Un prim caz al variantei Omicron, care se răspândește în întreaga lume și provoacă un val de panică, a fost depistat în Spania, a anunțat luni un spital din Madrid, citat de AFP.

Coronavirus SpaniaFoto: Scar CañAs / Zuma Press / Profimedia

„Secția de microbiologie a Spitalului Gregorio Marañon din Madrid anunță prima confirmare a variantei Omicron din Spania”, a spus această instituție publică pe Twitter, precizând că este vorba de „un turist din Africa de Sud”.

Oficialii din domeniul sănătății din regiunea Madrid au declarat într-un comunicat că bărbatul în vârstă de 51 de ani s-a întors duminică din Africa de Sud în Spania și prezenta simptome ușoare.

Această nouă variantă a coronavirusului prezintă „un risc foarte mare” la nivel global, a avertizat luni Organizația Mondială a Sănătății.

Lista țărilor în care este detectată varianta Omicron continuă să crească, mai ales în Europa, după primele cazuri depistate în sudul Africii în noiembrie, ceea ce a determinat multe state să suspende călătoriile în această regiune și să introducă restricții preventive.

Guvernul spaniol urmează să decidă marți, la o ședință de cabinet, suspendarea zborurilor din sudul Africii.

În așteptarea adoptării oficiale a acestei măsuri, pasagerii din țările din această regiune, inclusiv Africa de Sud, Zimbabwe, Namibia sau Mozambic, trebuie să respecte o carantină de zece zile.