Ipoteza unei "scurgeri" a virusului COVID-19 dintr-un laborator chinez din Wuhan este "plauzibilă" și "merită o investigație suplimentară", este concluzia la care a ajuns un laborator național din Statele Unite cu privire la originile coronavirusului, potrivit "Wall Street Journal", care citează persoane familiarizate cu documentul.

Trei medici de la laboratorul de virusologie din Wuhan au prezentat simptome similare COVID-19 din noiembrie 2019Foto: Yuri Kadobnov / AFP / Profimedia Images

Studiul a fost realizat în mai 2020 de "Lawrence Livermore National Laboratory" din California și a făcut obiectul analizei de către Departamentul de Stat, atunci când a efectuat o investigație asupra originilor pandemiei în ultimele luni ale Administrației Trump, citează rador.

Evaluarea laboratorului californian s-a bazat pe analiza genomului virusului COVID-19, relatează "Wall Street Journal", și a fost dezvăluită abia acum, după ce președintele american Joe Biden a ordonat public o anchetă în această privință.

De ce a cerut Anthony Fauci mai multe dosare medicale Chinei

Consilierul medical al Casei Albe, dr. Anthony Fauci, i-a cerut Chinei, într-un interviu acordat Financial Times (FT), să împărtăşească dosarele medicale a nouă persoane care au suferit de o boală asemănătoare Covid-19, înainte de pandemie, şi subliniază că acestea ar putea ajuta la stabilirea faptului dacă virusul SARS-CoV-2 provine dintr-un laborator, relatează News citând AFP.

Teoria unei ”scăpări” dintr-un laborator a SARS-CoV-2 - considerată mult timp improbabilă - a fost relansată în ultimele săptămâni, după ce presa americană a publicat informaţii potrivit cărora trei cercetători de la Institutul de Virusologie din Wuhan (WIV) au fost spitalizaţi, în noiembrie 2019, cu simprome compatibile cu cele ale Covid-19, dar şi cu cele ale unei ”infecţii sezoniere”.

Anthony Fauci apreciază, în acest interviu acordat FT, publicat joi, că aceste dosare medicale ar putea răspunde unor întrebări cruciale cu privire la originea Covid-19 la Wuhan, unde a început pandemia Covid-19, soldată cu peste 3,6 milioane de morţi în lume.

”Mi-ar plăcea să văd dosarele medicale ale unui număr de trei persoane care s-ar fi îmbolnăvit în 2019”, declară imunologul în interviu.

”S-au îmbolnăvit cu adevărat, iar dacă da, cu ce?”, declară el.

Cercetătorii și muncitorii au fost într-o grotă cu lilieci

Cercetătorii s-ar fi dus într-o grotă în care se află lilieci, în provincia chineză Yunnan.

Imunologul susţine că este ”întru totul de conceput ca originea Covid-19 să fie în această grotă şi că aceasta a început să se răspândească în mod natural sau a trecut prin laborator”.

În mai, Anthony Fauci declara că mulţi specialişti ”cred că este mai probabil” ca boala Covid-19 să fie ”un eveniment natural”, dar că aceştia ”nu au un răspuns 100%”.

Este vorba de informațiile medicale ale celor 3 cercetători de la Institutul de Virusologie din Wuhan care s-ar fi îmbolnăvit în noiembrie 2019 și ale celor 6 mineri care s-au îmbolnăvit după ce au intrat într-o peșteră cu lilieci în 2012.

După aceea, cercetători de la Institutul din Wuhan au vizitat și ei peștera și au prelevat mostre de la lilieci. Trei dintre mineri au murit.

”Aș vrea să văd dosarele medicale ale celor 3 persoane despe care s-a spus că s-au îmbolnăvit în 2019. Chiar s-au îmbolnăvit? Dacă da, ce anume i-a îmbolnăvit?”, a declarat Fauci.

”La fel și cu minerii care s-au îmbolnăvit cu ani în urmă. Ce scrie în dosarele medicale ale acestor oameni? Au fost infectați cu un virus acei oameni? Care? Este perfect posibil ca Sars-Cov-2 să fi pornit din acea peșteră și fie a început să se răspândească natural, fie prin laborator”, a adăugat înaltul oficial american.

China, care luptă aprig împotriva ipotezei răspândirii Covid-19 din laborator, acuză Washingtonul de faptul că difuzează teorii ”complotiste” şi dezminte informaţii cu privire la spitalizarea cercetărilor, la Wuhan.

Teza unei origini naturale a Covid-19, considerată drept probabilă într-un studiu comun al unor experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi chinezi, care s-au dus la Wuhan la începutul anului, susţine că virusul a apărut la lilieci, după care a fost transmis la om, probabil printr-un alt animal.

Ministerul chinez de Externe a evocat concluziile acestei echipe, a respins declaraţiile lui Anthony Fauci, şi a citat declaraţii fără fundament, potrvit cărora noul coronavirus ar fi apărut pentru prima oară într-un laborator militar american de la Fort Detrick.

Întrebat despre posibilitatea ca Beijingul să împărtăşească dosarele medicale, Ministerul chinez de Externe a trimis la un comunicat al Institutului de Virusologie din Wuhan din martie.

”Noi sperăm ca persoane care nu cred teorii ale complotului, care respectă faptele şi care respectă adevărul vor putea să găsească răspunsuri factuale în acest comunicat”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin.

Preşedintele american Joe Biden a cerut săptămâna trecută serviciilor americane de spionaj să întocmească un raport, în termen de 90 de zile, cu privire la originea Covid-19.

Preşedintele Joe Biden a cerut serviciilor americane de informaţii „să îşi sporească eforturile” pentru a explica originea Covid-19 şi să furnizeze un raport în termen de 90 de zile.