​Institutul de Virusologie din Wuhan, orașul din care se consideră că a provenit virusul SARS-CoV-2, a ținut lilieci vii în cuști, dezvăluie un videoclip filmat în interiorul structurii și difuzat în exclusivitate de Sky News Australia, relatează Rai News, citat de Rador.

Lilieci in laboratoarele din WuhanFoto: Captura video Sky News Australia

Imagini ce par să infirme versiunea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a spus că este „conspirație” ipoteza unei scurgeri a virusului din laborator.

Videoclipul, realizat de Academia de Științe din China cu ocazia lansării noului laborator de biosiguranță de nivel 4, a fost înregistrat în mai 2017 și face referire la măsurile de siguranță implementate în cazul unui „accident”.

Imaginile prezintă lilieci ținuți într-o cușcă la Institutul de Virusologie din Wuhan și un om de știință care hrănește unul dintre animale cu un vierme.

În raportul Organizației Mondiale a Sănătății, care investighează originea pandemiei, nu se menționează despre liliecii din interiorul Institutului de Virusologie din Wuhan. Doar anexa sa face referire la animalele care erau adăpostite acolo. „Camera pentru animale din structura P4 poate gestiona o varietate de specii, inclusiv lucrările despre primatele cu SARS-CoV-2”, scrie în anexă. Prin urmare, videoclipul nu numai că demonstrează că s-au efectuat experimente, dar, evident, redeschide dezbaterea cu privire la posibilitatea ca noul coronavirus să provină din manipularea genetică și/sau dintr-o „scurgere” din laboratorul din Wuhan.

Un membru al echipei Organizației Mondiale a Sănătății care investighează originea pandemiei, zoologul Peter Daszak, a afirmat că „este o conspirație să sugerăm că liliecii au fost crescuți la Institutul de Virusologie din Wuhan”.

Într-un alt tweet, datat 11 decembrie 2020, el a declarat: „Aceasta este o teorie a conspirației răspândită la scară largă. Nu au lilieci morți sau vii în interior. Nu există nicăieri nicio dovadă că s-a întâmplat acest lucru. Este o greșeală, care sper să fie corectată”.

În această lună, Peter Daszak a dat înapoi parțial, recunoscând că Institutul de Virusologie din Wuhan ar fi putut adăposti lilieci și nu a făcut cereri specifice legate de subiect.

Citește și: