • -1 (3 voturi)    
  popi = scarbe (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 10:27)

  m marin [anonim]

  nu pot sa cred ca in sec 21 cineva are tupeul sa oblige noile generatii sa frecventeze obligatori orele de religie. religia este o prostie inventata de popi pt subjugarea populatiei , adica prostirea oamenilor slabi de inger. unde s-a mai pomenit , in ce tara, sa oblige tinerii sec 21 sa faca religie. in loc sa fie cursuri adecvate epocii in care traim cu tehnologii avansate la care popii nici nu gandeau ei incearca indobitocirea lor. mai ramane ca biserica sa interzica tratamentul in spitale si sa ne oblige sa ne rugam pt vindecare.
  Dragi parinti nu-I lasati pe copii sa fie indobitociti. nu-I lasati sa frecventeze orele de religie.
 • -1 (3 voturi)    
  Boicot general . . . . (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 10:36)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . .din partea tuturor parintilor care isi inscriu copii la clasa oregetitoare si timp de 14 ani nu veti mai auzi de ora de religie in scoli. Faceti cum spune patriarhul. Nu ii inscrieti prima data si ati scapat de ei!
 • -1 (3 voturi)    
  Logica "tipic romaneasca" vs. Drepturile omului (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 13:05)

  CetateanLogat [utilizator]

  Ceea ce propune ministrul educatiei, si anume: "Sustinem ideea sa se faca cerere pentru participarea la ora de religie o singura data pe ciclu, primar, gimnazial liceal", incalca drepturile si libertatile omului, incalca articolul 29 a Constitutiei Romaniei: "Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale".

  Sa presupunem ca parintii decid la inceputul liceului ca copilul lor va participa la ora de religie. Conform ideii "geniale" a primului ministru, daca la implinirea varstei de 18 ani (inainte de clasa XII) elevul doreste sa nu mai participe la ora de religie (declarandu-se ateu), acesta va fi impiedicat sa renunte la ora de religie, va fi impiedicat sa isi exercite dreptul inscris in Constitutie din cauza prevederilor legii invatamantului. Din acest motiv, propunerea primului ministru incalca Constitutia Romaniei, incalca drepturile si libertatile omului.

  Aceeasi logica este valabila (de exemplu) si in cazul elevilor din ciclul primar, caz in care parintii decid in locul copiilor pe toata durata ciclului. Exista posibilitatea ca parintii sa decedeze si copilul sa fie crescut de catre alte persoane, care nu doresc ca acesta sa participe la ora de religie. Mai exista posibilitatea ca parintii sa isi modifice optiunea ca urmare a unor evenimente dramatice (care ii fac sa isi piarda credinta in Dumnezeu). In toate aceste cazuri, impiedicarea parintilor de a-si reconsidera decizia cu privire la participarea copiilor lor la ora de religie reprezinta incalcari ale Constitutiei Romaniei, incalcari ale drepturilor si libertatilor omului.

  Varianta ca parintii sa isi modifice optiunea prin depunerea unei cereri de retragere de la ora de religie (pe parcursul unui ciclu) nu este posibila, deoarece incalca decizia Curtii Constitutionale. Singura varianta care respecta Constitutie Romaniei este cea in care participarea la ora de religie se face in urma unei cereri facute la inceputul fiecarui an scolar.
  • -1 (3 voturi)    
   Completare (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 17:51)

   CetateanLogat [utilizator] i-a raspuns lui CetateanLogat

   Pentru a realiza un echilibru corect intre drepturile elevului si cele ale scolii (profesorilor de religie), perioada de timp pentru care elevul isi va face cunoscuta optiunea de a participa la ora de religie este de UN AN SCOLAR. In acest caz, nu se bulverseaza nici planul scolar (de exemplu, nu ai dreptul sa optezi pentru ora de religie zilnic - dreptul tau nu este unul absolut, acesta trebuie sa tina cont si de drepturile profesorului de religie si al scolii) si nici nu se creaza o presiune psihologica asupra elevului (parintelui) de a respecta perioada convenabila scolii (profesorilor de religie) pentru a-si manifesta optiunea (evitandu-se si eventualele abuzuri din partea scolii - care, din pacate, exista).

   LEGIUITORUL NU ARE DREPTUL SA STABILEASCA IN MOD ARBITRAR O PERIOADA DE TIMP CONVENABILA SCOLII (profesorilor de religie) pentru a legifera drepturile elevilor (TRECAND ASTFEL PE PLAN SECUND TOCMAI DREPTURILE ELEVILOR - PE CARE LE LEGIFEREAZA), nu poate sa presupuna ca un om isi va pastreaza convingerile religioase pe perioada unui intreg ciclu scolar fara a ignora dreptul acestuia de a-si reevalua sistemul de valori in orice moment, in urma acumularii continue de noi cunostinte si experiente de viata. Rata de schimbare a convingerilor unui om nu poate sa fie legiferata, din acest motiv trebuie legiferata perioada cea mai scurta posibil in care elevul are dreptul sa isi faca cunoscuta optiunea de a participa la orele de religie, tinand cont si de drepturile scolii (profesorilor).

   P.S. Tot anul scolar este perioada luata in considerare si de catre scoala atunci cand isi face "Planuri cadru de invatamant"

   http://www.edu.ro/index.php/articles/c538
 • 0 (4 voturi)    
  cat ii mai suportam pe acesti asur-i? (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 14:38)

  robert [anonim]

  ati citit "statutul" acestei oragnziatii ? cuvantul religie apare peste tot. astia au o obsesie cu Biserica si cu Religia. din pacate nimeni nu se preocupa de abuzul lor de drept. ei au fortat dreptul datorita lipsei noastre d iemplicare. Au ajuns sa forteze o tara cu 99.7% cetateni religiosi sa se spuna unei reguli care serveste numai catorva atei. Mai grav este ca suntem partasi la o nedreptate istorica. religia este pe cale de a fi scoasa din institutia pe care ea a edificat-o in Romania. Scoala nu putea exista axi fara cele 6 secole de existenta in cadrul manastirilor si bisericilor, fara manualele si cartile tiparite de preoti si calugari. sa ne fie rusine.
 • -1 (1 vot)    
  Întrebare (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 23:00)

  idsoc [utilizator]

  Cine e Toma Pătraşcu și în numele a câți români vorbește el?
 • 0 (2 voturi)    
  Ministrului educatiei- Propunere neconstitutionala (Duminică, 15 februarie 2015, 13:58)

  CetateanLogat [utilizator]

  Propunerea: "Sustinem ideea sa se faca cerere pentru participarea la ora de religie o singura data pe ciclu, primar, gimnazial liceal", incalca drepturile si libertatile omului si Constitutia Romaniei: "Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale".

  Solutia corecta:

  Pentru a realiza un echilibru corect intre drepturile elevului si cele ale scolii (profesorilor), perioada de timp pentru care elevul isi va face cunoscuta optiunea de a participa la ora de religie este de UN AN SCOLAR. In acest caz, nu se bulverseaza nici planul scolar (de exemplu, nu ai dreptul sa optezi pentru ora de religie zilnic - dreptul tau nu este unul absolut, acesta trebuie sa tina cont si de drepturile profesorului de religie si al scolii) si nici nu se creaza o presiune psihologica asupra elevului (parintelui) de a respecta perioada convenabila scolii (profesorilor de religie) pentru a-si manifesta optiunea (evitandu-se si eventualele abuzuri din partea scolii - care, din pacate, exista).

  Argumentatie:

  LEGIUITORUL NU ARE DREPTUL SA STABILEASCA IN MOD ARBITRAR O PERIOADA DE TIMP CONVENABILA SCOLII (profesorilor de religie) pentru a legifera drepturile elevilor (TRECAND ASTFEL PE PLAN SECUND TOCMAI DREPTURILE ELEVILOR - PE CARE LE LEGIFEREAZA), nu poate sa presupuna ca un om isi va pastreaza convingerile religioase pe perioada unui intreg ciclu scolar fara a ignora dreptul acestuia de a-si reevalua sistemul de valori in orice moment, in urma acumularii continue de noi cunostinte si experiente de viata. Rata de schimbare a convingerilor unui om nu poate sa fie legiferata, din acest motiv trebuie legiferata perioada cea mai scurta posibil in care elevul are dreptul sa isi faca cunoscuta optiunea de a participa la orele de religie, tinand cont si de drepturile scolii (profesorilor). Aceasta perioada este ANUL SCOLAR, perioada luata in considerare si de catre scoala atunci cand isi face "Planuri cadru de invatamant".
 • 0 (0 voturi)    
  comentariu (Joi, 19 februarie 2015, 9:50)

  nae [anonim]

  De fapt ce vor aceste ONG-uri?Să înlocuiască ora de religie ,cu ore de educaţie sexuală.Ele deplâng ,,îndoctrinarea,, copiilor prin orele de religie,dar vor să -i pervertească prin orele de educaţie sexuală.Şi asta fără ca noi părinţii să îi putem retrage.
  Rog respectuos aceste O.N.G.uri să ne lase copiii în pace.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by