Omicron, noua variantă a coronavirusului, este detectată rapid în tot mai multe țări, în timp ce unele guverne iau restricții contra călătoriilor internaționale pentru a încerca să se izoleze. Răspândirea B.1.1.529, o tulpină cu peste 30 de mutații în partea de virus vizată de actualele vaccinuri, este, probabil, mult mai mare decât cea descoperită prin teste.

Varianta OmicronFoto: Dreamstime.com

Duminică, medicul sud-african Angelique Coetzee, unul dintre primii ce a suspectat că este vorba de o nouă variantă de Sars-Cov-2, a spus că simptomele de până acum ale pacienților cu Omicron au fost ușoare, fiind tratați acasă. De asemenea, ea a spus că cei infectați nu au avut pierderi de gust sau de miros și că nu s-a consemnat vreo scădere majoră a nivelului de oxigen.

Cele mai noi informații despre Omicron, LIVETEXT:

22:00Marea Britanie confirmă 11 infectări cu varianta Omicron / Doza booster va fi acum disponibilă pentru toţi adulţii

21:27„Nu sunt motive de panică” în faţa variantei Omicron - asigură preşedintele american Joe Biden

19:22Lambda, Mu… Omicron? De ce OMS a sărit “Nu” și „Xi” pentru a denumi noua variantă

19:20 Un prim caz al variantei Omicron, care se răspândește în întreaga lume și provoacă un val de panică, a fost depistat în Spania, a anunțat luni un spital din Madrid, citat de AFP. „Secția de microbiologie a Spitalului Gregorio Marañon din Madrid anunță prima confirmare a variantei Omicron din Spania”, a spus această instituție publică pe Twitter, precizând că este vorba de „un turist din Africa de Sud”.

18.31Companiile farmaceutice încep să lucreze la noi vaccinuri anti-COVID pentru varianta Omicron / În cât timp estimează că vor fi gata

15.28 Șeful Pfizer, Albert Bourla: Dacă va fi nevoie de un nou vaccin, vom fabrica aproape 4 miliarde de doze anul viitor

15.16 Africa de Sud, a apreciat luni drept "trist" şi "regretabil" faptul că unele ţări africane urmează "vântul panicii" şi impun restricţii de călătorie pe continent

14.56BioNTech a început să lucreze la un nou vaccin, contra variantei Omicron

14.34 Australia și-a suspendat luni planul de redeschidere a granițelor pentru studenți și muncitori calificați, invocând incertitudinile legate noua variantă Omicron a coronavirusului.

14.12 Cât de repede se răspândește varianta Omicron? Va depăși tulpina Delta, care domină acum lumea? Ce spun oamenii de știință

11.27 Vaccinurile actuale sunt probabil eficiente contra bolii severe provocate de Omicron, a spus un expert sud-african în boli infecțioase. Profesorul Salim Abdool Karim a adăugat că este prea devreme să se spună dacă Omicron provoacă simptome clinice mai severe decât tulpinile anterioare.

Prevenirea bolilor grave este în principal o funcție a imunității oferite de celulele T, diferită de cea a anticorpilor, "astfel încât, chiar dacă există o oarecare evitare a anticorpilor, este foarte greu de scăpat de imunitatea celulelor T", a spus el.

11.08 Portugalia a confirmat 13 cazuri cu Omicron, Scoția 6 și Canada 2

09.48 OMS: "Omicron are un număr fără precedent de mutații la proteina spike, unele fiind îngrijorătoare din cauza potențialului impact asupra traiectoriei pandemiei”

09.47 Japonia ia exemplul Israelului și își închide granițele pentru străini

09.27Avionul care îi va aduce pe românii blocați în Africa de Sud a decolat duminică noapte și ajunge marți la București

07.18 Moderna: Omicron ar putea evita protecția vaccinurilor actuale / Dacă va fi nevoie de un vaccin complet nou, va fi gata la începutul lui 2022

--------------

Cel mai înalt oficial american în domeniul bolilor infecțioase, Dr. Anthony Fauci, i-a spus duminică președintelui Joe Biden că va dura aproximativ două săptămâni pentru a avea informații definitive despre noua variantă de coronavirus Omicron, care a provocat noi restricții de călătorie și a zguduit piețele financiare.

Fauci a declarat că el crede că vaccinurile existente probabil oferă "un grad de protecție împotriva cazurilor grave de COVID", iar oficialii au reiterat recomandarea ca americanii vaccinați să facă doza booster.