Un înalt oficial al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat într-un interviu publicat marți că există o legătură între vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca și cazurile de tromboze depistate în rândul unor pacienți, relatează AFP și MedicalXpress.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat marți că încă evaluează dacă vaccinul anti-Covid AstraZeneca are o posibilă legătură cu formarea rarelor cheaguri de sânge, care au fost raportate în mai multe țări, relatează AFP.

„Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează reacţia (...) Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce”, a afirmat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, într-un interviu pentru presa italiană.

Oficialii EMA urmează să se întrunească între 6 și 9 aprilie pentru a discuta problema.

„Încercăm să obținem o imagine precisă a ceea ce se întâmplă, să definim precis acest sindrom datorat vaccinului (...) în rândul persoanelor vaccinate există un număr de cazuri de tromboze cerebrale mai mare decât ne-am aștepta în rândul persoanelor tinere”, mai precizat Cavaleri.

De mai multe săptămâni au început să apară suspiciuni cu privire la posibile efecte secundare grave dar rare observate în rândul persoanelor inoculate cu vaccinul dezvoltat de compania anglo-suedeză AstraZeneca în parteneriat cu Universitatea Oxford.

Zeci de cazuri au fost deja identificate, o parte a acestora ducând la decesul persoanelor vaccinate.

În Marea Britanie au fost depistate 30 de cazuri și 7 decese la un total de 18,1 milioane de doze administrate până în 24 martie.

Numeroase țări din Uniunea Europeană au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca la jumătatea lunii martie după depistarea primelor cazuri de tromboze la persoanele inoculate cu accest vaccin.

Însă acestea au reînceput vaccinările cu serul AstraZeneca la scurt timpă după ce EMA a anunțat în 18 martie că vaccinul este „sigur și eficient”, fără a exclude însă total la momentul respectiv o legătură între evenimentele tromboembolice și acest vaccin.

România a retras la rândul ei de la administrare 4.200 de doze din lotul AstraZeneca ABV 2856 considerat cu probleme în Italia după decesul a două persoane în Sicilia dar le-a reintrodus în uz după anunțul EMA.

Mai multe țări europene, printre care și Germania, au restricționat însă din nou administrarea vaccinului anglo-suedez în rândul persoanelor cu vârsta de sub 60 de ani după ce s-a observat că persoanele tinere ar avea o susceptabilitate mai ridicată de a dezvolta tromboze după vaccinarea cu acest vaccin.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat la rândul său la jumătatea lunii martie că recomandă „pentru moment” continuarea inoculărilor cu acest vaccin.

„Pentru moment, OMS crede că balanța risc/beneficiu se înclină în favoarea vaccinului AstraZeneca și recomandă continuarea vaccinărilor”, a anunțat OMS într-un comunicat de presă remis în 17 martie.

Aceasta a sublinat însă ca experții să continue să „evalueze” datele referitoare la problemele de sănătate întâmpinate de unele persoane vaccinate cu acest produs”.

REFERINȚĂ: