Varianta Omicron probabil că se va răspândi la nivel internațional, prezentând un risc global "foarte ridicat" și ar putea avea "consecințe grave" în unele regiuni al lumii, a transmis luni Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit Reuters

Analize laboratorFoto: Planetpix / Alamy / Profimedia Images

OMS, în cadrul unor recomandări tehnice către cele 194 de state membre ale sale, le îndeamnă să accelereze vaccinarea grupurilor prioritare și să se asigure că există planuri pentru a menține serviciile de sănătate esențiale.

"Omicron are un număr fără precedent de mutații la proteina spike, dintre care unele sunt îngrijorătoare pentru impactul lor potențial asupra traiectoriei pandemiei", a precizat OMS.

"Riscul global legat de noua variantă îngrijorătoare Omicron este evaluat ca fiind foarte ridicat", spune Organizația.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine potențialul Omicron de a evita protecția împotriva imunității indusă de vaccinuri și de infecțiile anterioare, a precizat OMS, adăugând că sunt așteptate mai multe date în următoarele săptămâni.

"Cazuri de COVID -19 sunt așteptate la persoane vaccinate, dar într-o proporție mică și previzibilă", a adăugat Organizația Mondială a Sănătății.