Mergând pe alfabetul grecesc, următoarele nume ale noii variante ar fi trebuit să fie „Nu” și „Xi”, dar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a sărit peste ele și a denumit noua variantă a coronavirului „Omicron”, conform South China Morning Post. De ce? Este un motiv faptul că seamănă denumirea cu numele președintelui chinez Xi Jinping?

OMICRONFoto: Profimedia Images

Înainte ca OMS să numească Omicron drept îngrijorătoare vineri, ultima variantă identificată era Mu, numită după cea de-a 12-a literă din alfabetul grecesc.

„Nu” și „Xi” ar fi fost literele ce ar fi trebuit să urmeze, adică 13 și 14.

Totuși, într-o declarație pentru Associated Press de sâmbătă, OMS a spus: „Nu” este prea ușor de confundat cu „new”, iar „Xi” nu a fost folosit pentru că este un nume comun”.

A mai spus că „cele mai bune practici de numiri ale bolilor sugerează evitarea ofensării oricăror grupuri culturale, sociale, naționale, regionale, profesionale sau etnice”.

Numirea virusului mereu a fost un subiect controversat în trecut, când fostul președinte al SUA, Donald Trump, și aliații săi se refereau la coronavirus ca „virus chinezesc” sau “virusul Wuhan”, în ciuda protestelor de la Beijing.

Sâmbătă, fiul lui Trump, Donald Trump Junior a scris pe Twitter că: „În ceea ce mă privește, (numele n.r.) original va fi întotdeauna varianta Xi”.

Senatorul republican Ted Cruz a sugerat, tot pe Twitter, că numele Omicron a arătat că OMS a fost „speriată de Partidul Comunist Chinez”.

Cât de comun este numele Xi în China

În China, mai multe caractere chinezești se pronunță „Xi” sub diferite tonuri în ceea ce privește numele de familie.

Conform datelor oficiale, numele președintelui chinez este pe locul 296 în ceea ce privește numele cele mai comune din țară.

Alte două nume de familie care se citesc „Xi” dar în diferite tonuri sunt mult mai comune, aflându-se pe locurile 169 și 228 în top 300 cele mai comune nume de familie din China.