Un avion Tarom a decolat, în noaptea de duminică spre luni, spre Africa de Sud, de unde îi va aduce acasă pe campionii naționali la rugby și pe turiștii români blocați după ce Uniunea Europeană a anulat zborurile spre această zonă din cauza apariției unei noi tulpini a coronavirusului - Omicron - considerată extrem de contagioasă.

Avion TAROM Boeing-737Foto: Wikipedia

UPDATE ( luni, 13:29) Premierul Nicolae Ciucă, pe Facebook: În această dimineață, avionul românesc a aterizat la Mombasa, Kenya. Sperăm ca în această seară să fie la Pretoria, pentru preluarea românilor și altor cetățeni europeni care se află în Africa de Sud.

Potrivit Ministerului de Externe, sunt 39 de români care vor fi repatriați cu această cursă specială. Alături de aceștia, în aeronava TAROM vor primi locuri și alți cetățeni europeni, în contextul în care Uniunea Europeană a suspendat legăturile aeriene cu 8 țări din sudul Africii din cauza temerilor legate de noua variantă a coronavirusului.

  • "(Cursa) va efectua escala la Mombasa în Kenya, unde va rămâne 12 ore. Ulterior, un alt echipaj va prelua această aeronavă și va decola către Johannesburg, Africa de Sud.
  • Vorbim de o aeronavă cu 116 locuri. Doar 90 de locuri vor fi ocupate ca această aeronavă să zboare cât mai mult. Vorbim de 90 de pasageri, peste 50 de pasageri vor fi europeni. Cetățenii europeni vor fi redistribuiți în funcție de necesitățile scontate.
  • Misiunea noastră este aceea de a ajunge în Africa de Sud, de a prelua cetățenii români și pe ceilalți pasageri și de a-i aduce în siguranță acasă. Acest zbor sigur va avea loc cu aceste trei echipaje", a declarat la Digi 24 purtătorul de cuvânt al TAROM, Marius Popescu.

Duminică, Ministerul Afacerilor Externe a făcut un apel către toți cetățenii români aflați încă în Africa de Sud, care doresc să părăsească țara și nu și-au notificat încă prezența și intenția de a se repatria, să o facă în cel mai scurt timp.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Pretoria: +27 0123464231; +27 124600061 și ale Consulatului General al României la Cape Town: +27 021 761 5932; + 27 021 761 22 84, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice +27 828 19 1765 sau cel al oficiului consular +27 79 27 22 466.

MAE le recomandă românilor aflați în statele afectate de noua variantă de coronavirus să mențină legătura cu companiile aeriene, operatorii de turism, precum și cu misiunile diplomatice și consulare ale României din zonă, în vederea identificării unor alternative de revenire în România, dacă situația o impune.

Urmând exemplul altor state UE, România a impus restricţii pentru persoanele care vin din Africa de Sud, unde a fost detectată noua tulpină a coronavirusului.

Aceste restricţii includ testarea și carantina de 14 zile pentru toți cetățenii UE care vin în România din zona sud-africană.

Țările vizate sunt: Africa de sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Leshoto, Eswatini (fostă Swaziland) și Mozambic.