Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunta ca a fost sesizat ca Universitatea Ecologica din Bucuresti are in oferta educationala pentru anul 2014 studii pentru "calificarea" grefier - in cadrul unui Colegiu la care se poate intra fara diploma de Bacalaureat, desi legea nu permite asa ceva. "Recrutarea si formarea grefierilor nu poate avea loc decat in limitele cadrului legal", care nu includ formarea lor in postliceale sau colegii. HotNews.ro a relatat pe larg care sunt universitatile care anunta ca admit absolventi fara Bacalaureat si care sunt specializarile pe care le ofera noile colegii. Printre acestea, si Universitatea Ecologica din Bucuresti - cu anuntul: Grefier - 1 an - cifra de scolarizare 150.

Colegiul Universitatii Ecologice ofera calificarea Grefier fara BACFoto: Universitatea Ecologica din Bucuresti

Comunicatul integral al Universitatii Ecologice din Bucuresti

"Azi, 18 septembrie 2014, membrii Comisiei nr. 2 - Eficientizarea activitatii Consiliului Superior al Magistraturii si a institutiilor coordonate; parteneriatul cu institutiile interne si societatea civila - au decis inaintarea catre Plenul Consiliului a solicitarii Scolii Nationale de Grefieri pentru a aprecia asupra necesitatii transmiterii catre Ministerul Justitiei si Ministerul Educatiei Nationale a unei sesizaricu privire la oferta educationala pentru anul 2014 a Universitatii Ecologice din Bucuresti, care mentioneaza organizarea de studii postliceale pentru mai multe calificari, printre care si aceea de grefier.

Urmare a anuntului postat de Universitatea Ecologica din Bucuresti pe site-ul www.ueb.ro, care poate fi vizualizat accesand link-ul: http://www.ueb.ro/admitere/metodologie_admitere_colegiu_universitate.pdf, in care se prevede admiterea in anul scolar 2014-2015 pentru calificarea profesionala de grefier, durata de studii un an, cifra de scolarizare 150, Biroul de Informare Publica si Relatii cu Mass Media este abilitat sa aduca la cunostinta publicului urmatoarele:

Modalitatile de recrutare si formare a grefierilor sunt prevazute de Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea si al personalului care functioneaza in cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, recrutarea grefierilor se face, de regula, prin Scoala Nationala de Grefieri, concursul de admitere in aceasta institutie organizandu-se anual, la nivel national, de catre Scoala Nationala de Grefieri, sub coordonarea Consiliului Superior al Magistraturii. O a doua modalitate de recrutare a grefierilor, subsidiara, in cazul in care activitatea instantelor sau parchetelor nu se poate desfasura in conditii normale din cauza numarului mare de posturi vacante, este prin concurs, care se desfasoara la nivelul curtilor de apel, a parchetelor de pe langa curtile de apel, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directiei Nationale Anticoruptie, potrivit Regulamentului aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii.

In prezent, potrivit Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR), exista 9 grupe majore, ocupatia de 'grefier' figurand in grupa majora 3 - Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic, subgrupa majora 34 - Alti specialisti in domeniul juridic, social si cultural, grupa minora 341 - Alti specialisti in domeniul juridic si social, grupa de baza 3411 - Specialisti in domeniul juridic si asimilati, la pozitia 341103.

Astfel, calificarile pentru care se pot organiza programe finalizate cu certificate de calificare sunt expres si limitativ prevazute in Nomenclatorul ce constituie Anexa la Ordinul comun al Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei nr. 35 din 26 ianuarie 2004 si al Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului nr. 3.112 din 27 ianuarie 2004, printre acestea nefiind prevazuta si calificarea de 'grefier'.

Nomenclatoarele calificarilor profesionale pentru care se asigura pregatirea prin invatamantul preuniversitar, precum si durata de scolarizare au fost aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 844/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexa nr. 4 la acest act normativ o constituie Nomenclatorul calificarilor profesionale pentru care se asigura pregatirea prin scoala postliceala - nivelul 3 avansat de calificare, in cuprinsul caruia nu se regaseste si calificarea de 'grefier'.

Prin urmare, recrutarea si formarea grefierilor nu poate avea loc decat in limitele cadrului legal mai sus precizat."

Metodologia de admitere in Colegiul Universitatii Ecologice din Bucuresti pentru anul scolar 2014 - 2015

  • Amintim ca Guvernul Ponta a adoptat in iunie o Ordonanta de urgenta care aduce 97 de modificari la Legea Educatiei Nationale
  • OUG prevede, printre altele, pregatirea elevilor fara Bacalaureat la universitate, in colegii
  • Ordonanta spune ca organizarea acestor colegii care ii vor primi pe tinerii fara Bacalaureat se face conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale.
  • Metodologia - practic ultimul act necesar pentru infiintarea acestor colegii pentru tinerii fara BAC - a fost publicata in Monitorul Oficial pe 9 septembrie

Citeste si: