Simularea examenelor de Evaluare Nationala incepe luni, 5 martie, pentru elevii de clasa a VIII-a. Copiii vor incepe saptamana cu simularea examenului scris de Limba si literatura romana, iar marti vor sustine simularea la Matematica. Ministerul Educatiei anunta ca sunt asteptati sa participe la testari cei aproape 180.000 de elevi inscrisi in clasa a VIII-a la inceputul anului scolar 2017-2018. Probele de simulare incep la ora 9:00, iar elevii pot sa intre in salile de clasa pana cel tarziu la 8:30. Ei au la dispozitie doua ore pentru a rezolva subiectele, similar examenului propriu-zis.

Evaluare NationalaFoto: Agerpres

Calendarul simularii Evaluarii Nationale de la clasa a VIII-a este urmatorul:

5 martie 2018Simulare Limba si literatura romana - proba scrisa

6 martie 2018Simulare Matematica - proba scrisa

7 martie 2018Simulare Limba si literatura materna - proba scrisa

16 martie 2018Afisarea rezultatelor

Cum se va desfasura simularea

Probele incep la ora 9:00, moment in care, in fiecare sala, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor in sali este permis pana la ora 8:30. Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise este de doua ore, din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fiecarui elev.

Subiectele sunt elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE), in mod similar cu modelele publicate pe subiecte.edu.ro, si "sunt proiectate astfel incat tratarea lor sa valorifice capacitatile elevilor pe temele prevazute in programa de examen si parcurse pana la aceasta data", explica Ministerul Educatiei, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Corectarea lucrarilor va fi realizata de catre doi profesori din scolile in care elevii sustin simularea, in baza unor bareme "care asigura unitatea si obiectivitatea evaluarii si notarii la nivel national", noteaza reprezentantii Ministerului.

Elevii nu pot contesta notele pe care le obtin la simulare. Ministerul Educatiei precizeaza ca, in situatii exceptionale, notele pot fi trecute in catalog, dar "acest lucru se poate face in baza unei cereri scrise" de catre elevi.

Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecarei scoli prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, sedinte cu parintii, precum si la nivelul consiliului profesoral, pentru adoptarea "unor masuri adecvate fiecarei situatii in parte, scopul fiind imbunatatirea performantelor scolare", se arata in comunicat.

Obiectivele simularii sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenului pe care il vor sustine la finalul ciclului gimnazial, stabilirea nivelului real de pregatire atins in aceasta etapa, precum si optimizarea pregatirii in vederea obtinerii unor rezultate satisfacatoare la probele din luna iunie.

Model de Subiect la Matematica - clasa a VIII-a:

- apasa pe fotografie pentru a mari imaginea

Barem Matematica - clasa a VIII-a:

Citeste si: