Mircea Dumitru: Ideea că am returnat 900 de locuri pentru că nu am fost capabili să le redistribuim e o invitație din partea ministrului Educației să încălcăm legea / Valentin Popa: În baza autonomiei universitare, realocarea locurilor bugetate este legală 

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 24 aprilie 2018, 15:56 Actualitate | Educatie


Mircea Dumitru
Foto: Agerpres
UPDATE Ping-pong cu acuzații între Ministerul Educației și Universitatea din București, în scandalul locurilor finanțate de stat la facultate. Ministerul răspunde acuzațiilor lansate de rectorul Mircea Dumitru și arată că nu este ilegală transformarea locurilor de la taxă la buget, în timpul anului universitar, după cum prevede Legea Educației la articolul 205: „(9) Statutul de student cu taxă se modifică în condițiile stabilite de senatul universitar." Comunicarea Ministerului vine la câteva ore după ce rectorul Universității din București a declarat că este ilegal ca o universitate să transfere locurile rămase libere la buget către studenții aflați pe locurile cu taxă.

Mircea Dumitru, rectorul Universității din București (UB), a organizat marți o conferință de presă pentru a răspunde acuzațiilor lansate în urmă cu o zi de ministrul Educației, Valentin Popa. Ministrul declarase luni, 23 aprilie 2018, că există o ”activitate managerială deficitară în anumite universități”, respectiv ”o discrepanță majoră între numărul de studenți înmatriculați și numărul de locuri bugetate alocate în ultimii trei ani”, dând ca exemplu Universitatea București.

Declarațiile integrale ale rectorului Universității din București, Mircea Dumitru:
 • Această manipulare a studenților și a opiniei publice este absolut iresponsabilă, pentru că UB a fost acum criticată public pentru faptul că respectă cadrul legal în domeniul educației, adică și legea educației și metodologia admiterii și a înmatriculării studenților.
 • Legea este cea care ne cere ca la 1 octombrie să înmatriculăm studenții, iar dacă în timpul anului școlar studenții renunță la studii sau sunt exmatriculați noi trebuie să anunțăm, și este obligație legală, de 2 ori pe an Ministerul Educației.
 • Există și o platformă statistică care colectează datele cu privire la învățământul superior și acolo trebuie să arătăm câte dintre aceste locuri sunt eliberate prin retragerea studenților și care sunt banii pe care trebuie să îi trimitem înapoi Ministerului.
 • Nu avem dreptul legal ca în timpul anului universitar să redistribuim locurile respective, care rămân libere prin retragerea studenților, la alți studenți sau la alte programe de studiu. Deci e foarte clar: înmatricularea studenților se face pe programe de studiu, iar banii care sunt alocați de la buget sunt bani alocați pentru un student, nu pentru toți studenții care intră în anul respectiv la studii la universitate.
 • Deci dacă un student decide să plece de la un program sau este exmatriculat se pierde complet locul acelui student și nu poate fi redistribuit la alte programe, în cadrul aceleiași universități.
 • Deci ideea aceasta că noi am returnat 900 de locuri pentru că nu am fost capabili să le redistribuim în timpul anului universitar este o invitație din partea domnului ministru la a încălca legea.
 • Este ilegal ca o universitate, în momentul în care a pierdut niște studenți care s-au retras sau au fost exmatriculați în timpul anului de studiu, să pună la dispoziție universității locul și banii aferenți locului care să fie redistribuiți. Noi am respectat cadrul legal. Cu alte cuvinte, am fost certați ieri în public pentru faptul că am respectat legea.
 • Sunt alte instituții ale statului care pot să facă o cercetare cu privire la folosirea banilor publici.
 • Vom transmite plângerea prealabilă, pentru că problema noastră este una de principiu, nu una conjuncturală. Vrem să știm care sunt regulile, care este algoritmul de calcul, pe baza căror acte normative și, în primul rând, pe baza căror calcule și algoritm de calcul au fost alocați acești bani publici.
UPDATE Ora 20.00 Ministerul Educației îi răspunde lui Mircea Dumitru: În baza autonomiei universitare, realocarea locurilor bugetate este legală

Valentin Popa
Foto: Captura Privesc.eu
La câteva ore de la declarațiile rectorului, Ministerul Educației remite un comunicat de presă în care spune că este legală transformarea locurilor cu taxă în locuri la buget și indică articolul din legea educației care prevede această posibilitate.

Comunicatul integral al Ministerului Educației:
 • "Urmare a informațiilor apărute în presă cu privire la redistribuirea locurilor bugetate în universități, Ministerul Educației Naționale face următoarele precizări:
 • În baza autonomiei universitare, realocarea locurilor bugetate este legală între programele de studii ale unei facultăți sau între facultăți, indiferent de momentul la care locurile bugetate se disponibilizează.
 • Decizia redistribuirii locurilor finanțate de stat se poate lua prin modificarea hotărârii inițiale de repartizare a locurilor bugetate în cadrul Senatului Universității, în baza unei metodologii/proceduri/decizii interne, așa cum reiese din prevederile Legii Educației Naționale nr. 1/2011, art. 205, alin.(9), potrivit căruia „statutul de student cu taxă se modifică în condițiile stabilite de senatul universitar”."

Mircea Dumitru
Foto: Agerpres
Continuarea declarațiilor lui Mircea Dumitru, în legătură cu faptul că nu a continuat ierahizarea școlilor doctorale începută de Adrian Curaj:
 • Nu a fost timp, doamnă. Cineva spune în spațiul public că lucrul ăsta se poate face în 2 zile. Îl așteptăm înapoi la Minister să facă în 2 zile evaluarea școlilor doctorale. [Nota Redacției: referire la analiza publicată de fostul ministru Daniel Funeriu pe G4Media.ro, în care acesta a următoarele: “"Nu am avut timp” e o scuză ridicolă: OUG poate fi dată în 2 zile, iar clasificarea poate fi făcută în 2 luni."]
 • Sunt câteva sute de școli doctorale în România, metodologia nu e pusă la punct, ARACIS nu a transmis care vor fi regulile pe baza cărora să facem această evaluare, Consiliul Național al Rectorilor nu a luat o decizie. Lucrurile astea nu se fac în mod pripit, pentru că iată la ce rezultate ajungem.
 • Un ministru poate spune: am pixul în mână, acum decid să fac acest lucru. E asta o decizie înțeleaptă? Nu. Nu se fac lucrurile de pe o zi pe alta.
În legătură cu Decalogul universităților propus de Daniel Funeriu:
 • Eu nu comentez declarațiile de pe Facebook ale domnului Funeriu, dar sunt sigur de acord cu aceste principii.

Informații de background

Citește și:Citeste mai multe despre   
4230 vizualizari

 • +17 (21 voturi)    
  probabil la el la Suceava asha facea... (Marţi, 24 aprilie 2018, 16:07)

  bogdan1477 [utilizator]

  De unde sa stie rectoru' de Suceava ce zice legea, el stie cum facea la el in comuna.
  • -19 (25 voturi)    
   si atunci de ce se plang? (Marţi, 24 aprilie 2018, 16:22)

   ColonelTurcescu [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   Ca li s-au redus locurile pe care oricum le returnau?
   • +2 (4 voturi)    
    E vorba de 3 categorii (Marţi, 24 aprilie 2018, 17:03)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui ColonelTurcescu

    Licenta, masterat si doctorat. Nu cred ca se retrageau cei de la masterat sau doctorat. Dar si eu m-am intrebat, uitandu-ma pe cifre, de ce atatea discutii, cand reducerile au fost mici (doar cateva procente, poate chiar sub 1%) comparativ cu cifra totala. Poate imi explica cineva... Pentru ca pe de alta parte, se stie ca si dorinta de invatare e unde e, populatia e tot in scadere. Poate au fost totusi niste calcule pe undeva. Asa ca atat articolul cat si discutiile mi se par inutile atat timp cat nu avem toate informatiile necesare.
    • 0 (0 voturi)    
     pai ei se asteptau la cresteri (Miercuri, 25 aprilie 2018, 9:47)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     la cele 5 universitati afectate nu exista problema neocuparii locurilor, ba chiar au multe si cu taxa, pentru ca au renume bun, si in consecinta cererea e mare. Si atunci ei se asteptau sa le creasca usor numarul cifrele de scolarizare, nu sa le scada.

     Plus ca cele 5 simt scaderea ca pe o pedeapsa pentru ca nu s-au aliniat la corul aplaudacilor de partid de la celelalte universitati.
   • -4 (8 voturi)    
    exact, oricum nu erau ocupate, care e problema? (Marţi, 24 aprilie 2018, 17:11)

    premierul grivco [utilizator] i-a raspuns lui ColonelTurcescu

    il credem ca in timpul anului nu poate transfera studenti de la cu taxa la fara taxa, dar daca are locuri libere de ce plange ca i se dau mai putine?
    p.s. in vacanta de vara se pot transfera studentii de la locurile cu taxa la cele fara taxa?
   • +5 (7 voturi)    
    e prea complicat pentru nivelul tau 'telectual (Marţi, 24 aprilie 2018, 17:12)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui ColonelTurcescu

    Dar totusi hai sa incerc:
    Numarul de locuri fara taxa din anul 1 sunt cele arpobate de minister. Alea-s locurile pe care universitatea le scoate la concurs in fiece an.

    Mai departe, daca parte din studenti renunta la facultate, fie ca n-au chef, fie canu-i duce 'telectu', locul ala se pierde, nu mai primeste finantare de la stat. Si conform legii, nu poate fi folosit pentru incadrarea unui nou student de anul 1. Ceea ce e cumva logic, pentru ca la admiterea de anul viitor iar aproba guvernul cifra de scolarizare pentru anul 1, si se presupune ca cifra aia tine cont si de numarul celor care au renuntata la studii.

    Deci nen'tu ministru compara mere cu pere, da' nu-i bai ca vad ca sunt suficienti fraieri sa puna botul la manipulare.
    • 0 (0 voturi)    
     Esti sigur de ce zici? (Miercuri, 25 aprilie 2018, 9:55)

     Je__ [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     Locurile de la buget se mentin pe durata ciclului de studiu.
     Am vazut facultati care fac aceasta redistribuire in anul urmator. Exemplu ai facut an I cu taxa, dar in anul II bazat pe medie treci la locuri fara taxa.

     Si am vazut chiar si in timpul anului, ex FEEA unde dupa semestrul I daca aveai medie buna si luate toate examenele treceai la fara taxa din sem II. Din ce imi aduc aminte acolo sistemul era oricum de redistribuire bazat pe performanta. Adica puteai sa treci de la fara taxa la cu taxa strict ca nu te tii de invatat.

     Probabil ca exista un cadru legal ce zice rector universitate, dar probabil ca are dreptate si ministrul ca exista artificii prin care aceste locuri sa fie pastrate si redistribuite. Eu as zice ca adevarul e undeva la mijloc
  • -9 (9 voturi)    
   ha (Marţi, 24 aprilie 2018, 16:56)

   vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   Din comuna Bucuresti esti matale.Suceva este oras si este capitala Bucovinei asa pentru stiinta matale. Iar Bucovina nu se compara cu sudul miticilor.
   • 0 (0 voturi)    
    nu-s din comuna Bucuresti (Miercuri, 25 aprilie 2018, 9:52)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

    Sunt din comuna Iasi. Care la rindul ei s-a afisat in guvern cu un parvenit, Tudorel. Parvenit care are totusi un nivel de exprimare in limba romana nitel mai elevat (bine, in aia vorbita, ca la aia scrisa e cam la fel).

    Dar totusi, la nivel de universitati, Suceava e praf. Inafara de zona de electronica si IT care misca rezonabil, in rest e de nivel de comuna. Cam asta am vrut sa zic.
 • -19 (23 voturi)    
  Nu incalcati legea, (Marţi, 24 aprilie 2018, 16:11)

  adi_69 [utilizator]

  dar un manager bun ar face altceva. Daca an de an sute de studenti abandoneaza, bugeteaza mai putine locuri si suplimenteaza la taxa. Zic si eu...
  • -5 (9 voturi)    
   sau muta studentii inainte de inceperea anului (Marţi, 24 aprilie 2018, 17:14)

   premierul grivco [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

   in toamna lui 2017 vedea cati studenti s-au retras si muta din cei care platesc taxe. asta cred ca se putea.
   daca in primavara lui 2017 ai 200 de studenti fara taxa si 100 cu taxa dar in toamna mai vin 180 pe locurile fara taxa, ca unii nu promoveaza anul, poti sa-i muti ce cei mai buni 20 de pe locurile cu taxa pe locurile fara taxa
   • 0 (0 voturi)    
    Exact asta se si intampla (Miercuri, 25 aprilie 2018, 9:57)

    Je__ [utilizator] i-a raspuns lui premierul grivco

    Asta fac majoritatea universitatilor, poate exceptie aia mai habotnici ca Univ Bucuresti.

    Intrebarea e daca se poate si intre semestre...si din ce stiu eu, raspunsul e iar da, ca o face FEEA Iasi
 • -5 (9 voturi)    
  ... (Marţi, 24 aprilie 2018, 16:27)

  vitan.sandu [utilizator]

  Dle Rector nu prea este cum spui dta.
  "Art. 5. - (1) Statutul de student cu taxa se pastreaza in conditiile stabilite de senatul universitar. Cuantumul taxei pentru fiecare an de studiu se anunta cu cel putin 15 zile inainte de inceperea anului universitar.
  (2) Institutiile de invatamant superior evalueaza la inceputul fiecarui an universitar locurile finantate de la bugetul de stat ramase disponibile, pentru a fi ocupate de studentii inscrisi cu taxa, in conditiile prezentei ordonante de urgenta.
  (3) Locurile finantate de la bugetul de stat raman disponibile in masura in care studentii care le ocupa, cu exceptia cazurilor sociale, nu indeplinesc criteriile si standardele de performanta stabilite de senatul universitar, prevazute intr-un contract individual de finantare a studiilor universitare, incheiat, respectiv prelungit, anual, intre institutia de invatamant superior si student.
  (4) Criteriile si standardele de performanta au in vedere numarul de credite, media generala sau ponderata la finele anului anterior, precum si alte criterii stabilite de senatul universitar. Fac exceptie studentii care indeplinesc conditiile pentru a primi burse sociale.
  (5) Studentii care au pierdut locurile finantate de la bugetul de stat pot continua studiile cu taxa.
  (6) Ocuparea locurilor ramase disponibile se face in baza clasificarii studentilor cu taxa, in raport cu gradul de indeplinire a criteriilor si standardelor de performanta, stipulate in contractul individual de finantare a studiilor universitare."
  Deci ....
  • 0 (0 voturi)    
   Unde scrie ca se pot muta "locurile" ? (Miercuri, 25 aprilie 2018, 7:45)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   Ca sa fie clar !
   • +1 (1 vot)    
    ... (Miercuri, 25 aprilie 2018, 10:10)

    vitan.sandu [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

    1. Daca trebuie sa "muti" locurile de la o specializare la alta, inseamna ca ai fost un geniu in management atunci cand le-ai repartizat. Asa cum se vrea dl Rector. Oricum, fii sigur, repartizarea o face universitatea nu ministerul.
    2. Odata repartizate locurile, daca ai cerere, inseamna ca ai si studenti cu taxa. Acestia pot ocupa locurile bugetate ramase vacante. Daca nu ai cerere de ce vrei locuri!? Ca sa le redistribuie, ulterior, ministerului?
 • +3 (5 voturi)    
  si inca nu isi da demisia? (Marţi, 24 aprilie 2018, 16:36)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Cereti direct , dle rector! Sa isi dea demisia Genunchie , ca nu le are. O fi bun pe acolo pe la Suceava , dar in rest ... nu e decat un PSD-ist agresiv.
 • +6 (8 voturi)    
  Pentru PSD, legea e un inconvenient, (Marţi, 24 aprilie 2018, 18:03)

  emil bobu [utilizator]

  dar nu ceva ce-i impiedica sa faca ce vor, orice prostie distructiva vor.
 • +1 (5 voturi)    
  pai, asta o fi procedura (Marţi, 24 aprilie 2018, 18:20)

  nash pandelica [utilizator]

  stnadard la liceele alea tranaformate in universitati, aparute in era fesenista, ca ciupercile dupa ploaie/
  pesedeii au inceput sa nu mai faca nicio diferenta intre legal si in afara legii.
  ei nu fac ce e legal, ci, ce trebuie..adica, ce le trebuie !:-))
 • +6 (8 voturi)    
  Universitatile fara valoare gen Suceava (Marţi, 24 aprilie 2018, 18:26)

  Michaelus_21 [utilizator]

  Incalca legea. Banu public nu se distribuie cum scrie in lege ci cum vrea vatafu pe plantatie gen rector. E o buna pitata de descindere a DNA-ului. Daca or pricepe ca se delapideaza si se deturneaza sume uriase din banul nostru in educatie. Pana atunci umplem de bani toti tractoristii si motostivuitorii
 • +1 (3 voturi)    
  Mare jmecherie (Marţi, 24 aprilie 2018, 20:58)

  MoemBius [utilizator]

  tov Ministru P$D nici nu ii cere mare lucru
  Doar sa redistribuie 900 de "studenti" de la cu plata la fara plata.
  Mai trebuie scosi din belea 900 de amarashteni de la P$D.
  Tovarashu ministru
  Omu ala nu poa sa ti spuna pe sleau Hai SIktir.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version