Contestată îndelung de către majoritatea experților, considerată extrem de improbabilă, dacă nu exagerată, teoria accidentului de laborator pentru a explica originea Covid-19 a revenit în forță în ultimele săptămâni în dezbaterea americană, potrivit AFP.

Laborator Wuhan, ChinaFoto: CHINE NOUVELLE/SIPA/ Profimedia

"Lista persoanelor care susțin teza despre o origine animală a virusului nu s-a schimbat. Dar cea a persoanelor care sugerează că (virusul) ar fi putut ieși dintr-un laborator a continuat să crească", a rezumat Scott, luni, la CNBC Gottlieb, un respectat fost șef al Agenției pentru Medicamente din Statele Unite (FDA).

„În urmă cu un an, susținerea tezei cu originea animală a virusului avea mult sens, deoarece era scenariul cel mai probabil”, a explicat el. Dar „gazda intermediară”, adică animalul de la care virusul a fost transmis oamenilor, nu a fost încă descoperită. Întrebarea, pentru mulți oameni, apare când coincidențele devin prea multe?”, a subliniat el, arătând spre corpul tot mai mare de „dovezi circumstanțiale”.

Duminică, Wall Street Journal a susținut că a avut acces la informații nepublicate provenite de la la servicii secrete americane, raportând că trei cercetători de la Institutul de Virologie Wuhan din China au suferit încă din noiembrie 2019 de „simptome compatibile atât cu cele ale Covid-19, cât și cu cele sezoniere infecție".

China a dezvăluit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) existența unui focar de cazuri de pneumonie în Wuhan la sfârșitul lunii decembrie.

Beijingul a respins informațiile din Wall Street Journal, numindu-le „total false”.

La sfârșitul lunii martie echipa Organizației Mondiale a Sănătății care a investigat originile coronavirusului și-a publicat raportul final asupra descoperirilor, concluzionând că ipoteza unui accident de laborator este „extrem de improbabilă” și că explicația cea mai plauzibilă este o transmitere naturală de la lilieci la om.

Experții OMS au criticat însă autoritățile de la Beijing pentru că nu le-au pus la dispoziție toate datele privind pandemia, în special cele primare.

Această lipsă de informații au determinat mai multe state să critice raportul final al OMS și proeminenți oameni de știință au lansat apeluri pentru demararea unor noi investigații privind originea SARS-CoV-2 pentru a preveni pandemii viitoare.