Anthony Fauci, principalul consultant medical al Administrației Joe Biden a cerut Chinei să facă publice dosarele medicale ce privesc 9 persoane, documente ce ar putea furniza informații cheie pentru ipoteza că boala Covid-19 a fost provocată de o scăpare din laboratorul din Wuhan, scrie Financial Times.

Laboratorul P4 (centru) al Institutului de Virusologie din WuhanFoto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia

Fauci, șeful institutului național pentru boli infecțioase din SUA, a declarat că dosarele medicale ar putea pune capăt dezbaterii privind originile coronavirusului ce a ucis peste 3,5 milioane de oameni în toată lumea.

Este vorba de informațiile medicale ale celor 3 cercetători de la Institutul de Virusologie din Wuhan care s-ar fi îmbolnăvit în noiembrie 2019 și ale celor 6 mineri care s-au îmbolnăvit după ce au intrat într-o peșteră cu lilieci în 2012.

După aceea, cercetători de la Institutul din Wuhan au vizitat și ei peștera și au prelevat mostre de la lilieci. Trei dintre mineri au murit.

”Aș vrea să văd dosarele medicale ale celor 3 persoane despe care s-a spus că s-au îmbolnăvit în 2019. Chiar s-au îmbolnăvit? Dacă da, ce anume i-a îmbolnăvit?”, a declarat Fauci.

”La fel și cu minerii care s-au îmbolnăvit cu ani în urmă. Ce scrie în dosarele medicale ale acestor oameni? Au fost infectați cu un virus acei oameni? Care? Este perfect posibil ca Sars-Cov-2 să fi pornit din acea peșteră și fie a început să se răspândească natural, fie prin laborator”, a adăugat înaltul oficial american.

Serviciile de informații ale Statelor Unite au aflat că trei medici de la Institutul de Virusologie din Wuhan au fost spitalizați cu simptome similare COVID-19 încă din noiembrie 2019.

Contestată îndelung de către majoritatea experților, considerată extrem de improbabilă, dacă nu exagerată, teoria accidentului de laborator pentru a explica originea Covid-19 a revenit în forță în ultimele săptămâni.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a cerut la sfârșitul lunii mai serviciilor de informații americane să „își dubleze eforturile” pentru a explica originea Covid-19 și a cerut un raport lămuritor în termen de 90 de zile.