Statele Unite și treisprezece țări aliate și-au exprimat marți „preocupările comune” într-o declarație despre raportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu privire la originea Covid-19.

Echipa OMS trimisa in WuhanFoto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia

„Este esențial să ne exprimăm preocupările comune că studiul efectuat de experți internaționali cu privire la originea virusului SARS-CoV-2 a fost întârziat semnificativ și nu li s-a oferit acces exhaustiv la date”, a declarat SUA împreună cu alte țări, inclusiv Regatul Unit, Israel, Canada, Japonia, Australia, Danemarca și Norvegia, citează AFP.

Oraşul chinez Wuhan şi mai concret piaţa Huanan nu pot fi considerate definitiv ca focar aflat la originea pandemiei de COVID-19, potrivit raportului final al echipei ştiinţifice a OMS însărcinată cu investigarea originii coronavirusului, relatează EFE și New York Times, potrivit Agerpres.

Cercetările arată că au existat cazuri iniţiale care nu aveau legătură cu piaţa Huanan, din Wuhan, iar acum se ştie că în decembrie exista o transmitere considerabilă a virusului în comunitate care, de asemenea, nu poate fi asociată cu acest loc.

Aceste informaţii, puse în perspectivă, „pot sugera că această piaţă nu a fost la originea focarului”, notează raportul OMS, prezentat marţi într-o conferinţă de presă online la Geneva.

Aceasta este prima concluzie la care a ajuns misiunea internaţională alcătuită din 17 oameni de ştiinţă, care a lucrat alături de o echipă formată din acelaşi număr de experţi chinezi, într-o vizită de 28 de zile la Wuhan, pe care mai mult de jumătate din membri primului grup a petrecut-o în carantină.