Simularea examenelor din cadrul evaluarii nationale a inceput luni, 5 martie 2018, cu testarea scrisa la Limba si literatura romana. Proba de simulare a inceput la ora 9:00, iar elevii au avut la dispozitie doua ore pentru a rezolva subiectele, la fel ca in examenul propriu-zis. Simularea de anul acesta are loc sub amenintarea boicotului, dupa ce FSLI a anuntat cu doar o zi inainte de testari ca profesorii din 1.100 de scoli ar fi optat sa boicoteze simularea. De cealalta parte, Ministerul Educatiei a facut duminica seara un apel la profesori "sa nu ii afecteze pe elevi prin demersuri radicale".

Evaluare NationalaFoto: Agerpres

Cum se desfasoara simularea

Simularea examenelor de Evaluare Nationala incepe la ora 9:00, cand in salile de clasa sunt distribuite subiectele. Elevii trebuie sa fie in clasa pana cel tarziu la ora 8:30. Ei au la dispozitie doua ore pentru rezolvarea subiectelor, timp care se scurge din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor.

Subiectele sunt elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE), in mod similar cu modelele publicate pe subiecte.edu.ro, si "sunt proiectate astfel incat tratarea lor sa valorifice capacitatile elevilor pe temele prevazute in programa de examen si parcurse pana la aceasta data", explica Ministerul Educatiei, intr-un comunicat remis HotNews.ro. Vezi aici materia din care sunt testati elevii, dar si capitolele exceptate de la simulari.

Corectarea lucrarilor va fi realizata de catre doi profesori din scolile in care elevii sustin simularea, in baza unor bareme "care asigura unitatea si obiectivitatea evaluarii si notarii la nivel national", noteaza reprezentantii Ministerului.

Elevii nu pot contesta notele pe care le obtin la simulare. Ministerul Educatiei precizeaza ca, in situatii exceptionale, notele pot fi trecute in catalog, dar "acest lucru se poate face in baza unei cereri scrise" de catre elevi.

Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecarei scoli prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, sedinte cu parintii, precum si la nivelul consiliului profesoral, pentru adoptarea "unor masuri adecvate fiecarei situatii in parte, scopul fiind imbunatatirea performantelor scolare", se arata in comunicat.

Obiectivele simularii sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenului pe care il vor sustine la finalul ciclului gimnazial, stabilirea nivelului real de pregatire atins in aceasta etapa, precum si optimizarea pregatirii in vederea obtinerii unor rezultate satisfacatoare la probele din luna iunie (sursa).

Amenintarea cu boicotul si raspunsul Ministerului Educatiei

Cu doar o zi inainte de simularea examenului de Limba si literatura romana, duminica 4 martie 2018, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a anuntat printr-un comunicat de presa ca profesorii membri de sindicat din 1.100 de unitati de invatamant "au optat sa boicoteze simularea examenului de evaluare nationala, care are loc in perioada 5-7 martie 2018". "Angajatii din educatie au recurs la aceasta forma de protest din cauza nemultumirilor majore si a lipsei de raspuns din partea Guvernului, dar si a liderilor celor doua camere din Parlamentul Romaniei, la solicitarile federatiei noastre", a precizat federatia, care a enumerat nemultumirile de ordin salarial. Descarca de aici comunicatul FSLI

Ca raspuns, Ministerul Educatiei a comunicat ca "boicotul nu este o solutie" si a facut "un apel la cadrele didactice, care tocmai au primit o crestere salariala de 20%, incepand cu 1 martie 2018, sa nu ii afecteze pe elevi prin demersuri radicale. Acestia se afla in fata primei lor simulari de examen, iar impactul emotional asupra lor este unul puternic". Tot prin intermediul unui comunicat de presa, ministrul Educatiei Valentin Popa "le reaminteste reprezentantilor sindicali ca ne aflam in plin proces de renegociere a contractului colectiv de munca si, potrivit prevederilor acestuia, sindicatele s-au angajat sa nu declanseze conflicte de munca". Citeste aici comunicatul integral al Ministerului Educatiei

Calendarul simularii Evaluarii Nationale de la clasa a VIII-a este urmatorul:

5 martie 2018Simulare Limba si literatura romana - proba scrisa

6 martie 2018Simulare Matematica - proba scrisa

7 martie 2018Simulare Limba si literatura materna - proba scrisa

16 martie 2018Afisarea rezultatelor

Citeste si: