FSLI: Simularea examenului de evaluare nationala va fi boicotata in peste 1.000 de scoli. Sindicalistii cer si boicotarea simularii bacalaureatului

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 4 martie 2018, 9:17 Actualitate | Educatie


Examen
Foto: Agerpres
Cadrele didactice, membre de sindicat din 1.100 de unitati de invatamant, au optat sa boicoteze simularea examenului de evaluare nationala, care are loc in perioada 5-7 martie 2018, anunta Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, precizand ca angajatii din educatie au recurs la aceasta forma de protest din cauza nemultumirilor majore si a lipsei de raspuns din partea Guvernului, dar si a liderilor celor doua Camere din Parlamentul Romaniei, la solicitarile lor.

"Membrii de sindicat din 1.100 de unitati de invatamant, din 28 de judete si din Municipiul Bucuresti, au decis sa nu participe la simularea examenului de evaluare nationala care se desfasoara in perioada 5-7 martie 2018", anunta duminica Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, potrivit News.ro.

Conducerea executiva a Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, membrii Biroului Operativ, precum si cei ai Colegiului National al Liderilor afirma ca sustin demersul cadrelor didactice, pe care le asigura de tot sprijinul pentru perioada urmatoare, adaugand ca si Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti este alaturi de FSLI in acest demers.

Solicitarile sindicalistilor transmise si celor doua Camere ale Parlamentului sunt: solutionarea problemei privind reincadrarea personalului didactic dupa intrarea in vigoare a Legii ¬ cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice; majorarea salariala de la data de 1 martie 2018 sa nu fie conditionata de comasari de unitati de invatamant, disponibilizari de personal si de taieri ale unor drepturi salariale legale; cresterea costului standard per elev/prescolar pentru cheltuielile materiale, astfel incat parintii sa nu mai fie nevoiti sa aduca bani de acasa pentru dotarea claselor; rezolvarea modului de calcul al sporurilor si indemnizatiilor care li se cuvin salariatilor din sistemul educational; rediscutarea grilei de salarizare pentru personalul didactic, avand in vedere ca aceasta categorie socio - profesionala are coeficienti de ierarhizare situati in patrimea inferioara; modificarea Regulamentului - cadru privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, marimea concreta a sporurilor pentru conditii de munca, precum si conditiile de acordare a acestora pentru personalul din familia ocupationala "INVATAMANT", aprobat prin H.G. nr. 34/2018, care, prin continutul sau, discrimineaza personalul nedidactic din invatamant, caruia nu i se aplica; acordarea dreptului personalului didactic de a fi pensionat, la cerere, cu 3 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, fara diminuarea cuantumului pensiei.

"In urma consultarilor, membrii de sindicat au cerut si boicotarea simularii examenului national de bacalaureat, din perioada 19-22 martie 2018", mai transmite FSLI, apreciind ca este nevoie de unitate, de implicarea tuturor salariatilor din invatamantul preuniversitar de stat,  indiferent de apartenenta sindicala, pentru a reusi in aceste demersuri.

Ministerul Educatiei Nationale organizeaza, in perioada 5 - 7 martie 2018, la nivel national, simularea Evaluarii Nationale pentru elevii clasei a VIII-a, la care sunt asteptati sa participe cei aproape 180.000 de elevi inscrisi in clasa a VIII-a la inceputul anului scolar 2017-2018.

 • Reactia Ministerului Educatiei: Boicotul nu este o solutie, nu trebuie afectati elevii

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale au făcut, duminică, un apel către cadrele didactice să nu afecteze copiii prin demersuri "radicale" precum boicotarea simulării Evaluării Naţionale, care începe luni.

"Aşadar, boicotul nu este o soluţie! Facem un apel la cadrele didactice, care tocmai au primit o creştere salarială de 20% de la 1 martie 2018, să nu îi afecteze pe elevi prin demersuri radicale. Aceştia se află în faţa primei lor simulări de examen, iar impactul emoţional asupra lor este unul puternic", au precizat reprezentantii Ministerului, pentru Agerpres.

Totodată, ministrul le reaminteşte reprezentanţilor sindicali că sunt în plin proces de renegociere a contractului colectiv de muncă şi, potrivit prevederilor acestuia, sindicatele s-au angajat să nu declanşeze conflicte de muncă.

Ministerul Educatiei subliniază că este în contact permanent cu sindicatele din învăţământ: "Deciziile pe care le luăm vin în urma consultării directe cu liderii federaţiilor sindicale. De altfel, şi Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptată cu o largă consultare a sindicatelor. În ceea ce priveşte vârsta de pensionare, la nivelul Uniunii Europene se doreşte creşterea vârstei de pensionare, şi nu scăderea ei. Tendinţa este confirmată chiar de profesorii care fac solicitări să fie menţinuţi în activitate peste vârsta de pensionare."

5185 vizualizari

 • +21 (25 voturi)    
  Hmmmm (Duminică, 4 martie 2018, 9:22)

  cucurveauamov [utilizator]

  Multa atentie: nu e clar daca sindicatele vor boicota simularea sau vor simula boicotarea.
  • +7 (9 voturi)    
   "sporurilor si indemnizatiilor care li se cuvin" (Duminică, 4 martie 2018, 15:27)

   GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui cucurveauamov

   Li se cuvin sporuri, haha

   Spor pentru ca vin la munca ...
   • +3 (9 voturi)    
    Pai da (Duminică, 4 martie 2018, 16:03)

    intruderul [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeT

    pentru ca atunci cand nu vin la munca,fac meditatii neimpozabile.Toate,dar absolut toate cunostintele mele din invatamant fac meditatii si iau bani netaxati.
 • +9 (17 voturi)    
  Da, numai ca... (Duminică, 4 martie 2018, 9:33)

  mircea_cjn [utilizator]

  ...la invatamant avem sindicalistul Marius Nistor, care intotdeauna joaca dupa melodia PSD-ului...
 • +14 (18 voturi)    
  Pretul platit.. (Duminică, 4 martie 2018, 10:12)

  hamangiu [utilizator]

  Un invatamant voit neperformant...tara te vrea prost ..la pretul cat mai mare...Daca nu ar fii egalitarismul PSD..salariile din invatamant ar trebui platite dupa performanta..Salariile profesorilor din liceele de elita la egalitate cu salariile profesorilor din licee tehnologice a caror singura perfomanta este ca procentul de trecuti la bacalaureat este infim...asta da stimulent...
 • +9 (17 voturi)    
  incet, incet se destrama vraja (Duminică, 4 martie 2018, 11:01)

  bogdan1477 [utilizator]

  Toata cacealmaua asta uc PSD care creste salariile din pix ca asha zice programul de guvernare, cu cresterea finantat din taxele adunate la buget din aceleasi mariri incepe sa-si arate coltii.

  Incet, incet proprii votanti incep sa-si arate nemultumirile. Azi profesorii, care dupa cresterea de 25%din ianuarie care de fapt a fost usor scazatoare si cu marirea din martie de 20% in loc de 25% cit le fusese promis, 20% care de fapt devine conditionat de comasari si scaderi de sporuri. Miine administratiile locale care si-au facut salarii de ingineri IT si care maxim prin vara vor ramane fara bani de cheltuieli curente, medicii vor experimenta si ei marirea de 300% care in multe cazuri va genera scadere de salariu.

  Partea buna la toata experienta asta e ca la finalul celor 4 ani de guvernare pesedista vor reusi sa-si antagonizeze atita electorat, incit nu-i va mai vota nimeni. Poate avem nevoie de calvarul asta pentru a scapa definitiv de PSD.
  • +9 (17 voturi)    
   Atât merita! (Duminică, 4 martie 2018, 11:46)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   Au asistat si au fost complici la distrugerea invatamântului românesc.
   • -3 (13 voturi)    
    si profesorul Klaus? (Duminică, 4 martie 2018, 13:03)

    kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    el ce-a facut? Aaaa...., a dat meditatii!
    • +2 (8 voturi)    
     muu (Duminică, 4 martie 2018, 14:00)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

     ie dimineata mai King, trezeste-te!
     PS- nu presedintele a facut bulibaseala din ultimul an ci altii. te las sa studiezi ca ai nevoie.
    • -2 (6 voturi)    
     profesorul Klaus... (Duminică, 4 martie 2018, 17:30)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

     Profesorul Klaus a facut ceea ce a facut orice profesor, ceea ce probabil ai fi facut si tu daca ai fi invatat carte si ajungeai profesor si nu ramaneai postac. A dat meditatii pentru a-si rotunji veniturile.
   • +1 (3 voturi)    
    nu despre asta scrisesem (Duminică, 4 martie 2018, 17:28)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    Ca merita sau nu mai mult asta e o alta discutie. Unii, de la liceele de elita, sigur merita mai mutl. Altii de la licee cu promovabilitate 0 la bac, sigur nu merita. Dupa parerea mea salariile ar trebui date diferentiat in functie de performante.

    Aici era insa vorba despre promisiunile programului de guvernare, de maririle cu 50% care de fapt devin scazatoare. Despre cum toata sarada cu programul de guvernare incepe sa arate din ce in ce mai clar a minciuna sfruntata.
  • +7 (11 voturi)    
   Vraja se destrama (Duminică, 4 martie 2018, 12:14)

   cucurveauamov [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   Si incepe vrajba.
   • +1 (3 voturi)    
    asta si vreau sa vad (Duminică, 4 martie 2018, 17:31)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui cucurveauamov

    Sa ajunga propiul e;lectorat sa-i alunge cu pietre.
 • +13 (21 voturi)    
  Scoala româneasca e varza (Duminică, 4 martie 2018, 11:45)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Nu au protestat când invatamântul românesc a fost distrus de gasca lui Andronescu. Protesteaza doar pentru mălai. Un corp profesional mediocru, indiferent, incompetent care a fost COMPLICE la distrugerea invatamântlui si a votat CIUMA ROSIE acum vor boicot. RUSINE!
  • +3 (3 voturi)    
   probabil ... (Duminică, 4 martie 2018, 15:09)

   Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Probabil ai dreptate cand se vorbeste despre "un corp profesional mediocru".

   Pe de alta parte o tara are resurse limitate de talente. In conditiile in care cei talentati aleg sa plece din tara sau sa munceasca in multinationale ar trebui sa ne asteptam la rezultatul acesta.

   Parintii ar trebui sa inteleaga ca concureaza cu multinationalele pentru profesori talentati.

   PS: Stati sa vedeti ce profesori vor fi peste 10 ani cand majoritate a profesorilor vor fi dintre cei care au terminat facultatea dupa 2000 (este vorba despre cei care au intrat la facultate pe baza de dosar).
   • +2 (4 voturi)    
    hei (Duminică, 4 martie 2018, 16:24)

    csan [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

    oare de ce cei talentati aleg sa lucreze in multinationale sau aleg sa plece la europenii care vor raul poporului roman? Profesorii isi merita soarta. Ar trebui sa ceara si pensi speciale . Si dupa ei , medicii si toate categoriile profesionale. Altfel nu mai iesim din discriminarea fatisa facuta de olguta cea proasta ( este parerea ei, a facut parte din guvernul de prosti si incompetenti). In Constitutia Romaniei scrie negru pe alb ca toti suntem egali. Deci toti meritam pensi speciale. Dar, dupa ce dragnea le mai da doi bani profesorilor si spagi grase liderilor de sindicat, se mutumesc si vor tacea. Mediocrilor nu le pasa de subfinatarea invatamantului in general ci numai si numai de buzunarele lor.
  • +3 (5 voturi)    
   asta produce sistemul (Duminică, 4 martie 2018, 17:32)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Atit timp cit nu exista diferentiere in functie de performante, e greu sa nu ajunga mediocru corpul profesoral. Desi sunt si profesori foarte buni, si profesori foarte slabi.
   • +1 (1 vot)    
    ce inseamna profesor bun? (Duminică, 4 martie 2018, 22:15)

    Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Sa va dau un exemplu.

    Invatatoarea copilului meu are 40 de elevi in clasa. Cand spun asta colegilor si prietenilor spun ca asa ceva nu se poate (Ce scoala este asta? )

    Pe de alta parte, din cei 42 de copii cati au fost initial 2 au plecat pentru ca parintii si-au gasit loc de munca in alt oras iar unul a ales alta scoala si a mai venit un copil de la alta scoala.

    Baiatul unor prieteni era intr-o clasa cu altii 21. Iar parintii s-au necajit sa il mute la alta clasa (cu 35 de copii) pentru ca cel mic se plictisea.

    Mai tineti minte cand spunea d. Funeriu ca banul trebuie sa urmeze elevul iar spatiilor scolilor care nu au cerere ar trebui sa mearga la scolile care au cerere? Si mai spunea d. Funeriu ca parintii stiu ceea ce este mai bine pentru copiii lor.

    PS: Este vb de acelasi d. Funeriu care dupa ce a ajuns ministru ii amenita pe parinti cu politia pentru ca vor un viitor mai bun pentru copiii lor.
    • 0 (0 voturi)    
     metode de evaluare se pot gasi (Luni, 5 martie 2018, 10:30)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

     Sunt diverse modele de evaluare, de la rezultatele evaluarilor nationale, olimpiade, etc, pina la chestii gen teze unice la nivel national corectate in alt judet si evaluata nota in sine plus diferenta dintre nota respectiva si notele de la clasa. Problema e ca nu se vrea.

     Sistemul de invatamant e construit in asha fel incit sa descurajeze meritocratia. La facutate se intra in functie de notele din liceu, deci toate liceele trag tare sa dea note mari (contra meditatii cu proful de la clasa, bineinteles), indiferent de cunostintele copilului. La liceu se intra cu o evaluare nationala de clasa a 4-a, unde la un liceu bun ultima medie e 9.75. Singurele examene pe bune au ramas alea de admitere la gimnaziu. Dupa aia, odata ajuns la facultate fara sa stie teorema lui Pitagora, copilul trebuie musai trecut anul pentru ca universitatea primeste bani in functie de numarul de studenti.

     Si acum vor sa renunte si la evaluarea universitatilor facuta de Funeriu, si sa se aloce fondurile dupa cum doreste pixul ministrului.
 • +11 (15 voturi)    
  Aveti niste sindicalisti... (Duminică, 4 martie 2018, 11:47)

  Radu-Mihai [utilizator]

  Aveti niste sindicalisti mai prosti decat politicienii.
  Au fost competentele desfasurate ilegal si ei au tacut ca porcul in papusoi.
  Amu vor sa boicoteze... Simularile!!!

  Bai, nu prosti, ci prosti gramada!
  • +8 (10 voturi)    
   Inca ceva (Duminică, 4 martie 2018, 12:00)

   Radu-Mihai [utilizator] i-a raspuns lui Radu-Mihai

   Copii astia au dat competentele, au sustinut o parte din bacalaureat.
   Cat de prost trebuie sa fii sa le pui simularea DUPA competente???
   • +5 (5 voturi)    
    nu (Duminică, 4 martie 2018, 16:34)

    csan [utilizator] i-a raspuns lui Radu-Mihai

    nu sunt prosti, doar smechei. Toti sunt cu ciuma rosie. Nu va fie teama, liderii de sindicat isi vor primii partea si se va face liniste.
 • +6 (10 voturi)    
  pe vremea lui Base (Duminică, 4 martie 2018, 12:58)

  cristipanait1961 [utilizator]

  Cand s-au taiat salariile cu 25% copilul meu dadea bacalaureatul si profesoara de matematica de la colegiul economic Hermes spunea ca o sa-i invete cu 25% mai putin si restul sa-i invete Basescu, acum cand le-au marit cu 20% salariile, ei in loc sa-i invete cu 20% mai mult, boicoteaza simularile, sa va fie rusine!
  • -4 (4 voturi)    
   mai (Duminică, 4 martie 2018, 16:26)

   csan [utilizator] i-a raspuns lui cristipanait1961

   postacule, pe tine cu cat te plateste dragnea si mai ales pana cand?
  • 0 (2 voturi)    
   ??????? (Duminică, 4 martie 2018, 22:18)

   Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui cristipanait1961

   Daca mergeti la magazinul din colt si cumparati paine mucegaita a doua ora mai cumparati paine de acolo?

   Sa inteleg ca nu ati incercat sa cautati alt profesor pentru copilul dumneavoastra?
   • +1 (1 vot)    
    pentru csan (Luni, 5 martie 2018, 6:38)

    cristipanait1961 [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

    Stimate domn, doar nu era sa mut copilul din liceu in clasa a 12-a, dar i-am pus meditator,
 • +6 (8 voturi)    
  ! (Duminică, 4 martie 2018, 15:05)

  tudorr [utilizator]

  Vaiii, cata durere in ***, bine ca n-ati boicotat alegerile si ati votat psd cu ambele maini!


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version